2009. június 7., vasárnap

Csodabogyó: goji berry

Egy nálunk még kevésbé ismert, de szerintem nagyon egészséges gyümölcsre szeretném felhívni a figyelmeteket. Olvassátok el a cikket, és ha találkoztok vele potluck-on, vagy üzletben, akkor már tudni fogjátok, hogy ez az!
A nyár közeledtével csökken a jelentősége, hiszen inkább együk a friss gyümölcsöket, de ez a bejegyzés megmarad még télen is...
Mi nagyon szeretjük, van itthon folyamatosan, édességeket díszítünk vele, nassolunk belőle csak úgy.
Urbán Vali honlapján a szuper ételek között szerepel.


A hollywoodi sztárok, akik az örök fiatalság utáni vágyukról amúgy is híresek, már rég felfedezték az Ázsiából származó goji-bogyók csodálatos hatását.

Ki ne szeretne, ha nem is örökké, de sokáig élni, jó egészségnek örvendeni, fiatalosságát, szépségét megőrizni? Kínából, pontosabban Ningxiából terjedt el a latin nevén Lyciumként ismert kultúrnövény a világ szinte minden területére, ahol hódító körútját járja elsősorban az örök fiatalságra vágyók körében. Már aki ezt megeszi.

Egyelőre kétlem, hogy ezáltal elszegényedne a gyógyszeripar, és munkanélkülivé válnának a plasztikai sebészek, de hogy valóban jó hatása volna, ahhoz kétség nem fér. A tibetiek pl. azt állítják róla, hogy:
• jó hatással van a szemre
• táplálja a vesét és májat
• lassítja a természetes öregedés folyamatát
• erősíti a szervezet immunvédelmét
• csökkenti a szabad gyökök okozta veszélyt
• pozitívan hat az egészséges koleszterinekre
• segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában
• lassítja az őszülést és hajhullást
• pozitív hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az agyra és a véredényekre

Azt hiszem ezek mindenki számára fontosak lehetnek.... kortól és nemtől függetlenül, de a jó tulajdonságok sora itt még messze nem ért véget! Vágykeltő, és termékenységet erősítő hatását már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, így többek között emiatt is egyre kedveltebb és elterjedtebb lesz világszerte. Tehát még afrodiziákumként is nagy becsben tartják. Be kell látni, a goji-bogyó joggal érdemli meg a szuperbogyó, vagy csodabogyó elnevezést. 18 féle aminosavat, A, B1, B2, C, és E vitamint tartalmaz, és 21 nyomelemet, mint pl. vasat, káliumot, kálciumot, cinket, magnéziumot, szelént, kobaltot, és így tovább.


A teljes cikket megtalálod itt: Édenkert

Nincsenek megjegyzések: