2010. február 27., szombat

Hajdina csíráztatás



Többen is kérdezik tőlem, hogyan kell hajdinát csíráztatni, mi a titka a jó hajdina csírának...

Kezdjük az elején. A boltban hajdina kapható. Hajdina csíra nem. A hajdinát neked kell otthon kicsíráztatnod.

Először is nyers, csírázóképes hajdinát kell beszerezni. A kereskedelmi forgalomban kétféle hajdina kapható. Az egyik pörkölt, kicsit barnás színe van, a hajdina szemek gömbölyűbbek. Ezt meg lehet főzni, párolni, úgy nagyon finom, nyersen nem annyira. Van egy furcsa, jellegzetes illata (szaga), ami miatt sokan nem szeretik.

Így néz ki a pörkölt, nem csírázó hajdina: (halott)


A másik fajta hajdina világosabb, a szemek kicsit szögletesebbek, és nagyobbak. Semmilyen illata nincs. Ez nyers, ezt lehet csíráztatni.

Így néz ki a nyers hajdina (élő):


A hajdina csíráztatása:

1. beáztatás: Elsőször több vízzel le kell mosni, majd be kell áztatni legalább 1 órára a hajdinát. Lehet többre is, de felesleges, mert ennyi is elég neki. Utána le kell önteni róla a vizet, és magára kell hagyni.

2. csírázás: 8 órán belül és utána is legalább 8 óránkét egyszer jól át kell öblíteni. Az a tapasztalatom, hogy nem elég szűrőben a csap alá tartani. A tálat, amiben csíráztatsz, tele kell engedni vízzel, és kézzel jól át kell forgatni, át kell mozgatni, nem egyszer. Le kell szűrni, majd újra felönteni vízzel, átkavarni, majd újra le. Ezt addig, amíg a hajdinán keletkezett nyálkás, nyúlós anyagot teljesen le nem öblítetted.

1 nap után már megjelennek a picike csírák, ilyenkor már lehet fogyasztani. Előbb nem!

3. felhasználás: az első naptól a harmadik napig a legjobb a hajdina csíra felhasználása. Tele van életerővel, enzimekkel, vitaminokkal. Remek pástétom, szósz, fasírt, kenyér, hajdina kása készíthető belőle. A harmadik nap után kezd kellemetlen szaga lenni, még ilyenkor is ehető, csak már nem annyira finom. Ha előbb jön a kellemetlen szag, akkor vagy pörkölt hajdinát vettél, vagy nem öblítettél elég jól.

Tipp: A második nap után, ha tudod, hogy nem fogod aznap felhasználni a hajdina csírát, tedd be a hűtőszekrénybe. (Nem fagyasztó!) A hűtőből még + 2-3 napig fel tudod használni.

Teljesen semleges íze van, így alkalmas édes és sós ételek készítésére egyaránt. Melegítő hatású, így télen nélkülözhetetlen alapanyaga a nyerskonyhának. Nálunk hetente 2-szer csíráztatok, így folyamatosan van.

Remélem segítettem, és fogjátok venni, csíráztatni és használni a hajdinát.

10 megjegyzés:

Corinna Nitschmann írta...

Szia Gitta, nagyon köszi a díjat, időt fogok rá szakítani.

Tudsz-e valamit arról, mit kezdjen a nyers konyhával, aki az avokadóra meg egy csomó olajos magra allergiás? Egyrészt gondolom, egye a többit. De mivel én is olvastam a ph Csoda meg a Boutenko könyveket, arra gondolok, lehet, hogy elmúlik, ha teljesen áttér valaki a nyersre és egy idő után eheti azt is, amit előtte nem?

mammuth írta...

Szia!

Meg tudnád mondani, hogy hol lehet ilyen "szagtalan" hajdinát venni?

Annyi jó "recept" van az oldaladon, hogy akár egy pár hetes étrendet össze is állíthatnál :)))

Légy boldogh és vidám!

Gitta írta...

Szia Corina! Az olajos magokkal egyébként is vigyázni kell... Igen, elképzelhetőnek tartom, hogy ha kitisztul a szervezeted, akkor már ehetsz bármit, nem fog allergizálni.

Gitta írta...

Szia Mut! A nagyobb bio boltokban biztosan van. Kisebb bio boltban pedig rá kell kérdezni, és be kell velük szereztetni, mert a bio nagykerben VAN!!!

Corinna Nitschmann írta...

Köszi a választ.

Én máris beáztatva felejtettem a hajdinámat egész éjjelre :-) .

Legfőbb problémám egyelőre , hogy nem vagyok képes időt keríteni arra, hogy mit is vegyek. Persze tudnék, de, ha most belegondolok, hogy le kell ülnöm a nyers-irodalmammal egy fotelba legalább fél órára böngészni, akkor akad fontosabb dolgom...Támogatom az étrend ötletet! Talán könnyebb a kezdőknek, ha az orruk aláteszik mit is kell pontosan csinálni :-)

mammuth írta...

Sziasztok!

Holnap megnézem az Andor utcai boltban, remélem lesz...

Tegnap megvettem a 80/10/10 könyvet, és abban van egy heti menü, minden évszakra...

Gitta: Ha már ilyen profi vagy, te is csinálhatnál 1-2 hetet :)))

Amúgy én is kezdő vagyok...
Nem vagyok vegetáriánus, csak ritkán eszek hús, tejet, sajtot...

Legyetek boldoghok és vidámak!

zsuzsa írta...

Kedves Gitta, ha netán tudsz írni pár szóban csicseriborsó csíráztatásról is, sokat segítenél. Csicseriborsót nyersen hogyan lehet még fogyasztani?
köszi, zsuzsa

Gitta írta...

Kedves Zsuzsa! A csicseriborsó csak csíráztatva fogyasztható nyersen. Majd jönnek ilyen receptek is. Nagyon finom a falafel nyersen, csicseriborsó csírából!

mammuth írta...

Sziasztok!

Volt az Andor utcai boltban "szagtalan" hajdina. :)))
Már "készülnek" a csírák...

Valentin napi tortát akarom megcsinálni.
Az "utifűmag héj" helyett tudnál valami mást ajánlani?
Azt írtad, hogy a sűrítőanyagnak az aszalt gyümölcsök is jók...
pl: barack? datolya? mazsola? szilva? esetleg valami más?
Melyik lenne a legjobb?

Gitta írta...

Szia Mut!
Sűrítő anyagnak jó még a chia mag, ezt csak a Múzeum krt-i bio boltban lehet kapni, de ez a legjobb.
Aszalt gyümölcsök közül pedig azt rakj bele, amit TE szeretsz. Nekem datolya vagy barack... apróra vágva, nem beáztatva.
Az agar-agar is erre való, de őszintén megmondom azt én még nem próbáltam.
Sok sikert!