2009. február 20., péntek

Mákos-mézes nyers hajdina kása

Ma felteszem azt a négy hajdina kása receptet, amit küldtetek erre a felhívásra.
2009.02.26-ig lehet szavazni. A nyertes recept beküldője kap tőlem egy csomag nyers kakaó nibs-et.

Íme az első:


Mákos-mézes hajdina kása
Buckwheat mash with poppy seeds and honey

- 2 csésze csíráztatatott hajdina
- 2 alma + 1db a tetejére vagdosva
- pici fahéj
- kiskanál nyers méz
- 6-8 szem aszalt fekete cseresznye
- mák
- kakaó a tetejre csurgatva (kakaópor+pici víz+nyers méz) nekem sajna még nincs nyers kakaóporom, de remélem lesz:)

- 2 cups sprouted buckwheat
- 2 apples + 1 cut on top
- a pinch of cinnamon
- 1 teaspoon raw honey
- 6-8 pieces of sun-dried cherry
- poppy seeds
- cacao sauce to garnish (cacao powder+water+raw honey)

Beletesszük a hozzávalókat a turmixgépbe kivéve a mákot és a kakaót. (de akár ezekből is lehet beletenni, akkor eleve egy csokis mákos masszát kapunk, úgy is fincsi lehet)
Összeturmixoljuk, én vizet nem szoktam hozzá adni, mert annyi almát teszek bele, hogy elég legyen annak a leve.
Megszórjuk a tetejét jó sok mákkal, egy almát rávagdosunk, és leöntjük a kakaóöntettel.

Put the first 5 ingredients into blender and blend until smooth. Garnish with poppy seeds, apple and raw cacao sauce.


A receptek beküldőinek a nevét most még nem árulom el, nehogy befolyásoljon benneteket a szavazásnál.

4 megjegyzés:

Bogi írta...

Mi a különbség a nyers méz, és a között, amit pl a piacon lehet kapni? Mitől nyers a nyers méz???

Bogi

Gitta írta...

Bogi, nem tudom, hogy a piaci mézet hőkezelik-e. Mert ha nem, akkor semmiben sem különbözik a kettő. Szombaton meg fogom kérdezni a mézes embert a bio piacon.
Ez ugyanolyan, mint pl a kakaó. A csillaghegyi bio boltban megkérdeztem a bio kakaóról, hogy nyers-e. Az eladó nem értette, hogy mit akarok. Vagyis, ha külön nem tüntetik fel egy terméken, hogy "nyers", akkor lehet ez is, az is. Mert sokaknak ez mindegy. Nekünk nem. A kakaó pl, amire nincs ráírva, az biztosan nem nyers, mert pörkölik a kakaóbabot, és ezzel egy csomó értékes tulajdonságát veszíti el.

Csöpi írta...

Úgy gondolom, hogy finom lehet ez az étel, de régen nem volt turmixgép.

Gitta írta...

Kedves Csöpi, régen volt mozsár, amiben kemény munkával törték fel a magokat. Azt gondolom, hogy balgaság volna a modern kor adta eszközöket nem kihasználni.