2010. augusztus 10., kedd

Cukkíni fasírt

Mega mértetű cukkíni nőtt a kertünkben!
A nyaralás alatt megnőtt, és nem szedte le senki. Először megijedtem, hogy túl nagy, és ehetetlen, de nagyon finom volt! A gyerekek körülrajongták, alig engedték, hogy belevágjak.


Lett belőle rántott cukkíni a gyerekeknek, és cukkíni fasírt a felnőtteknek. Persze ez utóbbi nyersen!
Ebből a nagy cukkíniből nyers gyümölcsrizs is készült, amiből nem lett post, mert már szerepelt egyszer - ITT - .

Hozzávalók: (8 fasírt lesz belőle, ez elég 2 személyre)
2 csészényi reszelt cukkíni

1 kanál őrölt sárga lenmag
2 kanál őrölt tökmag
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
pár szál petrezselyem apróra vágva
őrölt bors

Nagylyukú reszelőn lereszeljük a cukkínit és besózzuk. Egy óra után alaposan kinyomkodjuk, és a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk. A sárga lenmag helyettesíthető utifűmag héjjal, talán még az íze is jobb lesz vele.
Kis pogácsákat formázunk, meghempergetjük őket őrölt tökmagban, és 1-2 órát szárítjuk aszalógépben, vagy sütő legalacsonyabb fokozatán.

Nem kell teljesen kiszárítani, akkor jó, ha kívül már száraz, de belül még nedves. Friss zöldségekkel tálald! Nekem a paradicsom-lilahagyma-spenót hármas a kedvencem, ezt minden mennyiségben meg tudnám enni. Annál is inkább, mert ez mind frissen itt terem a kertben, így csak ki kell menni, leszedni, és már lehet is enni.

Tipp: Jól nyomkodd ki belőle a sós lét, mert különben túl sós marad! Minél szárazabbra készíted a masszát, annál hamarabb készen van az aszalás!

Nincsenek megjegyzések: