2009. február 6., péntek

Zöldséges, lenmagos kolbászkák hajdinával

Ez is nyers!

2 csésze csíráztatott hajdina
1 sárgarépa darabolva
½ cékla darabolva
1 fej lilahagyma
½ csokor petrezselyem
4-5 gerezd fokhagyma
3 teáskanál pirospaprika
Só ízlés szerint
1 kiskanál chili
1 kiskanál frissen őrölt bors
1 csésze őrölt, beáztatott sárga lenmag
1-2 kanál napraforgó mag

A zöldségeket aprítógépben apróra dolgozzuk. Az őrölt lenmagot annyi vízbe áztatjuk, hogy tészta állagú legyen. Időnként meg kell kevergetni, és egy kis vizet utána tölteni. Összekeverjük a simára aprított zöldségeket a lenmaggal, és kézzel gyúrjuk még egy kicsit, hogy homogén legyen. Ízesítjük a fűszerekkel. Állandóan kóstoljuk, hogy elérjük a nekünk tetsző ízhatást. (nem kell sajnálni a fűszereket…)
Az állaga olyan lesz, mint egy darált húsmasszának, a céklától még a színe is. Hozzáadjuk a napraforgó magot, és a hajdinát, és ujjnyi kis kolbászkákat formázunk belőle. Aszalógép tálcáján szárítjuk, forgatjuk, hogy az alja is keményedjen. Akkor jó, ha kívül ropogós, és belül pedig puha.

Brokkoli salátával:

Kicsit fűszeres, kicsit csípős, igazi téli, melegítő csemege.

2 megjegyzés:

Kolibrike írta...

Kérek szépen segítséget, ha nincs csíráztatott hajdinám, akkor milyen más csírát, illetve mit használhatok helyette? Még nem találkoztam csíráztatni való hajdinával a boltokban.
A sárga lenmag helyett, ugye, lehet barna lenmagot is használni?

Gitta írta...

Ha nincs csíráztatott hajdinád, akkor egyszerűen hagyd ki :)
A biorganik bio hajdina 0,5 kg kiszerelés kiválóan kicsírázik, (nem az van ráírva, hogy csíráztatni való hajdina, de ettől függetlenül működik a dolog, mert természetes, hőkezeletlen)
Igen, lehet a barna lenmagot is használni.

sok sikert!