2009. február 23., hétfő

Hajdinás-csokis golyók

Még egy golyós recept!

Ez nem a potluck-on volt, hanem itthon találtam a saját receptjeim között. Azért teszem most közzé, mert úgy érzem, hogy most itt a helye. Amíg még nem jönnek a friss gyümölcsök, és szezonja van az aszaltaknak, bátran kísérletezz otthon, és próbálj ki minél több variációt.

Íme az enyém:


Hajdinás-csokis golyók
Buckwheat-chocolate balls

1/2 csésze csíráztatott hajdina
1/2 csésze kesudió
1/2 csésze datolya beáztatva
1/2 csésze aszalt meggy beáztatva
1 csésze olvasztott csokoládé
1 csésze csíráztatott hajdina

1/2 cup sprouted buckwheat
1/2 cup cashew
1/2 cup date soaked
1/2 cup sundried cherry soaked
1 cup melted raw chocolate
1 cup sprouted buckwheat

Az első 4 összetevőt összeaprítjuk és masszává gyúrjuk. Nem kell turmixgépben, mert akkor túl sima lesz, ez akkor jó, ha kicsit darabos marad. Lehet kóstolni, ha túl édes, mehet bele egy kis meggy, ha túl savanyú, akkor pedig még datolya. A hajdina azért került bele, hogy ne legyen túl nehéz, túl zsíros. A kesudiótól viszont kicsit krémes, lágy lesz.

A masszából kis golyókat formázunk, megforgatjuk olvasztott csokiban. (kakaóvajat vagy kókuszolajat felolvasztunk, hozzáadunk ugyanannyi nyers kakaót vagy karobport, jól elkeverjük, szükség szerint édesítjük)
Amíg még ragad a csoki, addig megforgatjuk friss, csírázott hajdinában.Kipróbáltam aszalt meggy helyett aszalt eperrel... csodás volt.
További ötletek: nem csokiba, hanem aszalt gyümölcsből készült lekvárba mártjuk, és őrölt dióban, vagy kókuszreszelékben forgatjuk meg.

Nincsenek megjegyzések: