2009. március 16., hétfő

Gyümölcsreggeli

Szokták tőlem kérdezni, hogy mit eszem reggelire. Nem valami változatos, mert szinte mindig ugyanazt: gyümölcsöt. Nyáron jobb a helyzet, mert sokkal nagyobb a választék friss, hazai gyümölcsökből. Most viszont szinte csak az alma, ami itthoni, ellenben nem friss, mert már hónapok óta hűtőházakban várja a piacra kerülést. Déli gyümölcsök persze vannak, de ezek eredete kétes, ki tudja milyen állapotban szedték le őket, mennyit hajóztak sötét ládákban, és hogy hol értek be. Ennek ellenére még így is szívesebben reggelizünk itthon gyümölcsből készült ételt, mint bármi mást.


Most azt írom le, hogy mi mit eszünk reggelente immár több éve, szinte minden nap, és bizony nem unjuk meg. Ízletes, finom, megtölt energiával, folyadékkal, vitaminokkal, enzimekkel. És mi kell még?

Gyümölcsreggeli

2 vagy 3 közepes grapefruit (ha kisebbek, akkor 3, ha nagyobbak, akkor 2)
1,5 kg alma
(ez a mennyiség a mi 5 tagú családunknak)
2-3 banán
(esetleg magok)

A grapefruit-ot meghámozzuk, az almákat megmossuk. Gyümölcscentrifugával ledaráljuk, kb 1- 1,5 liter gyümölcslét nyerünk ki. Rögtön megkavarjuk, hogy a hab ne oxidálódjon, ne keményedjen meg. Szétosztjuk tálkákba, és mindenki ízlése és kedve szerint megpakolhatja különböző friss gyümölcsökkel, magokkal (most csak halkan írom le, mert nem nyers, de a gyerekeim ebbe tesznek gabona pelyheket, köles golyót, stb). Férjem csírákkal, magokkal eszi, én általában 2-3 banánt, időnként kiwit teszek bele. Ősszel szőlőt, körtét, barackot.

Nyáron van 1-2 hónap, amikor vagy alma nincs, vagy nagyon drága, vagy a grapefruit beszerezhetetlen. Ilyenkor viszont van cserébe más, hazai friss gyümölcs, barack, dinnye, stb.

3 megjegyzés:

zs írta...

Szia Gitta!
Mostanában egyre többször hallani, hogy több fajta gyümölcs együttes fogyasztása nem jó, kifejezetten ártalmas lehet, mert sokkal lassabban bontja le a gyomor a többfélét, mint az egyfélét, ráadásul a sok gyümölcs együtt még erjedni is kezd odabent.
Most akkor hogy van ez?

Gitta írta...

Szia Zs!
Igen, igazad van, a gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatban több szempontot is figyelembe kell venni. Először is, hogy más élelemmel együtt ne együnk gyümölcsöt, gondolok itt a zsíradékokra, fehérjékre. (ez alapján a kesuöntetes gyümölcssaláta sem megfelelő az ételtársítás szempontjából, itt valóban előfordulhat erjedés). A másik dolog az, hogy egymással sem jó a gyümölcsöket keverni. Valóban, nem minden recept felel meg az ételtársítási szabályoknak. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ezeket a szabályokat milyen mélységben tartja be, de azt gondolom, hogy időnként, nem rendszeresen, egy két "bűnös" finomság belefér.
Ez a gyümölcsreggeli az én igen kényes gyomromnak nem árt, ki van próbálva, semmilyen emésztési problémát nem okoz. (amikor gabonapelyhet tettem bele, bizony gondot okozott. ugyanezt simán meg tudja a férjem emészteni, neki nem erjed, nem vagyunk egyformák) Azt gondolom, hogy a gyümölcslé azonnal továbbhalad, és igazából csak a banán emésztése jelent feladatot, nem úgy, mintha ugyanezekből az alapanyagokból pl gyümölcssalátát készítettem volna.
Nekem is megakadt a szemem az "Élő ételek az egészségért" című könyv receptjeinél a következő bejegyzésre:(nem szó szerint) "a következő receptek nem minden esetben felelnek meg az ételtársítás szabályainak, ezért ezeket ne rendszeresen, hanem csak ritkán fogyasszuk".
csatlakozom...

zs írta...

Gitta! Köszönöm! Végül is igaz, nem lehet mindig mindent az utolsó betűig betartani!