2009. március 31., kedd

Reteksaláta+reteklevél pesto

A márciusi potluck-on is tanultam valami újat: egy csokor retket teljes egészében fel lehet használni, a levelével együtt. Míg mások esetleg a szemétre dobják a retek föld fölötti részét, L.Kati megmutatta nekünk, hogy a retek leveléből nagyon finom pestót (pástétomot, krémet) lehet készíteni.


Akkor lássuk:

Reteklevél pesto
3 csokor retek levele
1 marék dió
1 marék mandula
½ citrom reszelt héja
½ citrom leve
2 nagyobb gerezd fokhagyma
4 evőkanál olivaolaj
Só, bors

A hozzávalókból sűrű pépet készítünk.

A saláta szégyenlős volt, elbújt egy másik saláta mögött... De azért így is látszik a zöldben a szép piros retek.


Zöldsaláta tökmagos saláta öntettel
Jégsaláta,
retek,
petrezselyem

Salátaöntet:
½ dl hidegen sajtolt tökmag olaj
2 kis gerezd fokhagyma,
½ citrom leve és reszelt héja
Só, bors

Ajánlom, hogy próbáljátok ki, valamilyen keményebb zöldség (répa, cékla, uborka) a pestóba mártogatva, hozzá a zöldsaláta, remek ebéd vagy vacsora lehet!

Nincsenek megjegyzések: