Szeretném megismertetni az olvasókkal az élő ételek csodálatos világát. Változatos, szemet gyönyörködtető, és ínycsiklandozóan finom ételek csak növényekből, sütés, főzés nélkül!
2010. augusztus 8., vasárnap
Dinnye gazpacho
Elsőre furcsán hangzik, de több helyen olvastam már. Ezt nem hagyhatom ki! A gazpacho levest nagyon szeretem, nem csak én, de az egész családom, még a gyerekek is. De hogy kerül egy sós levesbe egy édes gyümölcs? Dinnye?
Az eper gazpacho-ról már lemaradtam, most majdnem egy évet kell várnom, hogy kipróbáljam, de most itt figyel a dinnye a hűtőben, készen arra, hogy belekerüljön a dinnye gazpacho levesbe.
Hozzávalók:
1 kisebb görögdinnye negyede kimagozva és kockára vágva
1 közepes piros kaliforniai paprika
3 közepes paradicsom
1 fél aszalt paradicsom (elhagyható, de ad egy egyéni ízt a levesnek)
1 kisebb uborka
1 kiskanál citromlé
csipet só
(az eredeti levesből a hagyma, olaj és a bazsalikom maradt ki)
A dinnyéből néhány kockát félreteszünk, a többit a többi hozzávalóval simára turmixoljuk. Vizet nem kell hozzáadni, mert a dinnyének van elég leve.
A félretett dinnye-kockákkal díszítsd!
Az egyik ok, amiért sokkal szívesebben készítek nyers levest, mint bármelyik főzött társát az, hogy pikk-pakk készen van. Nincs sok időm, ugyanakkor szeretném, ha ebbe a kevés időbe minél több minden beleférne. Egy ilyen leves elkészítése az alapanyagok megmosásával, feldarabolásával együtt is legfeljebb 5 perc. Jó, most ez egy picit több volt, mert a dinnyét ki kellett magozni. A magozással együtt 10 perc, és már ehető is!
Szerintem izgalmas ez a párosítás, zöldségek és a dinnye. Zsírtartalma nulla, így egy nagyon könnyű, nyári kánikula levest kapsz, mostanában jól esik az ilyen :).
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Jóestét!
Az tetszik az írásaidban, hogy bármiből képes vagy "kaját" varázsolni! :)
pl: Itt van a dinnye :)
Én máshogy nem bírom elképzelni, csak úgy mint gyümölcs dinnye :)
Te pedig levest csinálsz belőle :)))
Van egy sárgadinnyém...
Megpróbálok én is varázsolni...
Szép napot!
Szia, köszi!
Igyekszem :)
Szia!
Köszi, hogy írod ezt a blogot! :)
Közeledik a vég... :)
Mármint, kieszem a hűtőből a "halott" kajákat és kb még 2-3 nap és elfogynak... :)
Egyre több gyümölcsöt eszek (kb napi 1kg), és már van valami...
Nem tudom, de valahogy jobban érzem magam... :)
Ezekkel a zöldekkel még bajban vagyok...
Nem tudom, hogy mit, mennyit, honnét...
Te milyen zöld leveles növényeket eszel? Csak turmixként eszed őket? Itt most a napi rendszeres fogyasztásra gondolok...
Saját magad termeszted őket, vagy piacról szerzed be?
Szép napot! :)
Szia mammuth!
Zöldek:
Mit? Bármi, ami zöld levél, retek levele, sárgarépa levele, petrezselyem, spenót, mángold, sóska...
Mennyit? Amennyi jól esik! Eleinte kevesebb, aztán egyre több.
Honnan? Piacról, termelőktől, mezőről :) Ezt ki kell tapasztalni. Nénikék a piacon örülnének, ha állandó megrendelőjük lennél, pl tyúkhúrra... az egyik legfinomabb!
A legtöbb zöld levél turmixban fogy. Van néha zöld leves, és a salátákban is van zöld. A spenót, mángold, sóska és petrezselyem a kertből van, a többit piacon veszem.
Télen mindent piacról. Ilyenkor kevesebb a zöld, kevesebbet is eszem. Télen kicsit más a helyzet, de erre majd akkor visszatérünk!
Megjegyzés küldése