2009. december 20., vasárnap

Csicsóka a sztár


Nemrég fedeztem fel, és azóta állandó lakója konyhámnak. Már a neve is érdekes, eleve becézzük, csicsó-ka.

Utána néztem, és nagyon sok jó tulajdonsága van. A Wikipédián ezt találtam:
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Mi az az inulin?

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint a már a Bibliában is említett csicsóka. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös.

Nagyon érdekes, amit a gyermekkori élelmiszer-allergiákról ír:
A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy gyümölcsléhez adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Tehát, itt van a csicsóka szezonja, nyersen nagyon finom, üde friss íze van, és nagyon egészséges. Mivel teljesen semleges, így ajánlom bármihez, bármivel, sós vagy édes ételekbe. Kérlek ne főzd, ne süsd meg, elveszíti a frissességét, elveszíti az erejét!


Egyszerű csicsóka saláta

3-4 szép darab csicsóka
1 kanál citromlé
pár csepp szójaszósz (só helyett)
1 kanál hidegen sajtolt oliva olaj
fűszerek tetszés szerint...


A csicsókát jól megtisztítjuk, lekeféljük (hámozni nem kell), majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ráöntjük az ízesítőket, fűszereket, jól átkeverjük, és már ehetjük is. Ha magában fogyasztjuk, akkor mehet bele az olaj. Ha valamilyen más étellel együtt, amiben van olaj, vagy valamilyen olajos mag, akkor nem kell beletenni!!!!!

Szoktam más zöldségeket is hozzáreszelni, pl sárgarépát, céklát, zellert, cukkínit. Ha komplett egytálételt akarsz belőle készíteni, akkor pedig valamilyen magból, pl mandulából készíts hozzá öntetet.

Ma délután a gyümölcsrizs fantázianevű kesudiós uzsonnámba is beleszeltem egy csicsóka gumót, és mondhatom, nagyon feldobta. Az ízén nem változtatott, mert a csicsókának nincs intenzív íze, viszont jó volt ráharapni az apró kis ropogós darabokra.

Nincsenek megjegyzések: