2010. február 14., vasárnap

Valentin napi torta


Az első nyers tortám is Valentin napra készült, éppen egy évvel ezelőtt. Ahogy most visszanézem, szép is volt, finom is volt, de már nem készíteném el ugyanúgy, mint akkor. Sokkal kevesebb olajos magot használok már, figyelek arra, hogy az energia szükségletemet ne növényi zsírból, hanem gyümölcsökből fedezzem. (Hű, de tudományosan hangzott ez, de az igazság az, hogy jobban is érzem magam, ha nem eszem magam túl nehéz nyers ételekkel...)

Idén arra gondoltam, hogy készítek egy tortát kizárólag gyümölcsökből!

Hozzávalók:

6 db banán
1 doboz fagyasztott vegyes piros gyümölcs 30 dkg (eper, málna, szeder)
3 kanál szárított hajdina csíra
1 kanál utifűmag héj (psyllium husk)


1 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál karobpor
1 evőkanál méz (vagy más édesítőszer)

5 banánt (+1 a díszítéshez kell) a piros gyümölcsökkel (a díszítéshez ki kell venni a dobozból egy jó marék málnát, szebb darab szedret, epret...), a psyllium husk-kal és a hajdinával turmixgépben sima masszává keverjük. Szív alakú tortaformába öntjük, és 3 órára betesszük a fagyasztóba.
A gyümölcsökön kívül azért tettem bele a hajdinát és az utifűmag héjt, hogy szilárdabb legyen az állaga, amikor majd tálalom. Olyan puding-félét szerettem volna készíteni... (aszalt gyümölcsök is jók erre, de most nem akartam túl édesre sem... )

Tehát a massza csücsül a fagyasztóban, elkészítjük a csokikrémet: a kókuszzsírt simára keverjük a karobporral és a mézzel. Őrséget állítunk mellé, hogy a csipet csapat valamelyik tagjának eszébe ne jusson elfogyasztani, mielőtt a tortára kerül...



Ha a hűtőben összeállt a banán-puding, kiborítjuk egy szép tálra, a félrerakott gyümölccsel, mentalevéllel díszítjük. Rácsurgatjuk a csokoládét...
Kicsit lehet hagyni, hogy szobahőmérsékleten felmelegedjen, nem hiányzik senkinek egy jó kis torokgyulladás!
Tündéri kis családom... jól elmondtuk egymásnak, hogy Valentin nap van, és hogy mennyire szeretjük egymást, a gyerekek is megcsodálták a tortát, aztán pedig gyorsan megettük. Egy icipici sem maradt belőle!!! Igaz, hogy kanalaztuk, de ebből lehetett enni bátran, nem ülte meg senki gyomrát.

2 megjegyzés:

Annipanni írta...

Gitta, ez a torta gyönyörű és ínycsiklandó! Biztos nagyon finom is! :)
A psyllium husk-ot hol lehet kapni?

Gitta írta...

Bio boltban érdeklődj, a bio nagykerben (Mediline-ban) többféle is van, a boltosok be tudják szerezni, de a legtöbb nem is ismeri.