2009. február 4., szerda

Nyers csokoládé hajdinával

Mit is írjak ehhez a recepthez? Csoki, hajdina, a végeredmény nem lehet rossz.
Ebben a bejegyzésben már írtam a nyers csokoládé készítésről, most a potluck-ra vitt receptet mutatom be.

Ez a kép most készült, van már formám, így szép bonbonokat tudok formázni:


A nyers csokoládé legfőbb alapanyaga a kakaóvaj, agavé szirup (vagy valamilyen édesítőszer), és a nyers kakaó. Ehhez izlés (és szükség) szerint lehet hozzátenni még különböző anyagokat. A kókuszolaj lágyabbá teszi a csokoládét, a karobtól kevésbé lesz keserű, a beletett hajdinától pedig finom ropogós lesz.
A csokoládéba lehet még csöpp fahéjat, vaníliát is tenni.

Ez a kép a potluck-on készült, de a recept ugyanaz:


1/2 csésze kakaóvaj
1/2 csésze kókuszolaj
1/2 csésze kakaópor
1/2 csésze karobpor
1-2 ek agavé szirup
2 ek hajdina csíra

A kakaóvajat és a kókuszolajat felolvasztjuk (meleg víz fölött, vagy az aszalóban, vagy a radiátorra téve, vigyázni kell a túlmelegítéstől, mert akkor a lényeget veszítjük el), beletesszük a többi hozzávalót. Míg meleg, addig tegyük formába (ha nincs, akkor egy lapos tálcára terítsük szét), és tegyük be a fagyasztóba 1-2 órára. Én tálcára tettem, és a dermedés után csíkokra vágtam.

Kedves Olvasóm, ne csüggedj el, ha nincs otthon kakaóvajad. Nincs, mert itthon ezt sem lehet kapni. (ha valaki mégis tudja, hogy hol, az szóljon nekem is!!!!) Amióta elfogyott az enyém, azóta is készítek csokit, kizárólag kókuszolajjal. Kicsit lágyabb, nem dermed keményre, de ugyanolyan finom. És kókuszolajat pedig majdnem minden bio boltban lehet kapni.

8 megjegyzés:

Ildi írta...

Gitta, gyógyszertàrban próbàltad màr a kakaóvajat? Én anno sok-sok éve ott szereztem be. Elvileg kell lennie, hiszen ök sok mindent sajàt maguk készitenek, így az alapanyagok léteznek nàluk. Pl kakaóvajat a gyógyszerészek a kúpok gyàrtàsàhoz hasznàlnak. Hm? Próba szerencse..

Gitta írta...

Ildi, próbáltam, és kb. egy évvel ezelőtt vettem is, de NEM FINOM! Van egy furcsa mellékíze, nem olyan finom, mint az étkezési kakaóvaj. Ráadásul azt hallottam, hogy már egy ideje nem lehet patikában kapni. Hamarosan megint fogok rendelni Hollandiából, hát ez van.

Ildi írta...

Jó, hogy mondod, ezt nem tudtam, én anno külsöleg hasznàltam. Most jut eszembe, hogy itt, Svàjcban van sok olyan cukràszda, amelyik maga csinàlja a csokit, egyszer beszéltem erröl egy cukràsszal. Én öket fogom megkérdezni, mert bioboltban itt se lehet kakaóvajhoz hozzàjutni. Otthon színvonalasabb cukràszdànàl kérdezted màr?

Ági írta...

Sziasztok!

Nem tudom aktuális-e még a kakaóvaj kérdés, de egy oldalon találtam infót, hogy Pesten hol lehet kapni.
keserédes csokibolt. Ez a link is keseredes.hu
Érdemes rákérdezni.

Üdv, Ági

Gitta írta...

Ági, a kakaóvaj kérdése mindig aktuális!
Köszönjük a linket!
Nyers bio kakaóvajat a BioABC-ben lehet kapni a Múzeum körúton.
Láttam, vettem, finom.

Hajnal írta...

Szia Gitta!

Itt is lehet nyers kakaóvajat kapni: http://sheavaj.hu/arak.html. Személyes átvételre is van lehetőség Relay és Inmedio hírlapüzletekben, így nincs postaköltség, illetve 5000 Ft feletti rendelésnél sincs.

Üdv, Hajni

Gitta írta...

Hajni, köszönöm!
A BioAbc-ben 10 dkg 1600 forint, itt ugyanennyi 1900 forint.
A BioAbc-ben nyers bio kakaóvaj, ugyanaz, mint amit az unlimitedhealth.nl webáruházból én is be szoktam hozatni. Amit ajánlasz, az a kakaóvaj inkább kozmetikai célokra használható, az ajánlóban legalábbis ezt írják.
Köszönöm még egyszer!
Azért jó, hogy ezt interneten meg lehet rendelni. Meg kellene kérdezni, hogy ezt a kakaóvajat fogyasztásra is ajánlják-e vagy sem.

Hajnal írta...

Szia Gitta!
Megkérdeztem, használható étkezési célra, csak ők kozmetikumként árulják (gondolom erre van engedélyük). Rendeltem is belőle, isteni csoki illata van és finom, és tényleg olyan barna színű, mint a képen. 200 g csak 3300 Ft. Majd egyszer a BioABC-set is kipróbálom, ott most nem sikerült vennem, és azt mondták, csak három hét múlva lesz.
Üdv, Hajni