2010. február 19., péntek

Rozmaringos karfiol



Az eredeti ötlet Russel James-től származik. Mint mindig, most is eltértem az eredeti recepttől, mert szerintem túl zsíros, túl tömény lett volna egy az egyben elkészíteni. Az eredetit megtalálod a séf blogján, a saját változat itt:

Szósz:
1/2 csésze kesudió
1 csésze csíráztatott hajdina
1/2 csésze (ez csak kábé, lehet több is) karfiol darabka (a karfiol felvágásakor "leesett" torzsa darabok)
1/2 csésze víz
2 teáskanál felvágott friss rozmaring
1 teáskanál felvágott friss metélőhagyma
1 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál méz (bizony!)
pici só (szójaszósz)
1 kanál fehér miso *

Zöldségek:
1 kisebb fej karfiol
1/2 piros színű paprika,
1/2 fej lilahagyma
pár csepp citromlé, só



A karfiolt egészen apró darabkákra vágjuk, a torzsa részeket beletesszük a turmixgépbe. A paprikát és a lilahagymát is felvágjuk, összekeverjük a karfiollal. Meglocsoljuk citromlével, picit megsózzuk, és félretesszük.

A szószhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Ha túl sűrű, kevés vizet még lehet hozzátenni. A szószt kóstoljátok, mert utána lehet ízesíteni. Elég intenzívnek kell lennie, hiszen a zöldségeken majd eloszlik, és nem fogod töménynek érezni.

Ezután már csak rá kell önteni a szószt a zöldségekre, és már készen is van. Meglepően finom. A tetejére szórj apróra vágott snidlinget, csírákat.


A rozmaring ilyenkor sem fagy el, ott virít a kertben, így a képen látható ágacska friss, üde... A nyers konyhában ritkán használom, de most ehhez az összeállításhoz remek lett.


* misot eredetileg nem tettem bele, és persze úgy is nagyon finom volt. Amikor másodszor készítettem, akkor akadt a kezembe, és a szósznak mindenképpen jót tett. Ha misot használsz, ne tegyél bele mézet, és talán kevesebb citromlé is kell.

2 megjegyzés:

Annipanni írta...

Hmmm, ez annyira jól hangzik, hogy összefutott a nyál a számban.. Van is itthon karfiol, azt hiszem, nem kell túl sokat gondolkoznom a hétvégi ebéden :D

Norka írta...

Ezt én is kipróbáltam, csak karfiol helyett brokkolival. Isteni volt!