2009. május 12., kedd

Tavaszi tekercs

Ez az étel az egyik kedvencem. Ezt eddig bárhová vittem, bárkinek kínáltam, mindig nagy sikert aratott, mindenevő barátaim, munkatársaim, családtagjaim is csodálkozva néztek rám: de hát ez nagyon finom! Hát persze, hogy finom, nem kínzom én magam...


Hozzávalók:
1 kisebb cukkíni
1 zsenge karalábé
1 kisebb sárgarépa
pár csepp citromlé
1 csokor mentalevél

a szószhoz:
2 narancs kifacsart leve
4 kanál szezámmag
2 kanál fehér miso
1 kanál szójaszósz (elhagyható, helyette használj egy csipet sót)
2 gerezd fokhagyma
1 kanál frissen facsart citromlé
csipet erőspaprika (chilli)

A cukkíniket uborka szeletelőn hosszában (!) felszeleteljük. Így:


Majd hármasával egymás mellé fektetjük úgy, hogy legyen egy kis átfedés:


Elkészítjük a tölteléket: a karalábét és a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk pár csepp citromlével, és hozzákeverjük az apróra vágott menta leveleket. A töltelékből egy kanállal a cukkíni lapokra helyezünk, majd feltekerjük.

A szószhoz először a szezámmagot kávédarálón megőröljük, majd a többi hozzávalóval turmixgépben krémesre keverjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor egy kis vizet még adhatunk hozzá.

A tekercseket tányérra rakjuk, meglocsoljuk a szósszal, és mentalevelekkel díszítjük.


Az eredeti receptben a szószhoz nem szezámmag, hanem kész szezámkrém (tahini) szerepel, de mivel a nálunk kapható szezámkrém nem nyers, én rögtön leváltottam igazi szezámmagra. Fontos, hogy előtte megdaráljuk a kávédarálón, hogy a szósz sima, krémszerű legyen. Én ezt most elmulasztottam, ezért látszik is a képen, hogy a szósz kicsit darabos, a turmixgép nem tudta a szezámmagot teljesen simára keverni. Az íze persze ugyanaz.

2 megjegyzés:

Gabriella írta...

Nagyon mutatós és az alapanyagokból ítélve nagyon finom étel lehet.

Milyen szép szeleteket vágtál a cukkiniból uborkaszeletelövel.

Nekem az egész cukkiniból kb. 6 szelet lesz ilyen szép, a többi nem.

Megkérdezhetem, hogy milyen a szeletelöd?

Gitta írta...

Teljesen hétköznapi szeletelőm van, van rajta még kislyukú és nagylyukú reszelő is.
Nekem csak a két szélső lesz "nyomi", a többi szép. Én már nagyon sokat gyakoroltam, és régebben nekem sem ment jól. A nem szép szeleteket is fel lehet használni a tekercsekhez, az kerül középre.