2009. december 27., vasárnap

Gyümölcslapok


A nyersétkezés egyik legsokoldalúbban használható alapja a gyümölcsökből készített "lap", vagy palacsinta. Almából, banánból készítem a legtöbbször, de barack, földieper, szeder, mandarin, narancs, és még szőlő is mehet bele, amikor itt van a szezonja.

A felhasználási módja pedig szinte végtelen, használhatod palacsintának, ilyenkor megtöltöd bármivel, és feltekered. Gyümölcsöt tehetsz bele, vagy beiglinek használod. Készülhet belőle zserbó, vagy flódni. Tortának is kiváló, akár gyümölccsel, akár diófélével töltöd meg. Ha felvágod vékony csíkokra, akkor eheted úgy, mint egy édes tésztát, édes szósszal, mákkal, dióval. Lehet szögletes, kerek, stb...

Nagy előnye, hogy sokáig eláll a hűtőben, így ha van egy kis időd, akár többet is készíthetsz, elteheted, és ha szükség van rá, csak elő kell venni, gyorsan megtöltöd valamilyen finom töltelékkel, és már lehet is enni.

Akkor lássuk, hogyan készül a gyümölcslap:


Hozzávalók: (1 laphoz)

2-3 banán
3 darab alma
+ bármilyen gyümölcs...
1 tálcára kb. 60-70 dkg gyümölcs (tisztítva, aprítva mérve)

A gyümölcsöket tisztítjuk, aprítjuk, és betesszük a turmixgépbe. Nem kell hozzá víz! Ha nehezen forogna, akkor gyakran mozgassuk meg, egy erre a célra szolgáló rúddal nyomkodjuk le a gyümölcsöket.

Babakaja: de sok ilyen gyümölcspépet készítettem a gyerekeknek, amikor még picik voltak!

Ha van aszalód, akkor a tálcára tedd rá a tapadásmentes lapot, és azon terítsd szét a masszát. 42 fokon 10-12 órán át kell szárítani. Ha nem egyenletesen szárad, lehet forgatni, alsókat felülre és fordítva, és a tálcákat is 180 fokkal lehet elfordítani, mert hátul jobban szárít, mint elől.

Ha nincs aszalód, akkor egy nagy tepsibe vágj sütőpapírt, és arra tedd a masszát.
Használj spatulát, vagy valamilyen műanyag lapot, amivel egyenletesen szét tudod teríteni.


Sütőben is elkészítheted: a legjobb, ha légkeveréses sütőd van, állítsd a legalacsonyabb fokozatra (50fok), és egy ujjnyira támaszd ki az ajtaját, hogy a felesleges pára el tudjon távozni. A ventillátor is azért kell, hogy mozogjon a levegő. Próbáltam sima sütőben, de elég nehezen száradt ki a cucc, a pára lerakódott az ajtó falára.
Időnként kézzel ellenőrizheted a hőfokot, de nem fog túlmelegedni.
Ezt nem kell megfordítani, teljesen ki kell szárítani. Ha készen van, lehúzod a tapadásmentes lapról, vagy a leszeded róla a papírt, és már használhatod is. (vagy teheted a hűtőbe későbbi felhasználásig)

21 megjegyzés:

Lívia írta...

Utoljára naspolya lapot készitettünk a férjemmel. Kinyonkodtuk a gyümölcshúst a magokkal együtt, majd lepasziroztuk. Aszalás után egy részét csikokra vágtuk, és gyümölcsrágóként funkcionál, a másik felét porrá turmixoltuk, és a reggeli müzlibe, és sütikbe került.
Mi 2 éve vagyunk vegánok, de eszünk főtt ételt is. A férjem testvéréék teljesen nyersek is. :-)
Most találtam meg a blogodat, és nagyon hálás vagyok érte. Nagyon klassz ötleteid vannak, és sok jó dolgot gyűjtöttél össze.
Köszönöm!
Minden jót, és sok-sok finomságot!!!

Üdvözlettel:

Livia

Réki írta...

Milyen sütőpapírt használsz? Én egyet próbáltam aszalógépben, de gyakorlatilag beszívta magába a papír a gyümölcsöt. Vagy esetleg lehet alufóliával?

Gitta írta...

Lívia, köszönöm szépen!

Réki, az alufólia meg szakad, azért nem jó.
Nekem műanyag tapadásmentes lapom van. Sütőfólia néven is lehet kapni. Rugalmas, vékony, nem szakad, és nem szívja be a gyümölcsöt.

Unknown írta...

Szia

Először is szeretnék gratulálni a blogodhoz, fantasztikus amit kihozol az ételekből! A kérdésem az lenne, hogy amennyiben légkeveréses sütőben készítem a lapot, úgy kb milyen hosszú sütési időre készüljek?

Köszönöm és kellemes hétvégét!
Üdv
Gege

Gitta írta...

Kedves Gege!
Köszönöm!
Az aszalás ideje függ sok mindentől, a gyümölcslap vastagságától, a sütőben a ventilátor erősségétől, a hőfoktól... 4-6 órára mindenképpen számíts! Időnként nézz be, hogy megszáradt-e már a teteje.
Sok sikert!

Zsóka írta...

Sokára és kerülőúton jutott el hozzám ez a szenzáció,a gyümölcslap.Sajnos,"csak" normál sütőm van,ebben próbáltam a lapot előállítani.Szilikon sütőlapon kentem szét az anyagot,ami nem sikerült egyenletesre,de ott,ahol ideális volt a réteg,szépen megszáradt!Köszönet a jó ötletért(és Szabóki Andinak a közvetítésért)Zsóka

Gitta írta...

Zsóka, örülök, hogy végül rátaláltál arra, amit kerestél.
Sok sikert az aszaláshoz!

Enikő írta...

Kedves Gitta!

Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg körtével próbáltad-e a gyümölcslapot, és ha igen, akkor mivel kombináltad.

Köszönöm.

Gitta írta...

Kedves Enikő, megy a körte magában is, de almával keverve felesben a legjobb!
üdv: Gitt

Lélekgyógyász írta...

Kedves Gitta!

Köszönöm szépen a sok fantáziadús és gyakorlatias receptet, amit megosztasz velünk a blogodon. :) Én most fogom először elkészíteni a gyümölcslapot, de kis módosítással. Gyümölcscentrifugán szépen ledaráltam a gyümölcsök egy részét (alma és ananász), és ezt a gyümölcslében már szegény gyümölcspépet turmixoltam össze banánnal, így raktam a sütőbe száradni, aszalódni. A gyümölcslé finom ital, nem vész kárba, és abban bízom, hogy így lerövidülhet az aszalási idő is. :) Te esetleg próbáltál már így gyümölcslapot készíteni?

További jó egészséget kívánok Mindenkinek! :)

Gitta írta...

Kedves Lélekgyógyász, igen, természetesen én is próbáltam a lényerés után visszamaradt gyümölcspépet hasznosítani. Sajnos az a tapasztalatom, hogy CSAK ebből az anyagból készített almalap sem ízében, sem állagában nem lesz megfelelő... Az ízek kijönnek a gyümölcslébe, és szinte csak a rostok maradnak vissza, amiből nem lesz olyan finom az aszalvány. Amit viszont szoktam csinálni: az almalapnak bekevert masszába (amit a teljes almából készítek), 20-30%-ban teszek ilyen rostdús pépet, amit még elvisel a "rendszer", és a pép sem vész kárba. Sok sikert! Gitta

Lélekgyógyász írta...

usupacKedves Gitta!

Köszönöm szépen válaszod, legközelebb én is kipróbálom ahhoz hasonlóan, ahogyan írtad. :)

Kellemes ünnepi készülődést kívánok! :)

Unknown írta...

Gitta kedves,

Mar egek a vagytol, h en is elkezdjek nyers edessegeket kesziteni:) Egy dolog akadalyoz ebben momentan, a sokat emlitett tapadasmentes lap hianya.. ez alapfelszereles lenne az aszalogephez? Mert az enyemhez tudtommal nem adtak:( hol tudnek ilyet beszerezni, hogy vegre hozzalathassak az alkotashoz?
Koszonom ha valaszolsz,
Katya

Gitta írta...

Kedves Katya,
Lehet külön is venni tapadásmentes lapot, pl. itt: http://www.konyhacucc.hu/?c=item&id=194
vagy itt: http://www.egeszseges-elet.hu/index.php?page=item&cat=265.272&item=1915
ha kerek az aszalód, akkor ezeket méretre kell vágni.
sok sikert!

Unknown írta...

köszönöm a segitséget!

Rosina írta...

Gitta, csak hűtőben lehet tárolnia gyümölcslapokat és hogyan, felvágva, tekerve....? köszi

Gitta írta...

Kedves Rosina, nem csak hűtőben lehet tárolni a gyümölcslapokat, ha meg tudod őket óvni a molylepkéktől. A legoptimálisabb a helykihasználás, ha felvágod, és szépen egymás tetején egy jól zárható dobozba teszed.

Rosina írta...

Gitta, nagyon szépen köszönöm a válaszod.

Unknown írta...

Kedves Gitta!

nem emlékszem melyik készítménynél olvastam, ezért itt kérdezem meg: Ha 42 fok fölött tönkremennek az enzimek, miért kell az aszalást 1 óra hosszáig magas hőfokon végezni?

Unknown írta...

Ha ez nekem egyszer sikerülni fog......

Gitta írta...

Azért, mert nem a levegő hőfoka számít, hanem az aszalványé. Vagyis az aszalványnak nem szabad 45 fok fölé mennie. De mivel erősen párolog, hűti magát, így a 60 fokos levegőben lesz kb 45 fokos az a massza, ami nagyon párolog.
Később már vissza kell venni a hőfokot.
Te is ültél már szaunában... :)