2009. február 27., péntek

Céklás-répás kréker

Első próbálkozásaim kréker ügyben nem igazán voltak sikeresek. Tele voltak olajos magokkal, és zöldség alig volt benne. Egy alapvetően olajos magból álló krékert mondjuk dióból készült kőrözöttel fogyasztva problémáid lehetnek az étkezés után a magas zsírtartalom miatt. (jó, ez jó zsír, de azt sem szabad túlzásba vinni, és van, aki érzékeny erre)

Sikerült egy nagyon jó krékert kikisérleteznem, ebben már túlsúlyban vannak a zöldségek, nem túl zsíros, ellenben színes, roppanós, ízes. Fűszerezni nem is nagyon szükséges, mert a zöldségek ízesítenek.
Egy hasonló receptet már leírtam, olvasd el - ITT -.
Pár hete már folyamatosan ezt a krékert készítem otthon. Aki ott volt a potluck-on, az megkóstolhatta. Így néz ki, amikor készen van:

A képről szinte le lehet olvasni a hozzávalókat, látszik a cékla, répa, lilahagyma, a sok fehér pötty pedig a kendermag.

Céklás-répás kréker

2 sárgarépa
1 kisebb cékla
1 kisebb lilahagyma
1 kis csokor petrezselyem
2 kanál hántolt kendermag (kihagyható)
2 csésze sárga lenmag

Cracker with carrot and beetroot
2 carrots

1 little beetroot

1 little red onion
1 bunch parsley

2 tbspoon hempseed

2 cups yellow flaxseed

salt
A zöldségeket aprítógépben felaprítjuk, szemcsés állagúnak kell lennie. A lenmagot megőröljük, és kevés vízzel tészta állagúra keverjük. Összekeverjük a zöldségekkel, és a kendermaggal, ízesítjük sóval, majd még egyszer jól átkeverjük.
Aszalógépben megaszaljuk. Vékonyra kell nyújtani, és teljesen megszárítani.

Így néz ki a zöldséges massza, miután apróra daraboltuk a hozzávalókat.

Az őrölt lenmag vízzel összedolgozva pedig így fest (ez mondjuk nem annyira guszta így ránézésre). Addig kell a vizet hozzáadni, és kevergetni, amíg tészta állagú nem lesz.

A kettőt összekeverve és kiterítve az aszalógép tálcáján:


Még egy kép a krékerről:


A hozzávaló zöldségeket tetszőlegesen lehet módosítani. Próbáld ki zellerrel, vagy kicsit több hagymával, vagy piros húsú paprikával.

A dió kőrözött bejegyzésében is ez a kréker szerepel.

14 megjegyzés:

Rossamela írta...

Ez nagyon érdekes! Ha nincs aprítógépem, reszelhetem nagyon apróra a zöldségeket? Nincs sárga lenmagom, csak barna, ugye az is jó lesz bele? Kendermag helyett valami más?
Több kérdésem nincs.:)

Ottis írta...

Hát ez nagyon finom lehet!Kár hogy nincs aszalógépem :-(

Gitta írta...

Ha nincs aprítógéped, akkor kicsi lyukú reszelőn megpróbálhatod. A barna is jó, de a sárga finomabb. Kendermag nem szükséges, kávédarálón ledarált napraforgó mag is megteszi, de ha kihagyod, úgy is finom lesz.

Gitta írta...

Ottis, nekem sem volt mindig aszalógépem, a légkeveréses villanysütő is megteszi. Erről részletesen írok ebben a bejegyzésben: http://gittarawfood.blogspot.com/2009/01/nyers-kenyerek-krkerek.html

Vagy egy meleg radiátor+ventillátor, de ezt én nem próbáltam, ez csak tipp.

Dulmina írta...

Légy szíves nézz be hozzám!

Gitta írta...

Dulmina! Köszönöm!

Unknown írta...

szia, Iza vagyok. Megtudnád nekem mondani, ha sütőben szárítom ezt a krékert, kb.50 fokon, mennyi időt vesz igénybe? Amúgy nagyon kiváncsi vagyok, istenien néz ki! Vettem a lányomnak tönköly ropogóst, ahhoz tudom így ránézésre hasonlítani, csak azt nem tudom hogy kell készíteni és nagyon drága. köszi, szia, Iza

Gitta írta...

Szia Iza!
Azért nem tudom pontosan megmondani, hogy mennyi időbe telik, mert hiába állítod be a sütődet 50 fokra, ha kicsit nyitva hagyod az ajtót, biztosan alacsonyabb lesz a hőmérséklet, nem 50 fok. A ventillátortól is függ, hogy milyen gyorsan tud a pára elpárologni.
Attól is függ, hogy mennyire csinálod lédúsra vagy szárazra a masszát. Attól is függ, hogy mennyire készíted vékonyra vagy vastagra.
Azt el lehet mondani, hogy kb. 4-5 óra után meg lehet fordítani, és utána kell még 5-6 óra legalább. Megfordítás után ne tepsibe, hanem rácsra tedd, hogy alulról is tudjon száradni. Sok sikert hozzá!

Unknown írta...

szia Gitta, nos elkészült az én krékerem is.....:)
Én nem vártam annyit vele a sütőben(mert már alig bírtam kivárni), 80-100 fok körül nyitva hagyott sütőajtónál "aszaltam", vagyis inkább sütöttem. 1-2 óra alatt meg is volt. Végül is az a lényeg hogy a végeredmény finom lett. köszi az ötleteket!

szia, Iza, :)

Nahira írta...

Sziasztok! Nem tudjátok véletlenül azoknak a krékereknek a receptjét amia legutóbbi Boutenko előadáson itt Pesten készültek? Annyira istenik voltak, de sajnos egyenlőre nem tudtam megszerzni az információt.
További kellemes kreatívkodást :)

Gitta írta...

Nahira, véletlenül tudom. Háromféle kréker volt, az egyik éppen ez a céklás-répás kréker. A másikat "hajdina ropogós" néven találod meg itt a blogon, a harmadikat Urbán Vali hozta, annak a receptjét sajnos nem tudom.

Nahira írta...

Juhéééé Ez nagyon nagyon jó! Köszönöm szépen :) köszi köszi köszi :)Amúgy megpróbáltam írni Valinak is de nem válaszolt. A harmdikat is fel fogom kutatni :)
Minden szépet és jót :)

Gitta írta...

Nahira, én szívesen megkérdezem, nekem is ízlett Vali krékere! Majd felteszem a blogra, ha megvan, jó?
vagy írj nekem egy e-mail címet, és elküldöm!!!!

Nahira írta...

Nagyon kedves tőled! Ezerszer köszönöm előre is :)(azért e-mailt is írok :))