2009. február 16., hétfő

Cukkíni spagetti gombamártással

A megunhatatlan cukkíni spagetti! Nincs most itt igazán a szezonja, de én már nem bírtam tovább. Megvettem, elkészítettem. Nyáron lesz az igazi, paradicsomos, paprikás öntettel.
Most gombás, petrezselymes szószt készítettem hozzá, íme:


Cukkíni spagetti gombamártással
(2 személyre)
A tésztához:
2 kisebb cukkíni meghámozva
1 kiskanál só

A mártáshoz:
2 kanál napraforgó mag beáztatva
3 szép nagy gomba
1 kanál oliva olaj
2 kisebb fokhagyma gerezd
csipet só
csipet frissen őrölt bors
pár csepp citromlé
pici víz

A cukkínit vékony csíkokra vágjuk. Könnyű azt mondani, gondolnád. Háztartási boltban lehet kapni ezt a "csíkozó" kis eszközt, amivel én is elő szoktam állítani a nyers spagettit:
(itt a képen egy sárgarépán mutatom be a tudmányát)

Szóval, fogjuk ezt a speciális hámozó kést, és elkezdjük csíkozni vele a cukkínit. Minden egyes húzás után fordítunk rajta egyet, így egyenletesen szeljük le a húsát, míg végül csak a magja marad. Mindkét cukkíni megmaradt közepét félretesszük a mártáshoz.

A cukkíni csíkok ilyenkor így néznek ki:

Kicsit merev, friss, ropogós. (Én így jobban szeretem.)
Tegyünk rá egy kiskanál sót, és jól masszírozzuk bele. 10 perc múlva öntsük le róla a keletkezett folyadékot, majd öblítsük le róla a sót. Ekkor már jobban hasonlít a spagettire, így néz ki:

A mártáshoz pakoljunk mindent bele a turmixgépbe (a cukkíni megmaradt közepét is), és készítsünk belőle egy homogén, krémszerű mártást. Ízlés szerint lehet még borsot, citromot, fokhagymát, petrezselymet beletenni. Ráöntjük a spagettire, díszítjük még apróra vágott gombával, petrezselyemmel. Most én nem tettem, de meg lehet szórni egész vagy őrölt fenyőmaggal.
Jó étvágyat hozzá!

8 megjegyzés:

Edina írta...

Szia Gitta!

Mikor készítettem a nyers-partyra az ételeket, akkor döbbentem rá, milyen finom nyersen a cukkini, eddig eszembe sem jutott használni.
Ezt a receptet feltétlenül kipróbálom, nagyon guszta.
Mindjárt felteszek a blogra egy cukkini-krém receptet, nem tudom ismered-e, múlt héten próbáltam először, azóta is a kedvencünk a párommal.

Gitta írta...

Kíváncsian várom.

Hannoka írta...

Szia Gitta
Mar holnap kiprobalom ezt a cukkini spagetti gombamartassal. Nagyon gusztan nez is ki. Köszönöm nagyon szepen. Nagyon sok ihletet meritek töled.
Hannoka

Szilvi írta...

Szia Gitta!

Nyáron szinte naponta készitek ilyet, és ehhez hasonlót.

Mostanság a Sparban vett bio cukkíni volt az alapanyag, illetve kiáztatott savanyú káposzta is jó tészta helyett!

Remélem szombaton találkozunk:-)

Gitta írta...

Hannoka, örülök, hogy tudod hasznosítani az ötleteimet.
Szilvi!
Ez egy igazi nyári étel. Szerencsére nálunk is lehet kapni a Corában bio cukkínit, ezért is készítettem most.
Igen, találkozunk szombaton!

Dora írta...

En mar keszitettem 'spagettit' gyalult zsenge tokbol is. Elotte nem kostoltam a tokot nyersen, de isteni az ize! Mondjuk erre inkabb kapros ontet illik szerintem.

Gitta írta...

Dóra, mindenféle öntetet ki lehet próbálni. Nyáron én is csináltam citromos-kapros öntetet. Nem volt rossz. :)
Igen, tök, cékla, sütőtök is lehet spagetti.
Ugye jössz szombaton?

Hannoka írta...

Ma mar megcsinaltam a spagettit. Es nagyon jol sikerült, a parom is nagyon szerette. Köszönöm szepen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...