2009. május 26., kedd

Csupa-eper torta

Még mindig eper. Megunhatatlan. Azért lett a neve csupa-eper torta, mert eper a belseje, és eper a díszítés, vagyis eper bent, eper kint, eper alul, eper felül....


Ezt a tortát a legutóbbi potluck-ra készítettem el, vannak tanulságai.

Hozzávalók: Az alaphoz:
1/2 csésze beáztatott mandula
1/2 csésze 1 napig csíráztatott hajdina
10 db kimagozott datolya
1 evőkanál mazsola
Kiskanál fahéj

Töltelék:
1 banán
20 dkg friss eper apróra vágva

Kesuhab:
1 csésze kesudió
1 citrom leve
1 kanál olvasztott kókuszolaj (elhagyható)
1 csésze tiszta víz
1-2 kanál agavé szirup
1 kávéskanál vanília por

Díszítés:
szép nagy eper szemek

Az alaphoz a hozzávalókat konyhai robotgéppel összedolgozzuk, majd egy tortaforma alján szétnyomkodjuk.
Erre ráterítünk bármilyen apróra vágott gyümölcsöt, most ez banán volt és 20 dkg eper.
A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük, majd ráöntjük a tortára. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

Tipp: az összeaprított gyümölcsök levet eresztenek, ezért összevágás után tegyük szűrőre, hogy le tudjon csepegni. A következő tanulság számomra az, hogy
- vagy kevesebb gyümölcs kell rá,
- vagy kell valamilyen anyagot használni, ami összetartja a gyümölcsöket, pl psyllium husk
- vagy aszalt gyümölcsöket is kell hozzá keverni, hogy a nedvességet folyamatosan beszívja, és egyben tartsa a cuccot.
- és ez nem vagy: apróbbra kell vágni a töltelékben a gyümölcsöket

A kesuhabhoz ne használjunk túl sok vizet, mert akkor úgy járunk, mint én most, kicsit folyósabb lett a kelleténél, és lehetett kanállal enni…

Nem tudtunk szép szeleteket vágni, mert enyhén szólva szétcsúszott szegénykém. De az ilyen eperből készült édességet nem lehet elrontani, úgyhogy az íze kárpótolt mindenkit.

A maradék eperből és kesuhabból itthon lett egy gyümölcsös kehely. Ez pedig az itthon maradt Nóra lányomat kárpótolta.

4 megjegyzés:

Bibe írta...

Te Gitta, mi a manó az a vanilia por?

Nekem itthon vanilia rudam van (jó sok). Abból szoktam a belsejét kikaparni, no de egy kávéskanál az rengeteg.

Gitta írta...

Bibe, lehet kapni pici üvegben, sötétbarna, majdnem fekete por. Szerintem azt is a vanília rúd belsejéből készítik. És kávéskanál nálunk az a legkisebb kiskanál, én annyit tettem bele. De hát izlés szerint, egy csipet, vagy kettő, lehet, hogy a vanília rúd belseje töményebb, mint a por. A Mediline-ban vettem, szerintem más bio boltban is kapható.

klarkat írta...

Nagyon finom lehetett ez a torta... Az alapját nem szoktad aszalni? A nedvesség egy jó részét az is elszívhatná...

Gitta írta...

De meg szoktam aszalni. Éppen azért, hogy a töltelék ne áztassa el (annyira) az alapot. Most úgy emlékszem nem volt rá időm, és végülis így is finom volt. Nem akarok minden recepthez aszalást írni, mert akkor sokaknak elmegy a kedvük, akiknek nincsen aszalógépük. Ezt enélkül is meg lehet csinálni, csak oda kell figyelni erre a problémára. Őrölt diót is lehet az alapra szórni, az is beszív valamennyi nedvességet.