2010. augusztus 1., vasárnap

Csokis keksz

Még egy édesség!
Most salátában nem tudok gondolkozni, a finom gyümölcsökről pedig mindig valami édesség jut eszembe. Ezt a finomságot még a szabadság előtt csináltam, a meggy helyettesíthető más gyümölcsökkel.
Az alapja egy finom, csokis keksz. Ez az aszalvány sokféleképpen használható, magában, vagy édes szószba mártogatva, vagy így, gyümölcsökkel megpakolva.

Csokis keksz hozzávalók:
3 csésze csíráztatott hajdina (lehetőleg 1 napos, de legfeljebb 2)
1/2 csésze őrölt sárga lenmag
1 kisebb avokádó (helyettesíthető két evőkanál olajjal)
1 közepes reszelt alma
1 kisebb cukkini lereszelve
1 kanál méz (vagy agavé szirup, vagy pár csepp stévia)
2-3 kanál bio kakaópor (vagy karob)
kevés reszelt citromhéj (csak bio citrom héját használjátok!)

Minden hozzávalót összekeverünk egy nagy tálban. 1-2 csészényi adagokban aprítógépben majdnem simára dolgozzuk. (ez a mennyiség nem fog egészben beleférni, ezért kell apránként)
Ha túl száraz lenne, kevés vizet adhatsz hozzá.

Kiterítjük aszalógép tálcáján, és megaszaljuk. Ez a mennyiség nekem két tálcára fért rá. Amikor a teteje megszárad, meg lehet fordítani. Célszerű még félig aszalt állapotban bejelölni a keksz formáját, és akkor száradás után könnyen lehet szabályos darabokra törni.
Az egyik tálca kekszet háromszög alakúra vágtam, a másikat négyzetesre.

A kesuszószhoz 1 csésze kesudiót simára turmixolunk 1 csésze vízzel, kevés mézzel és citromlével. Ezzel a szósszal megkenjük, és tetszőlegesen megrakjuk gyümölcsökkel. A mentalevél nem csak a fotó miatt lett a tetejére tűzve! Nagyon finom!

A képen sárgadinnye és meggy van a csokis kekszen. Vigyázat! Nem lehet abbahagyni!

10 megjegyzés:

Annipanni írta...

Húúú, ezt muszáj lesz letesztelnem!! :)

Névtelen írta...

Nah! :)
Édesség, ezt szeretem :)

Lehet, nyers dobostortát csinálni?

Krém
Mondjuk méz és csokipor keveréke lehetne a krém... Meg kesuhab...
Vagy a zserbó-féle csokiöntetet mandulaliszttel és kesuhabbal "megvastagítani" :)

Tészta
A tészta meg valami laza hajdinás aszalt lap...
Van valami, ami helyettesíti a sütőport? Ami co2 buborékokat csinál a masszába?
Vagy csak amolyan "omlóssá" teszi a lapot?
Mi az a nyers étel ami omlós, de száraz is egyben?
Mondjuk ez a tészta milyen?
http://ve-ga.blogspot.com/2010/07/szedres-kremes-tortacska.html

Cukor-karamella tető
A tetőre nem tudok semmi megoldást...
Mi az ami sárga, és édes és kemény? és ropogós?
Talán dió, kurkuma és méz keveréke? :) Talán egy kis aszalt narancs, vagy sárgadinnye?
Péppé zúzva, és a lapokat lehetne aszalni... Akkor talán ropogósak lennének...
A sárgarépa és a tök valahogy nem lenne jó szerintem.. :)

Van olyan nyers étel, ami édes és krémes is egyben? és csokis is? :)))

Hiába, szeretem a dobostortát... :)

A búzacsíra elég édes, de egy kicsit fű íze van...
A szárított csírának is fű íze van?

Ezen mai csokis kekszen, van egy kis menta...
Az csak díszítés? vagy meg is lehet, vagy meg is kell enni?

Kell gyártanom egy szárítót...
Ez az alapja a dobostortának :) Ezzel talán sikerülhet... :)

Szép álmokat!

Névtelen írta...

Még lenne egy egyszerű kérdésem...

Miben csíráztatsz sok bögrényi hajdinát? :)
Van erre külön edényed, vagy olyan hálós üvegben csíráztatsz?

Gitta írta...

mammuth, ez a nyers dobostorta beindította a fantáziámat! Hamarosan érkezik!
A csíráztatás pedig nagyon egyszerű, egy nagy műanyag tálban csíráztatok. Semmi extra.

Névtelen írta...

Te most komolyan csinálsz nyers dobostortát? :)
Hát :)
Ha lehet dobostortát csinálni nyers kajákból, akkor tutti hogy nyersevő leszek :))))

Eddig a dobostorta volt az egyik visszatartó "erő"...

Kíváncsian várom!!!

Gitta írta...

mammuth, egyelőre csak fejben, mert most kicsit sűrű itthon a program, aztán megint elutazunk, de nem felejtem el!
az íze biztosan nem lesz ugyanolyan, mint az igazi dobostortának, de igyekszem...

cenceanya írta...

Nekem mindig a csészékkel van a bajom... Az mekkora? Az én csészéim kb. 1,5 decisek, de sok receptben olvastam már, hogy a csésze 2,5 deci (na, nálam ez bögre...)
Aszalógép híjján lehet légkeveréses sütőben is? Hány fokon, kb. meddig?

Gitta írta...

cenceanya, igen, a csésze nálam is a kisebb fajta, kb 2 dl-es.
Igen, készítheted légkeveréses sütőben, a legalacsonyabb fokozaton, ami kb 50 fok, pár centiméternyire nyitva hagyott ajtónál. Nem kell megijedni, bent a sütőben kb 43 fok lesz ilyenkor. Hogy hány óra? Ezt azért nehéz megmondani, mert függ attól, hogy hány cm-re hagyod nyitva az ajtót, hogy mennyire nedves a cucc, amit beteszel, és attól is, hogy milyen vastag. Azt lehet mondani, hogy kb 2 óra alatt a teteje megszárad, akkor meg lehet fordítani, ekkor már rácsra tedd, hogy alul-felül érje a levegő. A második félidő 6-8 óra lesz, hogy pontosan mennyi, az az előbb felsorolt dolgoktól függ.
Ne sütőpapírt használj, mert az beleragadhat, hanem vegyél szilikon lapot, vagy talán a szilikonos sütőpapír is jó lehet (ezt még nem próbáltam, az a lényeg, hogy ne szakadjon)
És akkor se keseredj el, ha elsőre nem sikerül. Nekem több próbálkozás landolt a szemetesben, mire finomat sikerült alkotnom, légy türelmes.
És ha kell, kérdezz bátran!

Paránytrilla írta...

Kedves cenceanya és Gitta! Én a sütőben szilikonos sütőpapíron aszalok, és prímán működik! Most épp egy pár szilvalap és szilvás müzliszelet figyel bent, de nekem sajnos 6-8 óránál jóval több kell az aszaláshoz. :( Egész éjjel ment és a közepük még folyós volt. Lehet, hogy legközelebb vékonyabbra készítem.

Gitta írta...

Paránytrilla, köszönöm a választ, ezt a szilikonos sütőpapírt nekem is ki kell próbálnom.
Igen, a vastagságtól függ az aszalás ideje, érdemes vékonyabb lapokat készíteni.
Jó munkálkodást! Írd meg, milyen lett a lap és a műzliszelet!