2010. augusztus 16., hétfő

Mi a miso?

Több nyers étel recept alapanyaga között szerepel a miso, de még egyszer sem írtam róla, "csak" róla. Mindig odaírom, hogy "elhagyható", persze miso-val sokkal finomabb az étel, de ha nincs otthon, akkor természetesen kihagyható. Amiért mégis megszületett ez a bejegyzés, annak az az oka, hogy ha Kedves Olvasóm olyan helyen jársz, ahol lehet miso-t kapni, kérlek vegyél egy csomaggal, és próbáld ki kedvenc nyers ételedet úgy, hogy NEM hagyod ki belőle. Szeretném, ha megismernéd ezt a remek alapanyagot, és használnád bátran.

Mi is az a miso?

Egy fermentált (erjesztett) szójakrém, amit úgy készítenek, hogy szójababot rizzsel, árpával vagy búzával só hozzáadásával összekevernek, és ezt a keveréket több hónapig erjesztik tölgyfahordókban.
A miso nem nyers, mégis élőnek tekinthető, a benne található, erjedéskor termelődött enzimeknek köszönhetően. Fogyasztása nagyon egészséges, erősíti az immunrendszert, feltölt energiával.

Többféle miso létezik, a szójababhoz hozzáadott egyéb anyagok, és a fermentációs idő függvényében van világos, és sötétebb miso. Én legtöbbször (vagyis csak) fehér misot használok. A fehér miso-ba kevesebb sót tesznek, és csak 3 hétig érlelik. Ez sem fehér, inkább csak világosabb, mint a barna miso. Az íze magában kicsit tömény, egyszerre édes, sós, kicsit savanykás, pikáns, ami teljesen rendben van, hiszen az ételekbe csak keveset teszünk, és eloszlik ez az intenzív íz.
Mit tartalmaz? Az összes esszenciális aminosav megtalálható benne, vagyis fehérjében gazdag. Egészséges, hiszen tele van ásványi anyaggal, vitaminokkal. Az erjedés hatására keletkezik benne B12 vitamin, ami miatt különösen ajánlott a fogyasztása vegán étrenden élők számára.

A makrobiotikus konyha egyik alapeleme, biztos hallottatok már a miso-levesről. Japánban tradicionális étel, a reggeli elmaradhatatlan része.

Ha nem bízol benne, mert sok rosszat hallottál a GMO szójáról, akkor keresd azokat a termékeket, amelyekre rá van írva, hogy BIO, mert ezek biztosan nem génmódosítottak. Ezeken még a NO GMO felirat is olvasható, pl a Clearspring által gyártott misok.

Milyen ételekben szerepel? Levesek, szószok, fasírt, fehérrépa-rizs... sorolhatnám, de ha - IDE - kattintasz, akkor megtalálod az ezen a blogon szereplő recepteket, amikben használom.

Miso-ra fel tehát, próbáld ki te is!

Nincsenek megjegyzések: