2009. július 6., hétfő

Gyümölcslé, zöldséglé II.

Itt vagyok a gyümölcslé, zöldséglé receptekkel.

Minden növény egyben gyógyszer is, magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt más és más betegségek gyógyítására, megelőzésére alkalmasak. Pl: magas vérnyomásra olyan zöldségeket fogyasszunk rendszeresen, amiben sok a kalcium, magnézium, kálium, pl. kelkáposzta, pasztinák, petrezselyem, fokhagyma, zeller, mángold, sárgarépa, sárgadinnye, banán, és biztosan van még...

Receptek magas vérnyomás csökkentésére: csak azokat írom ide le, amiket én is fogyasztok rendszeresen, és nagyon finomak, ráadásul az én vérnyomásomra már nem is kell gyógyszer ... pedig évekig 2 féle bogyót is szedtem. Tehát nekem bevált.

Dinnye-banán turmix (ez az egyik kedvencem, isteni!)
fél sárgadinnye
2 banán

A dinnye levét kinyerjük gyümölcscentrifugával (persze hámozva, magját kidobva...), majd áttöltjük egy turmixgépbe, és jól összedolgozzuk a banánnal.

Eper banán turmix (ez a másik kedvencem)(lásd itt)

Kalciumbomba
2-3 kelkáposzta levél (vagy leveles kel)
kis csokor petrezselyem
4-5 sárgarépa
1 magozott alma

A kelkáposztát és a petrezselymet kevés vízzel összeturmixolom, majd szűrőzsákon átnyomom (vagy szitán...). A répát és az almát gyümölcscentrifugán ledarálom, majd a két lét összekeverem. Az íze... hát az kezdőknek kicsit erős lesz, én már megszoktam, szeretem. Azt ajánlom, az almás répás lébe először csak kevesebb zöld lét keverj, és fokozatosan emeld a mennyiséget.

Káliumleves
Maréknyi spenót
kis csokor petrezselyem
4-5 sárgarépa
3 zellerszár

Ez hasonlít az előzőre, a zöldeket itt is turmixoljuk, szűrjük, a répát, zellert centrifugázzuk, majd a kettőt összekeverjük. Ha több vizet használsz, nem kell leszűrni a zöld levet, így a rostok is benne maradnak, én így jobban szeretem.
(Ugyenez a recept, zeller helyett almával "Szépség expressz" névvel szerepel a könyvben, nem tudom, miért. )

Van egy fokhagymás leves receptem is, ezt azoknak ajánlom, akik nagyon szeretik és bírják a fokhagymát nyersen. Isteni, nagyon hatásos, egészséges. Úgy jó, ha szeretteink is esznek belőle, mert akkor nem csak mi fogunk egész nap fokhagyma szagot árasztani...

Aratóleves
2-3 gerezd fokhagyma
1 kelkáposzta levél
1 nagy paradicsom
2 ág szárzeller

A fokhagymát csomagoljuk bele a kelkáposzta levelébe, és úgy tegyük bele a gyümölcscentrifugába a paradicsommal és a szárzellerrel együtt. (így szól az eredeti recept, én a paradicsomot nem rakom bele a gépbe, hanem kockákra vágom, és a levesbe betétként teszem)
Ne igyuk, hanem langyosítva, tányérba szedjük, pirított zsemlekockával együk levesként. (én magokat szoktam a tetejére szórni)

Ezek a vérnyomásra ajánlott receptek, forrás: Lékönyv 2.

Még néhány kedvencem:
Gyömbérkoktél (Lásd itt)
(a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő, a répában sok a béta karotin, az alma meg finom)

Tisztító koktél
a fenti gyömbérkoktél + 1 vagy 2 db cékla

Reggeli tonik (Lásd itt)
Grapefruit és alma leve, isteni, ezzel egész nap ellennék, ezt iszom minden reggel.

Zöld meglepetés (ez egy izgalmas recept)
1 nagy kelkáposzta levél
2-3 zöld alma
citrom héja

A kelkáposztába csomagoljuk bele az alma szeleteket, és nyomjuk le a gyümölcscentrifugán. A citrom héját behajlítva spricceljünk bele néhány csepp illóolajat. Az a meglepetés, hogy így nem lehet érezni a kelkáposzta ízét.

És még egy utoljára, nagy kedvencem tök érés idején:
Isteni töklé
1 db hámozott, magozott spárgatök
2 db alma
Egyszerűen lenyomjuk a gyümölcscentrifugán az almával együtt. Alma nélkül, a tök magában is nagyon finom, és szép fehér ital.

Kedves Olvasóm, remélem kedvet kaptál a levek elkészítéséhez, fogyasztásához. Ha van valami kérdésed, ne habozz, írjál!

11 megjegyzés:

Bridge írta...

Gitta!

Azt hallottam, hogy gabonaféléket, hüvelyeseket (nem a csíráztatottat mondom) krumplit és kelkáposztát nem szabad nyersen enni Csak úgy feltűnt, ahogy láttam a recept között. A krumplit a keményítő miatt, a kelkáposztát szintén az ilyen formában való emészthetősége miatt.
Te mit tudsz erről?

Gitta írta...

Szia Bridge, igen, a gabonaféléket, hüvelyeseket és a krumplit nem szabad nyersen enni. A kelkáposzta biztosan nem tartozik ide. Talán azért kerülhetett a kelkáposzta is a tiltott növények közé, mert erős a rostja, és jó alapos rágás nélkül bizony elég nagy feladatot ró az emésztő szerveinkre. Ezért ajánlott a kelkáposztából turmixot, zöldséglét készíteni! Nagyon egészséges magas ásványi anyag tartalma miatt. Én a leveles változatot (leveles kel) minden nap iszom, és semmilyen emésztési problémát nem okoz.

Bridge írta...

Köszi a választ.
Valahogy a levek nekem gyümölcslébe jobban mennek, de az is ritkán. Viszont gyakran feltekerek jópár káposztalevelet, bele a zacskóba, viszem munkába ebédre salátának :) Ugyanígy mást is, de lehet, hogy jobb lenne átszoknom a turmixolásra.

kahlan_amnell írta...

Kedves Gitta! Azt szeretném megkérdezni, hogy a zöld turmixot (pl banán.spenót)meddig érdemes tárolni? Lesz-e baja, ha az elkészítés után 1-2 órával tudom csak meginni. Vagy este elkészítem és másnap reggel iszom. Járok úszni reggelente majd most szeptembertől, és szeretnék energiadús reggelivel indítani, de úszás után tervezném. Így is értékes maradna, ha pár órát áll a flakonomban? Köszönöm!

Gitta írta...

A zöld turmixok elkészítés után elkezdik veszíteni erejüket. De még 10 órával később is energiadús, enzimdús ételek, és még mindig ajánlhatók fogyasztásra.
Viktória Boutenko könyvében is előző nap készítették el a kísérlet résztvevőinek az italokat, és még így is érezhető, sőt mérhető volt a jótékony hatásuk.

kahlan_amnell írta...

Kedves Gitta!
Köszönöm!
Viki

Viola írta...

Kedves Gitta,

Érdeklődnék, hogy spenót, zöld levél tárolását, te hogy szoktad megoldani? Kaptunk 5 kg friss spenót levelet, de félek, hogy tönkremegy, mert még a napi kétszeri zöld turmix készítés mellett sem tudom ezt a mennyiséget elhasználni két-három nap alatt.

Köszönöm

Meli

Gitta írta...

kedves Meli,
5 kg az nagyon sok :)
hűtőszekrényben eláll egy hétig, de egy hét alatt sem lehet ennyit megenni...
Adj belőle barátaidnak :)
Kisebb csomókban fagyaszd le, jó lesz későbbi felhasználásra.
Aszalhatsz belőle jó kis lapokat, http://gittarawfood.blogspot.hu/2017/05/nyers-vegan-tortilla-zoldsegekkel.html ezeket is fel tudod használni később...

sok sikert :)

Viola írta...

Nagyon köszönöm...:) ha lefagyasztom utána azért marad benne a turmixhoz vmi ,vitamin, :) azért? Vagy teljesen megölöm a növényt...

Gitta írta...

Fagyasztással csökken a tápérték, de nem annyira, mint főzéssel. Ha nyersen használod fel, akkor kiengedés után rövid időn belül el kell fogyasztani, így elég sok minden még tud hasznosulni :)
Gondolj csak arra, hogy a magok télen fagyban várják a tavaszt, hogy csírázhassanak, és elinduljon az élet. A fagy nem teszi tönkre az enzimeket...
De ha megfőzöd őket, abból már nem lesz új élet, az már nem csírázik ki :)

Viola írta...

Nagyon szépen köszönöm!!