2009. december 4., péntek

Sütőtök torta




Még egy édesség. A torta tölteléke a sütőtök puding, amit oly gyakran készítek. Gondoltam egyet, mi lenne, ha kicsit "feltupíroznánk", lenne alja, teteje, és már készen is van a torta!

Alap:
1 marék beáztatott, majd megszárított dió
1/2 csésze csíráztatott, majd megszárított hajdina (ez mindig van itthon készen)
1 csésze datolya
fahéj, szegfűszeg, pici só

Töltelék:
1/2 sütőtök
1 alma
1/2 avokádó
1 kanál psyllium husk (a sűrítéshez)
kanál méz,
pici fahéj
fél citrom leve

Csokimáz:
1 marék kesudió
1 kanál kakaó
1 kanál karob por
1 kanál kókuszzsír
1 kanál citromlé
1 kanál méz
pici víz
Az alaphoz a hozzávalókat aprítógépben addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy masszává. Egy tortaforma alján egyenletesen szétnyomkodjuk. (nekem pici tortaformám van, kb 15 cm átmérőjű). Aszalni nem kell.

A töltelékhez minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és simára keverjük. Valami nem zsírosat ki kellene találni a massza szilárdításához. Valamilyen magot, pl kesudiót is tehettem volna bele, de azt akartam, hogy a torta könnyű legyen. Úgy látszik vagy finom, és nem annyira mutatós, vagy szép de zsíros :)

A tölteléket egyenletesen rákenjük az alapra, majd jöhet a csokimáz:
Minden hozzávalót simára keverünk a turmixgépben, majd rákenjük a tökös töltelékre.

Egy órára berakjuk a hűtőbe, majd leszedjük a tortaforma oldalát, elsimítjuk, és felvágjuk.

Látszik a képen, hogy a töltelék nem szilárdult meg teljesen, így nem lehetett szép szeleteket vágni belőle. A tetején a csoki viszont tökéletes mázat képezett, emiatt sem lehetett vágni, mert a csokimáz törött!
Az íze remek lett, az állaga már nem annyira.

Ajánlom kipróbálásra: a töltelékbe banánt, vagy valami nem zsíros állagjavítót kell még tenni, a tetejére pedig olyan csokiszószt kell kitalálni, ami nem keményszik meg, pl a kókuszt ki lehet hagyni.

Nincsenek megjegyzések: