2009. február 13., péntek

Valentin nap! Meglepetés torta

Holnap Valentin nap!

Valami szép és finom édességgel akartam meglepni a páromat. Egész héten azon törtem a fejem, hogy milyen ízű, milyen formájú legyen ez a meglepetés. Az alapját már tegnap elkészítettem, reggelig aszalódott. Ma reggel korán felkeltem, és ez született:

Valentin napi epres-almás torta

Az alaphoz:
1/2 csésze beáztatott mandula
1/2 csésze hántolt kendermag
1 csésze datolya
pici fahéj
pici só

A töltelékhez:
2 alma apró darabokra vágva
2 alma lereszelve
2 dkg szárított eper
5-6 szem fagyasztott eper
1-2 szem datolya apróra vágva
2 kanál citromlé
1-2 kanál agavé szirup vagy méz, vagy valamilyen édesítőszer, pl stévia

A "hab"-hoz
1 csomag (10 dkg) kesudió
1 fél citrom leve és héja
1 kiskanál vanília kivonat
1 kanál agavé szirup vagy méz, vagy valamilyen édesítőszer
kevés víz

A díszítéshez pár szem friss eper


Az alaphoz a dióféléket szárazon összeaprítjuk. A datolyát kevés vízzel simára turmixoljuk. A kettőt összekeverjük, édesítjük, ízesítjük, és egy masszát gyúrunk belőle. Kibélelünk vele egy szív alakú sütőformát, és néhány óra alatt megaszaljuk. (radiátor tetején, vagy langyos sütőben, ha nincs aszalónk)

A töltelékez összekeverjük a hozzávalókat, ízesítjük, egy nem túl nedves, darabos masszát kell kapni. Az édesítéssel vigyázzunk, mert a datolya is édes. Lehet édesítő nélkül is készíteni, akkor több datolyát használjunk! Az aszalt eper az intenzív íze miatt került bele, de természetesen lehet friss, vagy fagyasztott eperrel helyettesíteni.

A habhoz a hozzávalókat a turmixgépben simára keverjük.

Összeállítás: Az alapra egy két evőkanál darált diót, vagy kendermagot szórunk, hogy a gyümölcs ne áztassa el. Ráterítjük a gyümölcsmasszát, majd a kesuhabot. Nem kell az egész tortát beborítani, mert így látszik az almás-epres töltelék. Tetszés szerint lehet díszíteni.


Szeressétek egymást!

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Istenien nez ki es biztosan nagyon jo is a Valenintorta.

Gitta írta...

Ki lett próbálva. Nagyon finom.

Edina írta...

Nagyon guszta a torta:)

Gitta írta...

A szárított epertől intenzív eper íze lett. Alig várom már az igazi gyümölcs szezont, friss málnával, eperrel, ribizlivel, micsoda tortákat fogunk csinálni. Igaz lányok?
Ilyenkor pedig ugyanez a torta kizárólag almával is nagyon finom. Fahéjjal, szegfűszeggel, citrom héjával lehet ízesíteni, és meglátjátok nem marad el az elismerés, dicséret.

Dia írta...

Fúúú, de jól néz ki!!!! Imádom az epret!!!
De mitől lesz ilyen fehér és habos a hab? (Hülyét kérdeztem?)

Gitta írta...

Fehér, mert kesudióból van. A látszat ellenére nem habos, inkább krémes. Bár nagyon finom, nem lehet belőle sokat enni, mert rettentő tömény. Ezért került csak a torta szélére.

Dia írta...

Áhá, már értem! Köszi a választ, ki fogom próbálni mindenképpen a receptet( a páromnak most lesz a névnapja, és fogyózik ezerrel:)

Gitta írta...

Dia, ha fogyózik a párod, akkor az alapba az olajos magok helyett csíráztatott hajdinát tegyél. Könnyebben emészthető, nem annyira zsíros lesz a végeredmény.

Dia írta...

Oké, köszi a tippet! (csak még előbb beszerzem a hajdinát:)

Andi írta...

Szerintem nagyon nagy ötlet a datolya az alap összefogására. Ez megoldja a problémámat a tojással (immár elhagyhatom...) - köszönöm!
Gyönyörű szép ez a torta, bár csak későn akadtam rá, de ezzel szerencsére nem lehet elkésni!