2009. február 1., vasárnap

Kendermagos receptek

A következő receptek ismertetése előtt szeretnék pár szót írni a kendermagról. Megmondom őszintén, hogy ezidáig én sem hallottam sokat róla, pedig nagyon értékes. Nem is értem, hogy miért nem népszerű ez a magfajta, és miért nem szerepel az alapvető étkezési alapanyagaink között.
És őszintén szólva nem is tudtam volna mit kezdeni vele, ha mondjuk - ismervén értékes tulajdonságait - vettem volna belőle egy csomaggal.

Óriási szerencsénkre, itt van Rita, aki megismertette velünk nem csak a kendermag előnyeit, értékeit, de jó néhány remek ételben meg is kóstolhattuk a kendermagot.
Kedves Olvasóm, ha ezen bejegyzés elolvasása után fogod magad, és betérsz az első bio boltba kendermagot vásárolni, csalódni fogsz. Csak olajat fogsz találni, kendermagot sajnos nem. De ne keseredj el, írj nekem, és segítek a beszerzésben! (titkos csatornák :))

A kendermagról itt olvashatsz. Ugyanezt a cikket be is másoltam a receptek után.

És íme a receptek:

Kenderes cukkíni falatok:


3-4 közepes cukkini,

Tölteléknek: "kendermagvaj" vagy kender pesto:
1 csésze hántolt kendermag,
3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj (kendermag, olíva, kókusz), de el is hagyható, mert maga a kendermag is elég olajos,
2 gerezd fokhagyma,
só, bazsalikom.
pici víz

A kendervaj hozzávalóit keverőben összedaráljuk, hogy krémes állagú legyen. Ha túl darabos lenne, öntsünk hozzá kicsi vizet.
A cukkíniket vékony karikára felszeleteljük és közéjük kendervajat kenünk. Addig rétegezzük, míg "tornyokat" kapunk, amiket fogpiszkálóval összetűzünk.



Mártogatós zöldségek:

Ízlés szerinti zöldségeket (uborka, cukkini, paprika, répa, stb) vékony szeletekre vágunk, majd a szószba mártogatva elfogyasztjuk.


Kendermag szósz:
A fent leírt kendervajat kicsit lágyabbra daráljuk, és ízlés szerint teszünk még bele fűszereket. A képen láthatóban volt még cayenne bors, és reszelt torma.

Így néz ki:
(most már tudom, hogy a nagyim udvarán a kendermagos tyúkok miről kapták a nevüket)


A Natúrsziget ismertetőjét idemásoltam, legyen meg a kendermag "adatlapja" itt is.

Kendermag (kimásolva a www.natursziget.com oldalról)
A kendermag 20-25% fehérjét, 20-30% szénhidrátot és 35% élelmi rostot tartalmaz, az utóbbiak közül 32% vízben oldhatatlan. Emellett sokféle ásványi anyag megtalálható benne, így a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kén, a vas és a cink. A benne lévő fehérjék nyolcféle esszenciális aminosavat tartalmaznak, ráadásul az ember számára legmegfelelőbb arányban. A növényi fehérjeforrások közül csupán a szójabab előzi meg a teljes fehérjetartalom tekintetében, az utóbbi azonban sok embernél emésztési zavarokat okoz, míg a kendermag fehérjét könnyű megemészteni. Bőségesen tartalmaz esszenciális zsírsavakat: eikoza-pentánsavat (EPA), dokoza-hexánsavat (DHA), valamint gamma-linolénsavat (GLA). A kendermagból préselt olaj az ómega-3 és az ómega-6 esszenciális zsírsavakat az ideális 3:1 arányban tartalmazza. Ideális tápanyagként a kendermag alkalmas a hiányállapotok megszüntetésére, a szervezet táplálására. Hasznos fogyókúrázóknak is, mert a gyomor falát különleges olajréteggel vonja be, így jelentősen csökkenti az éhségérzetet. Alkalmazásával úgy lehet fogyni, hogy közben szervezetünk semmilyen szükséges tápanyagban nem szenved hiányt. Mivel gazdag rostokban, hatékony vastagbéltisztító, emellett kiválóan használható székrekedés, valamint aranyér esetén. Kiváló esszenciális zsírsav forrásként jól alkalmazható minden olyan degeneratív megbetegedésben, amelyben az oxigén hiánya jellemző. Segítségével a létfontosságú szervek és szövetek több oxigénhez jutnak. Ezért hasznos lehet szív- és érrendszeri betegségekben, továbbá cukorbetegség, sclerosis multiplex (SM), az immunrendszer csökkent működése, ízületi gyulladás és fájdalmak, lassú sebgyógyulás, a belső elválasztású mirigyek működési rendellenességei és a férfi nemzőképesség csökkenése esetén. Javítja a vér koleszterinszintjét, a bőr egészségét, segíti az egészséges haj és körmök növekedését.

13 megjegyzés:

Dulmina írta...

Aki errefelé jár, annak egy tipp a beszerzéshez: Szegeden az Anna-kútnál a Reformházban lehet venni kendermagot. Én eddig még kihagytam, de ha legközelebb megyek, biztosan veszek egy (két) csomaggal :)

Gitta írta...

Dulmina, köszönjük az infót. Itt Pesten én még nem találtam.
Próbáld ki, mert tényleg finom.

Unknown írta...

Kedves Gitta!

Honnan szerzed be a hántolt kendermagot? Szívesen fogyasztanám, de Szeged egy kicsit messze van. (Budapesten élek.)

Köszönöm,
Piroska

Gitta írta...

Piroska, és minden érdeklődő: a gitta@wisoft.hu-ra írjatok nekem, és elküldöm a kendermag beszerzési helyét. Lehet, hogy megírom majd ide is, csak amíg nem beszéltem Ritával, a beleegyezése nélkül nem akarom őt ide feltenni.

siccike írta...

Ez a kendermag nekem is egy nagy misztikum egy ideje...:-) TAvaly vettem egy amerikai vegán szakácskönyvet, amiben a szerző isteníti a kendermagot, és egy csomó receptet arra alapoz. Úgy tudom, a Dénes Ottó féle Natura termékek között is létezik pl. kendermagliszt, de én még nem találtam.

siccike írta...

Itt a link hozzá:
http://denesotto.hu/termekek#3

Gitta írta...

Siccike, köszi a linket, itt is sok szépet írnak a kendermagról. "A feldolgozás során nehezen biztosítható a teljes gluténmentesség, ezért a lisztérzékenyek étrendjében nem ajánlott a fogyasztása." ez gondolom csak a kendermaglisztre vonatkozik.

Unknown írta...

Kedves Gitta és társai ! A pirított kendermag és a kendermegliszt van a terrmékeim listájában. A lisztet valóban nem tudom olyan vegytiszta módon leőrölni ahogy azt a gluténmentes étrenden élőknek kellene, mert a malom nem csak erre van fenntartva és a kitisztítás során bármilyen alapos is lennék, marad az esetleg előtte őrölt egyéb gabonából - pl árpa - ami már egy erősen gluténérzékeny fogyasztónak anafilaxiás sokkot okozhat. Jobb az óvatosság !! A Bio-Natur... stb boltok címlistája olvasható egy derék boltos honlapján: vegetarianus.hu Bár nem tudom, hogy frissíti-e? Időnként újabbak is jelentkeznek nálam. Jó lenne, ha ezek is rákerülnének.
A nagykereskedők listáját közzéteszem a saját blogomban, vagy akár ha Gitta megengedi itt is. Ott ugyanis sokkal nagyobb valószínüséggel van pirított kendermag - is -.Baráti üdvözlettel: Ottó papa

Unknown írta...

Bocs egy kis elütés ugye nem skandalum, Kendermegliszt nincs, csak KENDERMAGLISZT. Elnézést. D.Ottó

Gitta írta...

Ottó papa, köszönjük a tájékoztatást!
Ha megkapom a nagykereskedők listáját, szívesen közzéteszem itt is. Várom a gitta@wisoft.hu címre!

Szamóca írta...

Sziasztok!
Nekem még nem volt gondom a kendermagbeszerzéssel. Én mindig itt veszem és mindig van mag is és liszt is: www.herbahaz.hu/

Gitta írta...

Szamóca! Nyers, hántolt kendermagot veszel a Herbaházban?

Szamóca írta...

Gitta, lehet, hogy igazad van!
Múlt héten voltam a Herbaházban, ahol láttam pirított kendermagot, ill. olyat is, amire nem volt írva semmi, de ugyanúgy nézett ki. Erős a gyanúm, hogy az sem nyers volt, de ha arra jársz, szemlézd meg te is szerintem!