2009. június 30., kedd

Gyümölcslé, zöldséglé I.

Azt gondolom, hogy egy post kevés leírni mindazt, amit erről a témáról gondolok. Már régóta tervezem, csak mindig húzódik a megírása, de most itt van.


A kitűnő egészségi állapot megszerzésében és megtartásában fontos szerepet játszanak a csírákból, hajtásokból, búzafűből, friss zöldségekből és gyümölcsökből készült levek. Ezek az italok hatásosan védik a szervezetet a különböző betegségekkel szemben, erősítik az immunrendszert. Serkentik az anyagcserét, tisztítják a szerveket, egyensúlyban tartják a belső folyamatokat, mozgósítják a szervezet védekező rendszerét a mai életünkkel együtt járó káros környezeti stresszhatásokkal szemben.

A gyümölcslé és zöldséglé nagyon fontos része az egészséges életmódnak. Ha át szeretnél térni a nyers táplálkozásra, vagy csak szeretnéd az étkezésedben a nyersek arányát növelni, akkor ennek ez az egyik legegyszerűbb és legfinomabb módja.
A bolti, dobozos gyümölcsléket semmiképpen sem javaslom, mind mind hőkezelve vannak az eltarthatóság érdekében, és mind sűrítményből készülnek, ki tudja milyen víz felhasználásával.

Csírák, fiatal hajtások: A csírák tulajdonképpen enzim bombák. A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. Minden nap együnk csírákat, vagy kipréselve igyuk meg a levüket.

Gyümölcslé: A legtöbb gyümölcsből én sajnálok lét készíteni. A gyümölcsöket a legjobb teljes értékükben elfogyasztani, finomak, édesek, amikor itt van a szezonja egy egy gyümölcsnek, én szinte nem is eszem mást egész nap. A lékészítés során visszamaradt szárazanyag kárba vész, hacsak nem teszed be az aszalóba, és nem használod fel valamilyen nyers étel elkészítéséhez.

Zöldséglé: Valahol azt olvastam, hogy a gyümölcsöt enni, a zöldséget inni a legjobb. Nem tudsz egész nap annyi zöldséget elropogtatni, jól megrágni, amennyire a szervezetednek szüksége lenne. Éppen ezért a zöldségekből bátran készíts leveket, és a napi zöldség adagod felét nyugodtan idd meg!

1. Turmixgép: A turmixolt leveket azért szeretem, mert tulajdonképpen tartalmazzák a rostanyagot, nem vész semmi kárba. Egy kevés vizet hozzáadva, elég sok zöldséget, gyümölcsöt lehet így elfogyasztani, kicsit sűrű, de teljes értékű formában. És ha turmixolás után úgy döntesz, hogy mégis szeretnéd kihagyni a rostokat, akkor egy ilyen finom szövésű nylon anyagból készített zsák segítségével ezt meg is tudod tenni. A szűrőzsákot addig nyomkodod, amíg az összes lé ki nem jött, és a visszamaradt anyag teljesen száraz nem lesz. Ez már csak a türelmeden múlik.
Mire jó: puha gyümölcsökre, pl banán, eper, cseresznye, meggy, barack ... és zöld levelekre, spenót, sóska, mángold, petrezselyem, stb.
Zöld leveleket gyümölcsökkel turmixolj össze, szűrd le, és nagyon finom, és egészséges zöld juice-t kapsz, itt az én kedvenc receptem, a zöld turmix pedig itt, Nóra kedvence.

2. Gyümölcscentrifuga: Nagy fordulatszámon ledarálja a zöldséget, gyümölcsöt, majd szétválasztja a szárazanyagot a létől. Ezt a gépet csak viszonylag keményebb gyümölcsökhöz ajánlom, mint pl az alma, körte, sárgadinnye, vagy pl a grapefruit, amit én pl nem tudok megenni, de a levét iszom minden nap. Nagyon finom zöldséglé készíthető vele, pl sárgarépa, zeller, cukkíni, tök, cékla. Akkor jó a zöldség vagy gyümölcs választás, ha a visszamaradt szárazanyag teljesen száraz. Ha nedves pépet találsz a gépben, akkor az a gyümölcs vagy zöldség nem alkalmas gyümölcscentrifugás lényerésre (vagy alkalmas, de nem hatékony, ha a lé benne marad, és nem tudod kinyerni).
Semmiképpen ne tegyél bele banánt, nem jó neki a zöld levél, és a nagyon puha gyümölcsök, csírák.

3. Gyümölcs és zöldség prés: Alacsony fordulatszámon forgó kések között összepréseli a cuccot, és szűrőn át kapod meg a lét. Nem melegszik fel, mint a gyümölcscentrifugában, nem kések roncsolják a szöveteket, hanem kíméletesen, a sejtekből kipréselődik a folyadék. Sokan sokkal egészségesebbnek tartják az így nyert gyümölcsleveket, ebben nem tudok állást foglalni, mert nincs tapasztalatom, nincs ilyen présgépem.
Mire jó: szinte mindenre. Puha gyümölcsök, zöldségek, zöld levelek, csírák, búzafű... ha valakinek van saját tapasztalata, szívesen fogadom, írjatok!!

Milyen zöldségeket érdemes párosítani? Kétféle szempont szerint lehet összeválogatni az alapanyagokat: mivel minden zöldség, gyümölcs egyben gyógyszer is, egy adott cél elérésének érdekében az arra legalkalmasabb hozzávalókat szedd össze, így biztos lehetsz benne, hogy amit megiszol, az egyben gyógyítani is fog. A másik szempont az izlés, szeretnél minél finomabb, ízletesebb leveket összeállítani, függetlenül attól, hogy a hozzávalók milyen hatóanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak.
A társításhoz annyit érdemes megjegyezni, hogy a gyümölcsöket nem igazán jó keverni sem egymással, sem zöldségekkel. Ez alól egyetlen kivétel az alma: akár más gyümölcsökkel, akár zöldségekkel lehet párosítani, nem fog emésztési problémát okozni.

Mikor érdemes a friss leveket inni: Kizárólag üres gyomorra! A cukor és keményítő tartalmuk miatt hamar erjedésnek indulnak, ha valami "megakasztja" őket a tápcsatornában. Tehát étkezés előtt fél órával, vagy két étkezés között ajánlott a fogyasztásuk.

Konkrét receptekkel jövök hamarosan...

8 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Egy kis tapasztalati dolgot szeretnék hozzátoldani ehhez az alapos blog bejegyzéshez:

Ezen az oldalon össze vannak gyűjtve a vezető lényerő gépek és főbb jellemzőik:
(az egyik legalaposabb összehasonlító táblázat amit eddig találtam)

http://www.discountjuicers.com/compare2.html
http://www.discountjuicers.com/compare.html

Írnék saját véleményt is:
- a legfontosabb, hogy a reklámokkal ellentétben nincs olyan hogy egy gép minden alapanyagra ugyanolyan alkalmas!

-A legfontosabb szerintem, hogy eldöntsük, főleg mire szeretnénk használni a gépünket (kemény/lágy gyümölcsök-zöldségek, levelek, búzafűlé préselés) és e szerint válasszunk típust. Megéri a befektetést, ha komolyan gondoljuk az életmódváltást.

- nekem Green Star 1000 -em van, szívesen elmondom a tapasztalataimat:
-leveles zöldségeket csontszárazra préseli
-viszonylag jól elbánik a kemény zöldségekkel
-viszont igencsak meggyűlik a baja a puha húsú zöldség-gyümölcsökkel. Ezeket nem/alig/kemények társaságában képes lé-préselni, inkább csak pépesíteni azt viszont kiválóan!
-szintén nagy előnye hogy áztatott magokból teljesen homogén pépet készít kíméletesen.

-Napi használatban én úgy alkalmazom, hogy főként búzafűlevet préselek, valamint zöld leveleket, melyeket puha gyümölccsel turmixolok(vagy összekeverem a külön a puha gyümölcspéppel és esetleg kis vízzel higitom).
-Babaételt nagyon egyszerű csinálni vele, mert szépen összepépesíti.
-magpástétomot/kréker massszát pedig úgy készítem, hogy az összes összetevőt apróra vágom és összekeverem és így pépesítem egyben.

Gitta írta...

Hú, Gábor köszönöm a hozzászólásod!

moha írta...

Gitta, azt írod itt, nem tanácsos keverni a gyümölcsöket, de az egyéb receptjeidben gyakran keversz pl. banánt egyebekkel - akkor hol az igazság? :)

Gitta írta...

moha, az az igazság, mindennapi fogyasztásra semmiképpen nem szabad olyan ételeket, italokat választani, ahol gyümölcsöket keverünk egymással, vagy mással. Ezzel tisztában kell lenni, és nem lennék igaz, ha ezt nem hangsúlyoznám.
Ugyanakkor valóban vannak receptek, ahol keverjük a gyümölcsöket, egy egészséges szervezet néhanapján, alkalomszerűen tudja tolerálni ezt, persze aki él ezzel, annak vállalni kell a kellemetlen következményeket (esetleges erjedés, puffadás).
Ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mit és mennyit szeretne és mennyit visel el az emésztése. Bizony néha én is elcsábulok, de egy kevés nem árthat meg. Vannak, akik viszont teljesen elzárkóznak, és el sem olvassák az ilyen recepteket.

Az igazság a te döntésedben van!

Gitta írta...

Ehhez tartozik még valami: az alma kivétel. Almát bármivel lehet enni is, inni is!

pmiki írta...

Szeretnék zöld leveket fogyasztani, de a turmixgéppel nem sikerült a salátából levet kinyernem.
Drága présgépre pedig nincs pénzem
a gyümölcscentrifuga, kipréseli a salátát? vagy mit javasoltok?

Amúgy nagyon jó a blog, a receptek, csak én még ezeket az ételeket sem bírom megcsinálni, túl körülményes még a legegyszerűbb is.
Szeretnék nyers vegan lenni, de úgy veszem észre azért a "főzés"hez érzék kell.

Gitta írta...

Kedves Miklós!
A turmixgéppel nem lehet a salátából levet kinyerni! Zöld turmixot lehet vele készíteni, zöld saláta+gyümölcs+víz. Ha túl sűrű lenne, vagy zavarnak a rostok, akkor le lehet szűrni.

A nyers ételek elkészítését ugyanúgy meg kell tanulni, mint a főzést. Azt javaslom, menj el egy nyers étel tanfolyamra, ahol a legfontosabb fogásokat megtanulhatod.

Unknown írta...

Lenne egy-két kérdésem.

Minden blog vagy honlap mást ír.

Egyik azt, hogy gyümölcsöt lehet egymással, a másik, hogy egyfajtát együnk.

Zöldséget nem lehet gyümölccsel, akkor a turmixban a leveles zöldség az nem zöldség? Ha az alma a Jolly Joker, leveles zöldséget lehet-e banánnal inni?

Következő szabály,gyümölcsöt vízzel ne. Akkor a gyümölcsturmixot, vagy zöldturmixot hogy lehet mégis vízzel higítani?

Köszönöm a választ.

Zsuzsa