2009. június 15., hétfő

Nyers pizza Urbán Valitól


Urbán Vali mesterkurzusán mesterien finom nyers pizza készült - szerencsére jutott belőle a másnapi potluck-ra, így mindenki, aki ott volt az összejövetelen, meggyőződhetett róla, mennyire finom volt. A kislányom megígértette velem, hogy itthon mi is készítünk ilyen pizzát, miközben férj egyetértően bólogatott...

A tanfolyam Vali otthonában zajlott, családias hangulatban :). Bár az étel elkészítése nem tartott sokáig, az idő mégis gyorsan elszaladt, mert folyamatosan volt miről beszélni, a közös téma adott volt.

Azt el kell mondanom, hogy ezt a pizza receptet ismertem már, Russel Jamestől származik, de egy ilyen bonyolult(nak tűnő) ételt nem áll neki az ember "csak úgy" elkészíteni. De így, hogy ott voltam, együtt tettük a hozzávalókat bele a turmixgépbe és láttam, hogyan is készül, biztos, hogy hozzáfogok itthon is. Ezeket a tanfolyamokat mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen az együtt, közösen elkészített ételek receptje, íze másképp marad meg benned, mint csupán egy olvasott recept a sok közül, ezekre biztosan emlékezni fogsz. És ... sok sok inspirációval térsz haza.

Most szombaton nyers lasagne lesz a menü, alig várom már!

Tehát akkor nézzük a pizzát:

Hozzávalók az alaphoz:
3 csésze csíráztatott hajdina (addig csíráztasd, amíg kb 1 cm-es kis "farka" lesz a hajdinának)
2 db avokádó
1/4 csésze oliva olaj
1/4 csésze friss bazsalikom
3 ek olasz fűszerkeverék vagy pizza fűszerkeverék
1/2 csésze szárított paradicsom (beáztatva néhány órára)
3 db friss paradicsom
2 ek citrom leve
1/2 tk tengeri só

Dolgozd össze a hozzávalókat az aprítógépben. Egy laza, tésztaszerű anyagot kell kapjunk. Ha többet csinálsz, tehetsz belőle félre egy picit pástétomnak, mert kenyérre, krékerre kenve is megállja a helyét, ez annyira finom. (Figyelem! akiben ellenérzést vált ki a lenmag illata, állaga, íze, az ezt az alapot nagyon fogja szeretni, akár kenyérnek, krékernek! hiszen nem tettünk bele lenmagot!)

Aszalógép tapadásmentes tálcájára kenjük korong alakban, kb 1,5 cm vastagon, mert az aszalás során úgyis vékonyabb, kb 1 cm lesz. Betoljuk az aszalóba, és először 4 órát, majd megfordítva újabb 10-12 órát aszaljuk.

Hozzávalók a paradicsom szószhoz:
10 bazsalikom levél
1 csésze szárított paradicsom (beáztatva)
1 csésze friss paradicsom
2 tk citromlé
1/4 közepes méretű vöröshagyma
1 db medjool datolya (ez az a nagyon dundi, puha, szaftos datolya. Ha ilyened nincs, akkor a normál datolyából vegyél kettőt, és vagy 8-10 órára áztasd be)

Minden hozzávalót beleteszünk a turmixgépbe, és egy nem túl homogén, kicsit darabos pépet készítünk. Víz nem kell bele, ennek egy sűrű masszának kell lennie. A paradicsom szósz sózása az aszalt paradicsomon keresztül történik. Ha sósabbra szeretnéd, akkor tegyél bele az aszalt paradicsom áztató levéből egy kicsit. Ha sótlanabbra szeretnéd, akkor pedig jól áztasd ki, öblítsd le róla a levet.
Ebből is érdemes többet készíteni, mert ez tulajdonképpen a nyers ketchup, és akár cukkíni csíkokra, akár fasírtra lehet önteni, vagy esetleg mártogatni bele zöldségeket... sokoldalú.

Ha az alapot már előző napon elkészítjük, akkor már el is kezdhetjük a pizza összeállítását, az alapra vékonyan rákenjük a paradicsomszószt:


Hozzávalók a pestóhoz:
2 csésze friss bazsalikom
1/2 csésze fenyőmag
1 ek. oliva olaj
2 tk citromlé
1/4 tk tengeri só

Újra jön a konyhai robotgép, mindent bele, a "pulse" gombbal vágd össze a hozzávalókat, és már készen is van. (ez azt jelenti, hogy megy-nemmegy-megy-nemmegy, és azért, hogy ne legyen egy homogén massza, hanem jó kis darabos maradjon, külön látszik a sárga mag, és külön látszik a zöld szín is)
Erről a pestóról is el lehet mondani, hogy önálló étel, javaslom paradicsomba tölteni, uborkára, cukkíni lapokra kenni, salátába csomagolni csírákkal, hmmm és hány ötletem van még...
Ezt a réteget már nem kenjük a pizzánkra, hanem apró kis darabokban rápöttyintjük, így:



Hozzávalók a sajthoz:
1 csésze makadámia dió
1,5 ek citromlé
1 ek utifű maghéj (vagy más sűrítő anyag)
1-2 szelet sárga kaliforniai paprika
1/4 csésze víz
1/4 tk tengeri só

Kóstoljátok meg a makadámia diót, mert ha sós, akkor már ne sózd tovább!

Bár az alapanyagok közül a makadámia dió nehezen beszerezhető, mégis érdemes utána járni, mert ez a sajt - már előre tudjátok mit fogok írni - nagyon ott van, nagyon finom. Csak úgy magában is... paradicsommal, paprikába töltve, salátára kenve...


A sajtot is csak pöttyözni kell a pizzára így:


Ezután a hagyma réteg következik, amit ugyancsak már korábban kellett elkészíteni.

Hozzávalók a karamellizált hagymához:
5 db nagy vöröshagyma, vékonyra karikázva
1 csésze puha (medjool) datolya (ha nincs, akkor zacskós datolya beáztatva)
3 ek tamari vagy szójaszósz
2 ek olivaolaj
1/4 csésze víz

A hagyma kivételével minden hozzávalót turmixoljunk össze, amíg sima állagot nem kapunk. Egy tálban dolgozzuk össze a masszát a vékony csíkokra vágott hagymával úgy, hogy a masszából lehetőleg mindenhová jusson.
Legalább 3 órán át kell aszalni, vagy addig, amíg kinézetre "sült" hagyma látszatát kelti.

Ahhoz, hogy ilyen hagymát készíts, igazán nem kell pizzát csinálnod. Nálunk gyakran van hagyma az aszalógépben, és én csak úgy magában is nagyon szeretem. Ha pizzához készíted előre, akkor mindenképpen többet csinálj, nehogy úgy járj, hogy mire tennéd a pizzára, nincs már belőle!

Jöhet a negyedik réteg a pizzádra, a hagyma.

Még díszítésként egy pár levél bazsalikom, esetleg paradicsom, olajbogyó.

Nálunk hamarosan lesz ilyen pizza, talán nem így, hanem kis minipizzák, friss, színes zöldség feltéttel, coming soon...

Nincsenek megjegyzések: