2009. október 30., péntek

Flódni

Szombati nyers vacsoránk megkoronázása volt ez a nagyon finom édesség. Ákos már régebben mondta nekem, hogy egy ilyen mákkal-dióval-almával töltött gyümölcspalacsintát kellene készíteni, de egyikünk sem fogott hozzá. Most pedig együtt megcsináltuk!


Az alapja almás-banános gyümölcslap, ezt már korábban elkészítettem, tulajdonképpen ilyen mindig van itthon. A háromféle töltelék pedig:


Mák:
1 csésze mák (beáztatva, megszárítva, megdarálva)
1/2 csésze datolya
narancslé

Turmixgépben masszát készítünk a hozzávalókból. Annyi narancslét kell hozzátenni, hogy egy nem túl híg, kenhető tölteléket kapjunk.


Alma:
1 nagy piros alma (hámozva, csumázva)
csipet fahéj
pár csepp citromlé,
édesítőszer, ha az alma túl savanyú lenne, de el is hagyható

Az alma felét nagylyukú, a másik felét pici lyukú reszelőn lereszeljük. Így egyszerre lesz pépes, és darabos, az állaga így lesz pont tölteléknek való. Úgy emlékszem, hogy mi nem ízesítettük csak fahéjjal, de lehet beletenni citromlét vagy édesítőszert, attól függően, hogy milyen az alma.

Dió:
1 csésze dió (beáztatva, megszárítva)
1 kanál agavé szirup (vagy méz)
1 pici reszelt citromhéj

Aprítógépben addig dolgozzuk a hozzávalókat, amíg egy finom masszát nem kapunk. Nekünk kicsit darabos maradt, legközelebb jobban fel kell aprítani, de így is finom volt.

Alulra két gyümölcslapot tettem, nem tudtam előre, hogy mennyire fogja a töltelék eláztatni. Nem áztatta el egyáltalán, de mindenesetre jó erős alapot adott a sütinknek a dupla alap.

Tehát az összeállítás egyszerű: az első gyümölcslapra rákenjük szépen a mákos tölteléket, majd erre ráhelyezünk egy újabb gyümölcslapot. Erre jön az almás töltelék, majd újra gyümölcslap, a diós töltelék, majd a tetejére egy újabb gyümölcslap.

Mi hagytuk 2-3 órát állni fogyasztás előtt. Lehetett volna többet is. Alig tudtuk abbahagyni, nagyon finom volt!

Nincsenek megjegyzések: