2009. október 29., csütörtök

Maláj kofta


Szombati nyers vacsoránk főfogása volt ez a nagyszerű indiai étel.
Nagy előnye ennek az ételnek, hogy pillanatok alatt készen van, semmilyen különleges tudás nem kell hozzá, csak egy turmixgép, és egy aprítógép. Az ötlet nagyon jó, ki fogom próbálni magyaros ízesítéssel is, hogy azok is el tudják készíteni, akiknek nem áll otthon a polcon sem garam masala, sem a többi indiai fűszer...

Két részből áll, gombóc és öntet. Tulajdonképpen a gombóc neve a kofta :)

Kofta:
15 dkg dió (beáztatva, megszárítva)
3 közepes datolya
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál szójaszósz

A hozzávalókat aprítógépben egészen finomra dolgozzuk. Kézzel kis golyókat formázunk belőle. (aszalni nem kell!!!)


Szósz:
2 banán
1 paradicsom
1 evőkanál kókusz olaj
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál garam masala
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 kávéskanál fahéj
csipet chilli por
1 marék kesudió
1 csésze víz

A banánt, paradicsomot és a kókuszolajat és a kesudiót betettük a turmixgépbe, és kevés vízzel simára kevertük. Ezután jöttek a fűszerek. Kíváncsian kóstolgattuk, hááááát... Még annyi vizet tettünk hozzá, hogy egy nem túl sűrű szósz legyen.


A gombócokat tányérra raktuk, és leöntöttük a szósszal. Ákos hozott pasztinákot, így tudtunk hozzá nyers rizst készíteni pasztinákból. Így ez a hármas nagyon jól ment egymáshoz. A gombócok a szósszal, és a rizs! A vietnami káposzta salátát külön ettük, az egy teljesen más ízvilág volt. (pontosabban az ízvilág az is indiai volt, de ehhez az ételhez jobban illett volna egy semleges zöldsaláta, ja, meg a csírák)


Forrás: http://roshis.com/

Nincsenek megjegyzések: