2009. július 9., csütörtök

Avokádó krém - még kétszer


Az avokádó az egyik legnagyszerűbb és legegészségesebb gyümölcs. Igaz távoli országból hozzák hozzánk, ez engem egy cseppet sem zavar. Pár óra alatt oda tudnék utazni, ahol terem, ezért nem értem, hogy a távolság miért lenne akadálya annak, hogy ez a nagyszerű gyümölcs része legyen az életemnek?

Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium valamint kalcium és magnézium is megtalálható. Formája érdekes, de íze finom, húsa vitamindús. Falatozz belőle nyersen, szeleteld kenyérre, vagy készíts belőle finom krémet. A szerelmi légyott előtt kedvesed is kínáld meg vele, mert az egyik legizgalmasabb afrodiziákum.

MIÉRT EDD?

Valójában
•egy negyed avokádó kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy adag barnarizs,
•gazdag telítetlen zsírsavakban, így jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, véd a szívbetegségektől.
•Ráadásul tele van értékes B, A, C és E vitaminnal,
•folsavval és más fontos tápanyagokkal,
•kiváló fehérje forrás, ezért vegetáriánusok hús helyett is fogyaszthatják,
•és ha még ez sem volna elég: már ősidők óta afrodiziákumként tartják számon.

(forrás: lhp.hu és wellnesscafe.hu, hazipatika.hu)

Akkor most jöjjön két recept, ami még a júniusi potluck-on szerepelt.

Judit hozta ezt a nagyon finom avokádó krémet.


Guacamole

2 nagy érett avokádó
2 szem nagy paradicsom
Fokhagyma
1 kis lilahagyma
bio étolaj (egészen más az aromája)
chilipor
őrölt koriandermag
korianderlevél

bors

Az összetevőket mixerrel (lehetőleg pulzáló funkción) durvára keverjük. A hagymát és a fokhagymát érdemes előre késsel apróra vágni.

Saláta levelekkel kibéleltünk egy szép tálat, ráhalmoztuk az avokádó krémet, és kerekre vágott paradicsommal díszítettük. Judit lenmagos krékerével volt ez igazán komplett!

A másik avokádós étel úgy járt a potluck-on, hogy kicsit későn érkezett, és mire lencsevégre tudtam volna kapni, egyszerűen elfogyott! Nem volt mit tenni, a recept alapján elkészítettem itthon, lefényképeztem, hogy feltehessem ide nektek megmutatni. Fogadjátok szeretettel Ildikó receptjét:

(igen, jól látjátok, az avokádó krém tökből vágott szeleteken van tálalva, nem kenyéren, krékeren, hanem tökön! Ezzel itt egy újabb tökös recept :) )

Avokádós tökszeletek

Hozzávalók:
1 db közepes méretű tök

Avokádó krém:
3 avokádó
citrom leve (kb. 1 e k)
2 gerezd zúzott fokhagyma
Ízlés szerint: só, bors, köménymag

A krémhez valókat villával összetörjük, jól elkeverjük. A tököt meghámozzunk, és ujjnyi szeletekre vágjuk.
Az avokádókrémmel megkent tök tetejét petrezselyem zöldjével díszíthetjük.

Eddig a recept. Amit én változtattam: én 1 avokádóhoz tettem 1 evőkanál citromot, és mivel tökre pakoltam, úgy gondoltam, hogy teszek bele egy kis apróra vágott kaprot is. Nem rontotta el. Nekem ehhez nagyon hiányzott a paradicsom, ezért a tálra pakoltam egy fél paradicsomot szépen felvágva. Próbáljátok ki, vendégvárónak, vagy kerti partira remek falatok!

4 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Akit esetleg érdekel, pontosan mi van az avokádóban, ezen az oldalon megtekintheti:

http://www.nutritiondata.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2

Gitta írta...

Gábor, köszönöm!

Villő írta...

"Igaz távoli országból hozzák hozzánk, ez engem egy cseppet sem zavar."
Az bizony kár.:( A saját egészségünk, jólétünk kedvéért mindenki életterét rombolni. (Szállítás környezetterhelése, nem beszélve a távoli országok ellenőrizhetetlen élelmiszer-termeléséről (vegyszerhasználat, munkások kizsákmányolása, stb.))

Gitta írta...

Kedves Villő!
Kár, hogy épp ezt a mondatot emelted ki. Kérlek olvass tovább is, biztos találsz a blogon számodra érdekes és pozitív gondolatokat is.
Üdv!