2009. február 17., kedd

Saját saláta öntet - madársalátával

Sokat kísérleteztem, mire rátaláltam a saját kedvenc saláta öntetemre. Ízes, színes, magában is önálló étel tudna lenni. Ezt akkor szoktam használni, ha valamilyen egyszerű zöldfélére öntöm, mondjuk kínai kelre, vagy madársalátára. Munkába menet veszek valamilyen zöldet, az öntetet viszem magammal, és már meg is van az ebédem.


Kedvenc saláta öntetem:
1 citrom leve frissen facsarva
1/2 dl finom hidegen sajtolt olaj (szezámolaj, vagy lenmagolaj, kendermagolaj, próbáld ki, és dönts te, melyikkel szereted jobban)
1 gerezd fokhagyma
piros, zöld, sárga színű paprika, ami van otthon
lilahagyma
uborka
petrezselyem zöldje
bazsalikom
metélőhagyma
pici só
pici édesítőszer ízlés szerint

Az olajat apránként hozzáadva a citromléhez kikeverünk egy sűrű öntetet. Ízesítjük a sóval, édesítőszerrel. A zöldségeket nagyon apró darabokra vágjuk, lehetőleg késsel, ne aprítógéppel. Nem baj, ha nincs otthon mindegyik zöldségből. A lényeg, hogy legalább 3 féle legyen benne, és legalább egyféle zöldfűszer. A zöldségeket hozzáadjuk az öntethez, és szépen összekeverjük. Ez a mennyiség több tányér salátára elég. Célszerű többet bekeverni, mert miért pepecselnénk kiskanálnyi mennyiségekkel.

Feldobja a salátánkat!


A salátát azonnal el kell fogyasztani, mert ez a saláta öntet a zöld salátát megfonnyasztja, eltéve már nem olyan gusztusos, és nem is finom.

Nyáron lehet továbbgondolni, és paprika nélkül készíteni, amit színes paprika salátára önthetünk, vagy több petrezselyemmel és lilahagymával paradicsomsalátára, vagy uborka nélkül uborkára... rengeteg lehetőséget tartogat magában ez az öntet. Próbáljátok ki!

2 megjegyzés:

Ungvári Szilvia írta...

Szia Gitta!

Fordítgattam magamnak egy nyersételre átállási cikket, ami pont azt írja, hogy találjunk magunknak néhány könnyen elkészíthető receptet, amivel a vendégeket is megkínálhatjuk. És legyen köztük 1-2 salátaöntet :-)

Nagyon guszta!

Én az instant magtejfölt próbálgatom kifejleszteni, mert amúgy nem áll el sokáig, keveset meg nem tudok készíteni...

Gitta írta...

Instant magtejfölt? Elkészítés után kiszárítod?
A nyersételre átálláshoz bizony kell néhány gyorsan elkészíthető és finom étel...

Ez a saláta öntet még boldogult vegetáriánus korszakomból származik, amikor ezzel készítettem a kínai kel salátát. A kel apró kis ráncaiban remekül megmaradtak a piros meg lila apró zöldségek, és sült-főtt ételek mellé ettük. Nemrég jöttem rá, hogy én ilyet is tudok...