2009. október 26., hétfő

Brokkoli magyaros mártással


Évi blogján találtam egy nagyon érdekes receptet, nézzétek meg! Brokkoli fehér mártásban. Annyira gusztusos, gondoltam kipróbálom! Nem sokat változtattam rajta, csak egy kis kiegészítés a fűszerekkel. Én is csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbáljátok ki a brokkolit nyersen, nem csak nagyon finom, de rettentő egészséges is!

Hozzávalók:
1 tál feldarabolt brokkoli és egy fél kaliforniai paprika szintén apróra vágva (vagy bármilyen más zöldség, amit szeretsz, szegény brokkoli ne legyen olyan egyedül... a paprika azért is jó, mert kicsit édes :) )

Mártás:
1 csésze kesudió
1/2 csésze víz
1/2 sárgarépa feldarabolva
pár csepp citromlé
fűszerek: só (vagy szójaszósz), bors, pirospaprika, majoranna, rozmaring, bazsalikom, fokhagyma


A mártáshoz valókat a turmixgépben simára keverjük. Én kóstolgattam közben, és folyamatosan tettem hozzá a fűszereket. Nem baj, ha intenzív az íze, hiszen a brokkolin el fog oszlani, így kevésbé lehet majd érezni.


Ha túl sűrű a mártás, akkor kell még beletenni vizet...

Még egy csomag csírát is borítottam a tetejére, így lett egy teljesen komplett, nagyon finom ebéd. Próbáljátok ki!Idézet a www.hazipatika.com oldalról:
A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre máltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.

Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül az indol-3-karbinollal végeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.

A brokkoliban bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.

A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes felírni.

Nincsenek megjegyzések: