2009. március 12., csütörtök

Marinált-aszalt lilahagyma

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy lehet a hagymát aszalni? De ha ezt a receptet kipróbálod, a hagymának egy teljesen új ízvilágát fogod megismerni. Elveszíti ugyan a ropogós frissességét, de cserébe ad valami különlegeset, próbáld ki!


Fogyaszthatod csak úgy magában, vagy krékerre, pizzára feltétként.

Hozzávalók:
3-4 fej hagyma (lilahagyma)
1 kanál szójaszósz
1 kanál méz (vagy valamilyen szirup)

A hagymát csíkokra vágod, és jól összekevered a szójás-mézes kencével. Lehetőleg kézzel, szinte bele kell masszírozni, hogy mindenhol átjárja. Aszalógépben 5-6 órát kell szárítani, időnként átforgatni, hogy mindenhol érje a levegő.


Uborkával, paradicsommal, vagy valamilyen más lédús zöldséggel együtt ízbomba!



3 megjegyzés:

Bello írta...

Szia!

Nagyon tetszik a recept, de nincs aszalógépem. Nem tudod véletlenül, hogy sütőben kivitelezhető-e?

Bello

erős ildikó írta...

Milyen nagyszerű ötlet!
Kipróbálom, minden összetevője bejön nekem...

Gitta írta...

Izabella! aszalógép nélkül is működik a dolog, ha van légkeveréses villanysütőd. A ventillátor nagyon fontos, mert nem elég a megfelelő hőmérséklet, gondoskodni kell a szellőzésről is, hogy a pára el tudjon távozni. Máskülönben nem aszalódik, hanem párolódik, és akkor teljesen más lesz az íze, állaga. A sütő ajtaját kicsit nyitva kell hagyni, és a legalacsonyabb fokozatra kell állítani.
Még sosem próbáltam, de ajánlom a radiátor+ventillátor párosítást...