2009. július 2., csütörtök

Nyers lecsó hétköznapra

A nyers lecsó nálunk a nyár kedvenc étele!


Annyira egyszerű, finom, nem is tudom, eddig nem gondoltam rá, hogy ide fel kellene tennem. (hú de eszperente lett)

Szerintem viszont az egyszerű ételek néha jobban esnek, mint a többrétegű, bonyolult finomságok, hiszen az életünkben több a hétköznap, mint az ünnep. Reggel, munkába indulás előtt mindent felaprózok, viszem magammal, és egy könnyű zöldséges krékerrel ez az ebédem. Mostanában elég sokszor. Van úgy, hogy nincs időm előkészíteni, ilyenkor útközben veszek hozzávalókat, és amíg a kollégáim az ebédjüket melegítik, én gyorsan összevagdosok mindent. Mondják is ilyenkor, hogy milyen isteni illata van!

Tehát akkor jöjjön a nagyon egyszerű és finom nyers lecsó Gitta módra:

Hozzávalók 1 személyre:
1 kis fej lilahagyma
1 kisebb sárga paprika (de bármilyen paprikát használhatsz, amit szeretsz)
2-3 szem paradicsom
pár csepp hidegen sajtolt olaj (oliva, vagy lenmag, vagy szólőmag... vagy amit szeretsz)
pár levélke petrezselyem, apróra vágott aszalt paradicsom

Sózni nem szabad, mert a zöldségek levet eresztenek, megplöttyednek, és nem lesz guszta! Az aszalt paradicsom sós egy kicsit, de ha ez nem elég, akkor csak közvetlenül fogyasztás előtt sózd meg!
Az olajat teljesen kihagyhatod, ha a tetejére szóród valamelyik kedvenc magodat: fenyőmag, napraforgó mag, tökmag. Nem kell sok, csak hogy a zsírban oldódó vitaminok is a helyükre kerüljenek! (a magokban eredeti formájukba található meg az olaj. A kisajtolt olaj már egy feldolgozott forma, nem tartalmazza az eredeti növény többi összetevőjét, ezért egy fokkal egészségesebb, ha magot használsz)


Szerintem úgy finom, ha apróra vágod a hozzávalókat, egészen apróra. Nagyon ajánlom cukkíni spagetti tetejére tenni egy kis őrölt napraforgó maggal!

4 megjegyzés:

Anna írta...

Ma nekem is ez volt az ebédem. :)
Tényleg nagyon finom és hamar kész van.

Gitta írta...

Szia Anna!
Igen, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű...

murok marci írta...

nagyon szeretem az írásaidat és a sok háttérinformációt, amelyeket megosztasz velünk, olvasni. nagyon sok mindennapos ötleted adsz, amelyek kivétel nélkül egészségesek és legstöbbször könnyen elkészíthetöek. a nyers lecsó is nagyon tetszik.

Gitta írta...

Szia nokedli, örülök, hogy tetszik, készítsd el, és fogyaszd egészséggel!
puszi, Gitta