Szeretném megismertetni az olvasókkal az élő ételek csodálatos világát. Változatos, szemet gyönyörködtető, és ínycsiklandozóan finom ételek csak növényekből, sütés, főzés nélkül!
2009. december 25., péntek
Beigli
A karácsony elmaradhatatlan süteménye a mákos, diós beigli. Egy kicsit másképp... Szerintem ízesebb, finomabb, mint a hagyományos, sütött változat.
Alap (1 laphoz)
3 banán
4 közepes alma
kiskanál citromlé
A gyümölcsöket turmixgépben pépesítjük, majd aszalógép tapadásmentes lapjára kenjük, 10-12 óra alatt teljesen kiszárítjuk. Annyi lapot készítünk, ahány rúd beiglit szeretnénk.
Mákos töltelék (1 gyümölcslap megtöltéséhez)
25 mák
5-6 szem beáztatott datolya áztató levével együtt
1 kisebb alma
1 kanál méz
1 citrom reszelt héja
1 csipet vanília por (vagy egy darabka a vanília rúd belsejéből)
A mákot beáztatjuk legalább 1 napra, majd jól megszárítjuk. A datolyát is beáztatjuk, felaprítjuk, az almát pucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A mákot megdaráljuk, majd a többi hozzávalóval együtt betesszük az aprítógépbe, és addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy jó kis masszává. Víz helyett a datolya áztató levét használjuk.
Diós töltelék (1 gyümölcslap megtöltéséhez)
25 dkg dió
2 kanál mazsola (beáztatva, az áztató levét is használjuk)
2-3 szem datolya (beáztatva)
1 kiskanál fahéj
1 kanál méz
1 citrom reszelt héja
A diót 2 napig áztatjuk, a vizet gyakran cserélgetve, majd lecsepegtetjük. A többi hozzávalóval aprítógépbe tesszük, és jól összedolgozzuk. Maradnak majd benne apró dió darabok, de én ezt így szeretem. Ha teljesen sima masszát szeretnél, akkor előtte daráld meg a diót.
A gyümölcslapok megtöltése úgy történik, mint a hagyományos beiglié: a gyümölcslapra egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd ügyesen feltekerjük. Legalább 3 órát kell hagyni állni, míg a gyümölcslapok felpuhulnak.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Kedves Gitta!
Az aszalt gyümölcslap készítése érdekelne. Legalább egy linket kérnék karácsonyra! :-)
Ez gyönyörű! Boldog Karácsonyt: Viki
lilapereszke!
Hamarosan csinálok gyümölcslapot, és részletesen leírom, hogyan is készül.
Viki! köszönöm!
Megjegyzés küldése