2009. április 27., hétfő

Alga tekercsek

Alga tekercseket először Urbán Vali nyersétel kurzusán láttam készíteni. Emlékszem, miután Vali megmutatta, hogyan kell ügyesen feltekerni az alga lapot, lezárni, és felvágni, megkérdezte, hogy kinek van kedve - ott mindenki előtt - kipróbálni egyet. Persze mindenki sütötte le a szemét, senki nem akart égni az ügyetlenségével, annyi ember előtt. És akkor az én Nóra nagylányom, (akkor 10 éves), bátran feltette a kezét, és már kint is volt, és ügyeskedett, pakolta, tekerte, ragasztotta az alga lapot. Nagyon tetszett neki, hogy az alga is Nori, azóta is szívesen készíti el itthon. Majdnem így történt ez most is a potluck előtt, azért írom, hogy majdnem, mert a szomszédból átjött a barátnője, és ez annyira felborította a programot, hogy még a potluck-ra sem jött el velem, nemhogy még a konyhában segített volna.


Hozzávalók:
3 Nori alga lap
Egy marék csíra
Zöldségek: kaliforniai paprika, retek, kínai kel,
újhagyma, zellerszár, uborka, avokádó, saláta levél

A zöldségeket megtisztítjuk, és hosszabb csíkokra vágjuk. A nori lapot magunk elé helyezzük, az alsó harmadára vízszintesen rápakoljuk a zöldségeket vegyesen. Lezárjuk egy saláta levéllel, és szorosan felfelé feltekerjük. A végét benedvesítjük, és lezárjuk. Miután mind a 3 lapot megtöltöttük, úgy is lehet enni, mint egy szendvicset. Ha vendégváró falatkákat szeretnénk készíteni, akkor pedig a tekercseket felvágjuk kétujjnyi szeletekre. Bármilyen szósz adható hozzá.

Salátával kibélelünk egy tálat, és egymás mellé ültetjük a „kis katonákat”.


Ha ügyelünk arra, hogy az összetevő zöldségek között legyen fehér, zöld, piros, sárga, stb., akkor nem csak nagyon finom, de szép, színes is lesz az "alkotásunk".
Találjátok ki, hogy a sok színes cucc között mi az a vakítóan fehér, ropogós zöldség!

1 megjegyzés:

Bibe írta...

Na ilyet a férjem is szokott csinálni csak főtt rizzsel, de még nem volt érkezésem föltenni a blogba.