2009. május 31., vasárnap

Képek a kertből

Egész szépen beindult a kertem. Van benne tavalyi sóska, torma jó nagy levelekkel, idén ültettem paradicsomot, uborkát, cukkínit.

A legbüszkébb a paradicsomokra vagyok, már van zöld paradicsom a bokron:

És ígéretes a többi bokor is, a sok virággal:


Gyümölcs is van, ribizli szép piros:


A málna még nem piros, de látszik már, hogy szép lesz:

A meggyfán nem lesz túl sok termés, a cseresznye meg még nagyon fiatalka, talán 2-3 év múlva beindul.

A fűszernövények is zöldellnek már, itt a rozmaring: (már több éves, jó nagy)


A mentát most ültettem, de a tavalyi mentám magjaiból is kelnek ki kis mentatövek, úgyhogy lesz idén több is:
A bazsalikomból kevés lesz 1 tő, abból venni kell még, mert sokat használom:


És egy teljesen új szerzemény: a leveles kel. Én is a "Nyers étel csodája" című könyvben olvastam róla először, addig azt sem tudtam, hogy létezik. Szerencsére a bio piacon volt egész télen, és most már van itthon is a kertemben. Kiemelkedően magas az ásványi anyag tartalma, a napi zöld turmixom alapja. A sóskával, mángolddal, spenóttal együtt teljes mértékben fedezik a nyári "zöld levél" szükségletemet.


Itt még elég picike, de ezt tegnap ültettem.

2009. május 30., szombat

Kaptam egy sapkát

Ottistól kaptam egy kuktasapkát:


Nagyon jól esett... nem is tudom, mit írjak.
Kicsit különcnek érzem magam a gasztro bloggerek között, és nem is tudom pontosan, hogy a hagyományos sütős-főzős konyha hívei hogyan fogadják a receptjeimet. Ezért is nagyon örülök, hogy Ottis gondolt rám.

Akkor most jön az én listám, kinek is adom tovább ezt a sipkát sok sok szeretettel:

Elsőként Klarkatnak, aki félretéve a kétkedést, az újdonságtól való fenntartásokat, két pici gyerekkel belevágott, és nagyban készíti (és lefotózza, és megosztja velünk) a nyers finomságokat.

Katanyakának, mert ő az egyik kedvencem,
Dulminának, mert ő a másik kedvencem,
Szilvinek, mert szeretem a családjáról szóló bejegyzéseket is,
Siccikének, mert közel enged magához, tele van érzéssel a blogja,
és Vitalboynak, aki most keresi az utat, és remélem, hogy hamar megtalálja!

Ez így már 6, de egyiküket sem akartam kihagyni!

2009. május 28., csütörtök

Zöldséggel, fasírttal töltött hajdina palacsinta

Vegetáriánus korom egyik kedvence a sós palacsinta volt, zöldség töltelékkel, ezért gondoltam, hogy ennek a nyers változata is ízleni fog. Nagy örömöm volt az elkészítésében is, és a végeredmény felülmúlta az elvárásaimat.


A fasírtot el lehet készíteni már korábban, a hűtőszekrényben eláll egy hétig is. A hajdina palacsintát, a szószt és a zöldségeket kell frissen összerakni, ez időigényes, de megéri a fáradozást.

Hajdina palacsinta hozzávalók:
(ebből két közepes kör alakú lap lesz)
2 csésze 1-2 napos csíráztatott hajdina
1 cukkíni meghámozva, feldarabolva
1 kisebb sárgarépa darabolva
1/2 csésze őrölt sárga lenmag
pici só, pirospaprika, bors
kevés tiszta víz

Fasírt hozzávalók:
egy csomag fenyőmag (5 dkg)
1 csésze tökmag
1 csésze paradió (vagy beáztatott magyar dió)
1/2 csésze beáztatott szárított paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej lilahagyma
pár csepp friss citromlé
só, bors, pirospaprika

Szósz hozzávalók:
1 csésze kesudió
1 csésze tiszta víz
1/2 citrom leve
csipet só

Zöldségek:
Bármi, ami friss és kéznél van, saláta, medvehagyma,
paradicsom, paprika, spárga, uborka, cékla, sárgarépa,
káposzta, csírák, stb.

A palacsintához a sárga lenmagot kávéőrlőn megdaráljuk, és beáztatjuk annyi vízbe, amennyit magába szív. A többi hozzávalót turmixgépben simára keverjük, majd összekeverjük a beáztatott lenmaggal. A masszából két kör alakú lapot nyújtunk, és aszalógép tapadásmentes tálcáján szárítjuk. 2 óra után, vagy ha a teteje már száraz, meg kell fordítani, és még 2-3 órán át aszalni 42 fokos hőmérsékleten. Arra kell figyelni, hogy ne száradjon keményre, mert akkor nem tudjuk hajlítani, törik.

A fasírthoz a hozzávalókat konyhai robotgépben összedolgozzuk, ne legyen teljesen sima állaga, akkor jó, ha már összeáll egy masszává, de kicsit még darabos. Ízlés szerint fűszerezzük, ez most egy magyaros fasírt lett sóval, borssal, pirospaprikával. A masszából kis fasírtokat formázunk, és ők is mehetnek az aszalóba. Ha kívül már száraz, belül még szaftos, akkor jó.

A szószhoz összeturmixoljuk a hozzávalókat, és már készen is van.

Összeállítás: A palacsintára rátesszük a nyers zöldségeket, a zöldségeken elrendezgetünk néhány fasírtot, és meglocsoljuk egy két kanál szósszal. A palacsinta két oldalát felhajtjuk, majd alulról feltekerjük. A palacsintát kettévágjuk, és tálaljuk.

A szószt tetszés szerint lehet a palacsinta tetejére is locsolni, de szerintem bent jobb volt. A képen látszik a medvehagyma, és az egész batyu belseje is.
Ha munkába, kirándulásra csomagoljuk, akkor a szószt hagyjuk ki belőle, mert eláztatja a tésztát, és szétesik. A szószt tegyük külön kis lezárható edénybe, és csak fogyasztáskor öntsük a palacsintára (vagy egyszerűen mártogassuk bele... nyamm)

2009. május 26., kedd

Csupa-eper torta

Még mindig eper. Megunhatatlan. Azért lett a neve csupa-eper torta, mert eper a belseje, és eper a díszítés, vagyis eper bent, eper kint, eper alul, eper felül....


Ezt a tortát a legutóbbi potluck-ra készítettem el, vannak tanulságai.

Hozzávalók: Az alaphoz:
1/2 csésze beáztatott mandula
1/2 csésze 1 napig csíráztatott hajdina
10 db kimagozott datolya
1 evőkanál mazsola
Kiskanál fahéj

Töltelék:
1 banán
20 dkg friss eper apróra vágva

Kesuhab:
1 csésze kesudió
1 citrom leve
1 kanál olvasztott kókuszolaj (elhagyható)
1 csésze tiszta víz
1-2 kanál agavé szirup
1 kávéskanál vanília por

Díszítés:
szép nagy eper szemek

Az alaphoz a hozzávalókat konyhai robotgéppel összedolgozzuk, majd egy tortaforma alján szétnyomkodjuk.
Erre ráterítünk bármilyen apróra vágott gyümölcsöt, most ez banán volt és 20 dkg eper.
A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük, majd ráöntjük a tortára. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

Tipp: az összeaprított gyümölcsök levet eresztenek, ezért összevágás után tegyük szűrőre, hogy le tudjon csepegni. A következő tanulság számomra az, hogy
- vagy kevesebb gyümölcs kell rá,
- vagy kell valamilyen anyagot használni, ami összetartja a gyümölcsöket, pl psyllium husk
- vagy aszalt gyümölcsöket is kell hozzá keverni, hogy a nedvességet folyamatosan beszívja, és egyben tartsa a cuccot.
- és ez nem vagy: apróbbra kell vágni a töltelékben a gyümölcsöket

A kesuhabhoz ne használjunk túl sok vizet, mert akkor úgy járunk, mint én most, kicsit folyósabb lett a kelleténél, és lehetett kanállal enni…

Nem tudtunk szép szeleteket vágni, mert enyhén szólva szétcsúszott szegénykém. De az ilyen eperből készült édességet nem lehet elrontani, úgyhogy az íze kárpótolt mindenkit.

A maradék eperből és kesuhabból itthon lett egy gyümölcsös kehely. Ez pedig az itthon maradt Nóra lányomat kárpótolta.

2009. május 25., hétfő

Gyömbéres répa+almalé

Szerintem nem tudunk egész nap annyi zöldséget megenni, megrágni, amennyire szükségünk lenne. Sem időnk nincs rá, nekem türelmem és kedvem sem lenne.


Viszont jó tudni, hogy a zöldségekben található ásványi anyagok és vitaminok kinyerhetők a zöldségek leveiből, így megkímélve a szervezetünket a túlzott rost beviteltől. Felmerül benned a kérdés, kedves Olvasóm, hogy akkor én nem is eszem növényi rostokat? Dehogynem. A napi 2 kiló zöldség és gyümölcs fogyasztásomból kb 1 kg történik teljes értékben, vagyis gyümölcs, saláta, és más nyers étel formájában, a maradék pedig a rost nélküli lé! És abban az egy kiló zöldségben azért van elegendő növényi rost.
Ilyenkor nyáron szinte végtelen a zöldséglé fogyasztásának a lehetősége, sárgarépa, zeller, uborka, stb. Most a kedvencem mutatom be nektek, a gyömbéres répa+almalét.

Hozzávalók: (ahogy a képen is látszik)

3 szál sárgarépa
1 alma
1 kisebb szeletke hámozott friss gyömbér


Gyümölcscentrifugán ledaráljuk a hozzávalókat. Figyeljünk arra, hogy ne a gyömbér legyen az utolsó, mert olyan pici, hogy alig csepeg ki valami a gépből. De ha utána nyomjuk le az almát, akkor az alma kisodorja maga előtt a gyömbér levét.
A férjem kedvence, kávé helyett kitűnő nyári ital!

Sok sok zöldség ital receptem van még, coming soon....

2009. május 23., szombat

Aszalógépek

Sokan fontolgatjátok, hogy vegyetek-e aszalógépet, és ha igen, milyet. Ebben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani, leírom, hogy mi erről a véleményem, tapasztalatom.

Ha szétnéztek a neten, a kereskedelem elég sokféle aszalógépet kínál. Ezen az oldalon együtt szerepel a párológépekkel, nem tudom miért.
Láthatjátok, hogy minden itt szereplő aszalógép kerek tálcás. Működési elvük azonos: A gép alján meleget állítanak elő, és ez a meleg egy ventillátor rásegítésével elindul felfelé. A levegő a rácsok lyukain át egyre feljebb hatol, közben a rácsra helyezett, apróra vágott zöldséget, gyümölcsöt jól kiszárítja. Erre kiválóan alkalmas mindegyik.

Amelyikben van hőfokszabályzó, az jobb, gondolom drágább. De ha oda akarunk arra figyelni, hogy aszalás közben ne lépjük túl azt a bizonyos 45 fokot, amin az enzimek elpusztulnak, akkor bizony ez egy elég fontos szempont.
Van, amelyik forog, meg bővíthető 15 tálcáig, de hőfokszabályzót nem láttam egyiknél sem odaírva az adatlapjukra. (amikor egy eladóval erről kezdtem beszélni, hogy pedig ez milyen fontos az enzimek miatt, komolyan úgy nézett rám, mint egy marslakóra, te szent ég, miről beszél ez a nő...) Teljesítmény fokozatok léteznek, de hogy melyik fokozathoz mekkora hőmérséklet tartozik, az kérdés.

Ezekkel az aszalógépekkel nagyon finom kekszet, fasírtot lehet készíteni. Nyáron pedig aszalt paradicsomot, gyümölcsöket, fűszernövényeket. Az persze nem biztos, hogy ezek a kiszárított ételek élők is maradnak, mert a hőfokot nem tudod szabályozni...

Más a helyzet, ha krékert, kenyeret, gyümölcslapokat tervezel aszalni a gépeddel. A kerek tálcás, alulról fűtős aszalógéppel az a baj, hogy ha mondjuk megtöltesz 3-4 tálcát olyan anyaggal, ami között nem tud áthatolni a levegő (itt arra gondolok, hogy a masszát szétteríted egy sütőpapíron), akkor nem tudom, hogy az aszalógép hogyan fog viselkedni. Biztos, hogy van középen egy rés, ahol a levegő felfelé tud áramolni, de hogy a tálcák közé hogyan megy be, és a szárító hatását hogyan tudja kifejteni, azt nem tudom elképzelni. Az biztos, hogy nem fogja egyenletesen megaszalni a lapokat.

Ez csak feltételezés, én nem próbáltam. Ha van valakinek tapasztalata ebben a témában, kérem írja meg, mert lehet, hogy én gondolom rosszul, és működik a dolog. Eszembe jutott most egy ötlet, akinek van ilyen aszalója, az kipróbálhatja. A cuccot úgy terítem szét a tálcákon, hogy minden emeletnek csak a harmadát, vagy a felét foglalja el, így a levegő a fennmaradó felen fel fog tudni haladni. Ha a különböző szinteken eltolva, elforgatva, vagyis nem egymás alatt helyezzük el ezeket a kihagyásokat, akkor a levegőt rákényszerítjük arra, hogy mozogjon a tálcák között. Mit szóltok, jó ötlet?

Egy aprócska kellemetlenség is társul a művelethez, hogy a sütőpapírt formára kell vágni, és a kréker, gyümölcslap alakja sem lesz szabályos, de végülis ez már elhanyagolható körülmény, ha a végeredmény finom.

A sajátom 5 tálcás, meg van pakolva mind az 5

Amilyen aszalót én használok, és a nyersétkezés világában ezt ajánlják, ez az Excalibur. Hőfokszabályzós, van 5 tálcás és 9 tálcás változata is. Most úgy tudom, hogy Magyarországon egyetlen beszerzési forrása van az Élet virága bioboltban a XI. kerület Andor utcában.
Az ára sajnos nagyon magas, nálunk az egész család összefogott, és karácsonyra, születésnapra, nőnapra összevont ajándék lett.

Miért jobb ez a fajta aszalógép? Hangsúlyozom, hogy zöldségek, gyümölcsök, apródolgok aszalására a kör alakú is alkalmas, de működési elve miatt a kenyérfélék készítése macerás lehet.

Az Excalibur aszalógép úgy néz ki, mint egy nagy doboz, és mint a fiókokat, úgy lehet ki és behelyezni a tálcákat. A melegítés a készülék hátuljában történik, a tálcák mögött. A ventillátor a meleg levegőt a tálcák között fújja előre, biztosítva az egyenletes szárítást még akkor is, ha a tálcán épp egy massza van kiterítve. A tapadásmentes lap biztosítja, hogy a rácsok között a massza ne folyjon le, és szép, guszta lapokat készítsünk.

A készülék annyira egyszerű, hogy szerintem egy ügyes kezű vállalkozó le is koppinthatná, és gyárthatná itthon is, és talán nem lenne ennyire drága. Ha én barkácsoló kedvű pasi lennék, egy kiszuperált sütőből, és egy hajszárítóból meg is csinálnám...:) De szerencsére nem vagyok sem ez, sem az :)



Ezen a tálcán karácsonyi csillagok készülnek éppen.

Két hátrányát tudnám megemlíteni, na jó hármat.
1. drága
2. elég hangos
3. jó nagy helyet foglal

Egyébként meg én már nem is tudnék meglenni nélküle, szinte minden nap használom.

Hát ennyit tudtam összeszedni. Kérlek benneteket, ha van saját tapasztalatotok, osszátok meg velünk, írjátok meg nekem. És ha még kérdésetek van, azt is.

Ez itt egy mazsolás, magos, répás édes "lapos ropogós", energia szelet.

2009. május 22., péntek

Epres banános gyümölcspalacsinták

A gyümölcspalacsinta a nyers konyha egyik kedvenc édessége. Fontos alapanyag, lehet tölteni dióval, mákkal, és már kész is a karácsonyi nyers beigli. Nagyon finom vaníliás töltelékkel, csokoládé öntettel. Tomi almás rétest kreált belőle, Kláriék pedig már nagy tányérral eszik a gyümölcspalacsintát. Sőt, a gyümölcslapokból - ha nem feltekerjük őket, hanem egymásra rakjuk -, akkor isteni zserbó készíthető. Az én nagylányom csak úgy magában, üresen is szívesen elrágcsálja... Tehát most nem mutatok semmi újat, csak egy újabb változatot. Fogadjátok szeretettel családom legújabb kedvencét, az epres palacsintát.

Ezt a változatot Urbán Vali nyersétel kurzusán tanultam, ott ettem először gyümölcs palacsintát, és azonnal beleszerettem. Akkor már fél éve voltam híve az élő ételek fogyasztásának, készítettem itthon különféle nyers ételeket könyvekből, internetről vett receptek alapján. Ekkor még a férjem és a családom még csak nézegették az alkotásaimat, és ha meg is kóstolták, nem kértek belőle többet. Azonban Valitól olyan ételeket tanultam, amiket akár étteremben is fel lehet szolgálni, gusztusosak, ízletesek, és azóta már bátran merem kínálni ezeket másoknak is, tudom, hogy nem fogják megbánni. Ez a desszert is ilyen, nem tudok eleget készíteni, hogy ne fogyjon el szinte azonnal, annyira szeretik a gyerekek. Akkor lássuk:

Epres banános palacsinta vaníliás öntettel
palacsinta:
3 banán
1 alma
30 dkg eper
kevés víz
töltelék:
2 banán
20 dkg eper
öntet:
10 dkg kesudió
1 kanál agavé szirup
fél citrom leve
1 kiskanál vanília por
1 pohár tiszta víz

A palacsinta hozzávalóit turmixgépben simára keverjük. A masszát szétterítjük aszalógép tálcáján (ez a mennyiség 2 tálcára elég), és megaszaljuk. Használjunk tapadásmentes sütőlapot vagy sütőpapírt. Ha nincs aszalógépünk, akkor légkeveréses villanysütő legalacsonyabb fokozatán, ujjnyira nyitott ajtónál aszaljuk a gyümölcslapokat. Ha a teteje már száraz, meg lehet fordítani. Ezután még 1-2 óra aszalás, és teljesen kész.
A töltelékhez a gyümölcsöket feldaraboljuk.
A lapokat négyfelé vágjuk, és megtöltjük, feltekerjük.


Az öntethez valókat is jól összeturmixoljuk, inkább híg, könnyű állaga legyen. A feltekert palacsintákra öntjük, és tálaljuk.

A megaszalt gyümölcslapok elvonják a nedvességet mind a töltelékből, mind a szószból. Ezért rögtön tálalás után nem ajánlott a fogyasztásuk, mert még kemények, nehéz felvágni őket, és kicsit rágósak. Kb 10 perc alatt lesz kellemesen puha, éppen fogyasztható. Túl sokáig sem jó állni hagyni, mert akkor meg teljesen felpuhul, és bár az íze nem változik, de nem lesz annyira gusztusos.

Tehát: az időzítés fontos, kicsit macerás, de megéri, mert nagyon finom.

2009. május 21., csütörtök

Tabouli saláta és cukkíni spagetti

Ildikónak szerencséje volt, csütörtökön érkezett meg Kanadából Magyarországra, és szombaton már ott volt velünk a potluck-on. Montrealban ő is hasonló összejöveteleket szervez, így volt miről beszélnünk...

Íme Ildikó receptjei:


Cukkíni spagetti

Cukkíni
Oliva olaj
Tengeri só

A cukkíniből vékony csíkokat vágunk, picit besózzuk, és meglocsoljuk egy kevés oliva olajjal. Szórunk rá sajtpótló inaktív sörélesztő pelyhet, eredeti nevén „nutritional yeast”. Egyszerű, és remek étel, érdemes kipróbálni.

(már én is alkottam valami hasonlót -ITT-)




Tabouli saláta

Uborka
Paradicsom
Petrezselyem
Citromlé
Tengeri só
Kendermag
Csípős paprika (nagyon pici)

A hozzávalókat szépen össze kell keverni, majd a végén az egészet meg kell szórni kendermaggal. (akinek nincs, használjon szezámmagot)

Ez a saláta nagyon finom volt... picit csípős, ropogós, hmmm. Próbáljátok ki. Sok petrezselyemmel finom.

2009. május 20., szerda

Spárga-cukkíni krémleves

Számomra a nyerskonyha egyik legnagyobb felfedezése a nyers leves. Gyorsan készen van, csak egy turmixgépre van szükség, és jól összeválogatott zöldségekre, fűszerekre. Az igaz, hogy előfordult már, hogy kísérleteztem, és az eredmény, hát, hogy is mondjam, nem lett valami fényes.

Érdemes már kipróbált recepteket használni, így nagyobb valószinűséggel lesz ehető a végeredmény. Raw chef Dan-tól vettem az ötletet az alábbi leveshez, egy kis változtatással készítettem el, szerintem finom lett.

Krémes spárga-cukkíni leves
2 csésze tiszta víz
1/2 csokor spárga
1 kisebb cukkíni
1 szál újhagyma
kis marék dió (4-5 darabka)
két karika banán
fél citrom leve
csipet só, csipet őrölt fehér bors

A zöldségeket megtisztítjuk, felvágjuk, és jól összeturmixoljuk a többi hozzávalóval együtt és már készen is van.


Levesbetétnek használjunk felvágott spárgát, paprikát. Díszítsük petrezselyemmel, csírákkal, magokkal.

2009. május 18., hétfő

Bodzavirágos limonádé

Itt a bodzavirágzás ideje!


Édesanyám csinált régen ilyenkor bodza szörpöt, jó sok cukorral, tartósítószerrel, lezárta üvegekbe, és még sokáig tudtuk inni a finom nyári italt.
Most Bogi (Szegedről) hívta fel a figyelmemet a bodzára, kedvet is kaptam, szombat reggel vettem a bio piacon egy csomag bodzavirágot, és elkészítettem a saját változatomat.
(Én nem vagyok "bespájzolós", ezért nem lett belőle szörp, hanem csak limonádé. Most van itt a szezonja, most isszuk.)

Bodzavirágos limonádé
5 bodza virág
1/2 bio citrom karikákra vágva
1/2 citrom leve
1-2 kanál agavé szirup vagy méz
2 liter víz

A virágokat folyóvízzel jól megmossuk, egy nagyobb kancsóba tesszük, leöntjük az édesített vízzel, a citromkarikákat a tetejére tesszük. Egy napig hagyjuk állni, majd leszűrjük. Behűtve fogyasztjuk.

A citrommal vigyázzunk, ha nem bio, nagyon meg kell mosni!

Az édesítés izlés szerinti, ha több szirupot, esetleg cukrot teszünk bele, akkor lehet később hígítani, ha kevesebbet, akkor pedig úgy ahogy van, fogyasztható.

2009. május 17., vasárnap

Fogjunk össze, segítsük, támogassuk egymást!

Először is szeretném felhívni a figyelmeteket Klári Ép testben ép lélek című nyersétel blogjára. Vessetek rá egy pillantást, jegyezzétek be a kedvencek közé, mert nagyon szép és ízletes recepteket tartogat a számunkra, sokat fogunk tanulni tőle. Üdv a csapatban!


Már régóta érlelődik bennem a gondolat, hogy valahogy segítsek azoknak, akik a nyers táplálkozásuk miatt gondokkal küzdenek, akár a beszerzéssel, akár információval. Szeretnék létrehozni egy virtuális közösséget, akik megosztják egymással az ismereteiket, közösen rendelnek vagy hozatnak külföldről itthon nem kapható alapanyagokat, eszközöket. Mindent persze nem vállalok fel, ezért kérek mindenkit, akinek ötlete van, vagy segíteni tud, az jelentkezzen.

Mire gondolok?
Hántolt kendermag beszerzése megoldott, ha erre az e-mail címre írsz, akkor azt továbbítom Ritához, és megbeszélhetitek a részleteket.

Ha szeretnél nyers kakaóvajat, nyers kakaóport, vagy bármi olyan itthon nem kapható anyagot venni, egyénileg elég sokba kerül a megrendelése Amerikából, ezért össze kellene fogni, és összegyűjteni az érdeklődőket, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget tudjunk rendelni, így a szállítási költség többfelé oszlik.

Nemrég megkeresett egy kedves Olvasóm, felfedezett egy tápláléktisztító készüléket, aminek a behozatalához társakat keres. Most próbálok tenni ez ügyben is, beillesztem a részletet a leveléből:

"Ahogy átgondoltam a nyersétel táplálkozást azt láttam , hogy az alapanyag megtisztítása az, ami a legtöbb időtt igényli és a tisztátalanság lehet az egyetlen bajforrás. Ennek megoldása lenne ez a készülék.
Az orvosi műszerek, ékszerek, fegyverek---tehát a hagyományosan nem tisztítható eszközök tökéletes tisztítására lett kifejlesztve az ultrahang által berezonáltatott vízben való tisztítási eljárás.
A táplálék tisztítókat azonban ózonos víztisztítással a nanosilver bevonatú edény fertőtlenítő hatásával is kombinálják, hiszen a vízben lebegő és oldott anyagokat is fertőtleníti ez az eszköz.
Az ára kb 200-300 dollár között van, de erre rakódik a postai költség és a vám+ áfa teher is.
Pontos adataim nincsenek, mert nem vagyok jártas a témában és ha találok vásárlótársakat , azokkal társulnék.
Célom az volt , hogy az Önnel fémjelzett haladóan táplálkozókat megismertessem ezzel az eszközzel, s ha valakiknek tehetősségük is van rá, akkor összeálljunk. A beszerzésről akkor gondolkodok majd érdemben, ha valóban lesz érdeklődés, mert úgy más beszerzési úton kell behozni a terméket. Még nem foglalkoztam magán importtal, de ha összeállunk, akkor a feladatmegosztás elve alapján remélem sikeresek leszünk."

Ennyi az idézet a levélből. Nekem az utolsó mondat tetszik a legjobban, a feladatmegosztásról... A következő három linken lehet megnézni a tisztító berendezések paramétereit:
3D SOUL System

Ozone Ultrasonic Vegetable Cleaner

Hammacher Shlemmer

Létrehoztam egy postafiókot: nyerskozosseg@gmail.com
Ide írjanak azok,
- Akiket érdekel a fenti tisztító berendezés
- Akiknek beszerzési gondjai vannak (sárga lenmag, fehér hajdina, kendermag, stb),
- Akinek információja van, bármi, amiről úgy gondolja, hogy érdekelheti a többieket is... gondolok itt arra pl, hogy " hétvégén megyünk Bécsbe, meglátogatjuk a bio nagykert, ezeket szoktuk behozni, ilyen áron, kinek hozzunk? "
- Aki szívesen felvállalná, hogy külföldi oldalakról szuperételeket berendel, persze csak akkor, ha van rá elég jelentkező.

Tehát én azt vállalom, hogy összehozom az érdeklődőket, és mondjuk csatlakozom... de segíteni csak akkor tudok, ha jelentkeznek olyanok is, akik vállalnak bizonyos beszerzési feladatokat. Mindent nem tudok én sem elintézni...

Ha olyan információhoz jutok általatok, ami a többség érdeklődésére tarthat számot, azt felteszem, és "nyersközösség" cimkével bárki megtalálhatja.

Köszönöm az ötleteket, és a segítséget!!!!!

2009. május 16., szombat

Gyors beszámoló a mai potluckról

Most jöttem haza a potluck-ról, és bár nem voltunk sokan, az ételek mind finomak, szépek, illatosak voltak.


Új vendég volt Ildikó Kanadából, aki Montreálban szervez hasonló potluck-okat, hozzá 40-50 vendég szokott érkezni... hatalmas termeket bérelnek ki erre az alkalomra. Az ő kicsi lánya (5 és fél éves) még a tányérját is kinyalta a saláta után! Úgy ette a zöldségeket, a cukkíni spagettit, hogy öröm volt nézni. El tudjátok képzelni, hogy még életében nem volt náthás? Nem volt semmilyen nálunk szokásos gyermekbetegsége? Érdemes ezen elgondolkozni...
Ildikó elmondta, hogy Montreálban nemrég nyílt egy nyers vegán étterem, ahol hétvégenként teltházzal folynak nyersétel kurzusok. Valamivel előrébb járnak, mint mi :)

Gyorsan eltelt az idő, jót beszélgettünk.

A következő potluck június 14-én vasárnap lesz. Aki szeretne jönni, az jelentkezzen nálam, gitta@wisoft.hu, és elárulom az időt és a pontos helyszínt!
A házigazda én leszek!


Lefényképeztem a tányérom!

2009. május 14., csütörtök

Epres-banános fagyi-torta

A hétvégén epertortát készítettem, nézzétek csak:

Viszonylag egyszerű, mégis egész nap készült... a siker nem maradt el, "oáááá" volt az első reakció, amikor meglátták, és "hú de finom", volt a második, amikor megkóstolták. Öröm ilyen családnak ételt készíteni...

Az alap a szokásos nyerstorta alap, olajos magok+datolya. Nem is baj, hogy kicsit édesebb, mert az eper savanykás, így kiegyensúlyozzák egymást.
A töltelék viszont (majdnem) csak gyümölcs, így nyugodtan eheted lelkifurdalás nélkül, nem hízlal.

Hozzávalók:
Alap:
10 db datolya kimagozva
5 kanál csíráztatott hajdina
1 kanál kesudió
4-5 db paradió
csipet fahéj
Töltelék:
20 dkg eper, pár szem szárított eper (ha van)
2 banán,
pár darab kesudió (elhagyható)
1 citrom leve
1 kanál agavé szirup, vagy más édesítő szer
kiskanál vanília por
Díszítés:
Eper, pár menta levél

Az alaphoz valókat konyhai robotgéppel addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy masszává. Ezt egy tortaforma alján egyenletesen elterítjük. Betesszük a mélyhűtőbe.

Kétféle tölteléket készítünk:
Epres:az epret villával szétnyomkodjuk, a szárított epret azért használtam, hogy még intenzívebb legyen az íze, de kihagyható. A szárított eper ismérve, hogy az összetevők között ez szerepel: eper. Az aszalt eper kerülendő, csak meg kell nézni a csomagolásra mi van írva, bizony az epren kívül van ott elég sok nem odavaló dolog...
Szóval lesz egy szép piros epres masszánk, pár csepp citromlével, kevés (!) agavé sziruppal ízesítjük. Ez ne legyen édes, mert ez lesz a savanykás réteg!

Banános: a két banánt a kesudióval, kevés vízzel turmixgéppel simára keverjük. Kevés citromlével, és kicsit több agavé sziruppal, kis vanília porral ízesítjük. Ez lehet édesebb, mert ez lesz az édes réteg! A banán gyorsan barnul, és én fehér réteget szerettem volna. Ezért került bele a kesudió, és szintén a barnulás ellen kell bele a citromlé is. Ha a szín téged nem zavar, akkor készítsd csak banánnal!


Ha már az alap keményre fagyott, rátesszük az epres töltelék felét, és visszatesszük a mélyhűtőbe. 1-2 óra múlva jöhet rá a banános réteg, a töltelék fele. Meg kell várni, míg ez is megfagy, majd erre ráterítjük a maradék epres réteget. Újabb 1-2 óra fagyasztás után jön rá a maradék banános réteg. A torta akkor van kész, ha már a legutolsó réteg is keményre fagyott.
Akkor levesszük a tortaforma csatos szélét, és már csak a díszítés van hátra. Nekem így nézett ki ekkor:

Jól látszanak a rétegek. Ha van türelmed, és még különlegesebbet akarsz készíteni, akkor ne kétfelé, hanem háromfelé szedd a tölteléket, és akkor nem 4, hanem 6 réteges lesz a torta.
A félretett eperszeletekkel díszítsd fel, és azonnal tálald!


Evés közben a banán (édes) réteg hamarabb felolvadt, és körülvette a még fagyos epres (savanykásabb) réteget. A vanília és az eper különösen megy egymáshoz, de nem is írom tovább, inkább próbáld ki te is!

2009. május 12., kedd

Tavaszi tekercs

Ez az étel az egyik kedvencem. Ezt eddig bárhová vittem, bárkinek kínáltam, mindig nagy sikert aratott, mindenevő barátaim, munkatársaim, családtagjaim is csodálkozva néztek rám: de hát ez nagyon finom! Hát persze, hogy finom, nem kínzom én magam...


Hozzávalók:
1 kisebb cukkíni
1 zsenge karalábé
1 kisebb sárgarépa
pár csepp citromlé
1 csokor mentalevél

a szószhoz:
2 narancs kifacsart leve
4 kanál szezámmag
2 kanál fehér miso
1 kanál szójaszósz (elhagyható, helyette használj egy csipet sót)
2 gerezd fokhagyma
1 kanál frissen facsart citromlé
csipet erőspaprika (chilli)

A cukkíniket uborka szeletelőn hosszában (!) felszeleteljük. Így:


Majd hármasával egymás mellé fektetjük úgy, hogy legyen egy kis átfedés:


Elkészítjük a tölteléket: a karalábét és a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk pár csepp citromlével, és hozzákeverjük az apróra vágott menta leveleket. A töltelékből egy kanállal a cukkíni lapokra helyezünk, majd feltekerjük.

A szószhoz először a szezámmagot kávédarálón megőröljük, majd a többi hozzávalóval turmixgépben krémesre keverjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor egy kis vizet még adhatunk hozzá.

A tekercseket tányérra rakjuk, meglocsoljuk a szósszal, és mentalevelekkel díszítjük.


Az eredeti receptben a szószhoz nem szezámmag, hanem kész szezámkrém (tahini) szerepel, de mivel a nálunk kapható szezámkrém nem nyers, én rögtön leváltottam igazi szezámmagra. Fontos, hogy előtte megdaráljuk a kávédarálón, hogy a szósz sima, krémszerű legyen. Én ezt most elmulasztottam, ezért látszik is a képen, hogy a szósz kicsit darabos, a turmixgép nem tudta a szezámmagot teljesen simára keverni. Az íze persze ugyanaz.

2009. május 10., vasárnap

Eper csokiruhában

Ez kihagyhatatlan! Nem én találtam ki, külföldi nyersétel oldalon láttam először, friss eper, saját készítésű nyers csokiba mártva.


Amikor először készítettem itthon nyers csokoládét, mandarint mártogattunk a csokiba. A csokis mandarin nagyobbik része nem érte meg, hogy ráhűljön a csoki, mert az én torkos családom azonnal akarta enni.

Nyers csokoládé gyümölccsel
1 kiskanál kakaóvaj
1 kanál kókuszolaj
1 kanál kakaópor
1 kanál karobpor
1 kiskanál agavé szirup
pár csepp stévia
késhegynyi vanília por (elhagyható)

eper, kivi, banán (tetszés szerint bármilyen gyümölcs)

A kakaóvajat gőzzel teli tál fölött megolvasztottam, beleszitáltam a kakaót és a karobot, majd édesítettem sziruppal és stéviával. A gyümölcsöket megmossuk, és belemártogatjuk a még langyos csokoládéba. Tányérra tesszük, és hűtőbe rakjuk, amíg a csokoládé meg nem szilárdul.

Ez egy kisebb mennyiségű csokoládé, most csak a gyümölcsök kedvéért.
A hozzávalók közül nekem mind nyers volt, te használd azt, ami van otthon, kakaóvaj helyett kókuszolajjal, és nem nyers kakaóval is nagyon finom.


Az eper mellé vágtam fel banánt és kivit is. Banánnal talán nem annyira illett össze a csoki íze, mert mind a kettő édes, de így is elfogyott.

Most előre elkészítettem, és már csak akkor vettem elő a hűtőből, amikor már kihűlt, így le is tudtam fényképezni. Azért utána sem tartott sokáig! Adtam hozzá evőeszközt, a párom mégis kézzel ette, nem vacakolt a villával...


2009. május 8., péntek

Paprikás mini pizza

Egy gyors összeállítás ez az egyszemélyes mini pizza. Az alapja teljesen hétköznapi kréker, úgy született, hogy az összeállított massza 3 tálcára kevés lett, 2-re sok. Így keletkezett 2 tálca krékernek való, a maradékot a harmadik tálcán kör alakúra formáztam, és így kialakult egy kerek pizzaforma. Amikor kész lett félretettem, hogy ha majd adódik alkalom, elkészítem. Ha jól ki van szárítva, akár hetekig is eláll.

Az alkalom hamarosan adódott, hazajöttem jó fáradtan, és gyorsan össze akartam dobni valamit. Az alap adott volt, benéztem a hűtőbe, hogy milyen maradékokat használhatok fel.


Az alapra magpástétomot kentem, szintén volt itthon, csak elő kellett venni. A zöldség szósz is készen volt már, a kedvenc édes-csípős paprika szószom. Erre már csak a díszítést kellett feltenni, pár cikk avokádó, uborka, és némi lucerna csíra.


Nagyon finom lett, ízkavalkád... imádom a zöldségeket!