2009. május 23., szombat

Aszalógépek

Sokan fontolgatjátok, hogy vegyetek-e aszalógépet, és ha igen, milyet. Ebben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani, leírom, hogy mi erről a véleményem, tapasztalatom.

Ha szétnéztek a neten, a kereskedelem elég sokféle aszalógépet kínál. Ezen az oldalon együtt szerepel a párológépekkel, nem tudom miért.
Láthatjátok, hogy minden itt szereplő aszalógép kerek tálcás. Működési elvük azonos: A gép alján meleget állítanak elő, és ez a meleg egy ventillátor rásegítésével elindul felfelé. A levegő a rácsok lyukain át egyre feljebb hatol, közben a rácsra helyezett, apróra vágott zöldséget, gyümölcsöt jól kiszárítja. Erre kiválóan alkalmas mindegyik.

Amelyikben van hőfokszabályzó, az jobb, gondolom drágább. De ha oda akarunk arra figyelni, hogy aszalás közben ne lépjük túl azt a bizonyos 45 fokot, amin az enzimek elpusztulnak, akkor bizony ez egy elég fontos szempont.
Van, amelyik forog, meg bővíthető 15 tálcáig, de hőfokszabályzót nem láttam egyiknél sem odaírva az adatlapjukra. (amikor egy eladóval erről kezdtem beszélni, hogy pedig ez milyen fontos az enzimek miatt, komolyan úgy nézett rám, mint egy marslakóra, te szent ég, miről beszél ez a nő...) Teljesítmény fokozatok léteznek, de hogy melyik fokozathoz mekkora hőmérséklet tartozik, az kérdés.

Ezekkel az aszalógépekkel nagyon finom kekszet, fasírtot lehet készíteni. Nyáron pedig aszalt paradicsomot, gyümölcsöket, fűszernövényeket. Az persze nem biztos, hogy ezek a kiszárított ételek élők is maradnak, mert a hőfokot nem tudod szabályozni...

Más a helyzet, ha krékert, kenyeret, gyümölcslapokat tervezel aszalni a gépeddel. A kerek tálcás, alulról fűtős aszalógéppel az a baj, hogy ha mondjuk megtöltesz 3-4 tálcát olyan anyaggal, ami között nem tud áthatolni a levegő (itt arra gondolok, hogy a masszát szétteríted egy sütőpapíron), akkor nem tudom, hogy az aszalógép hogyan fog viselkedni. Biztos, hogy van középen egy rés, ahol a levegő felfelé tud áramolni, de hogy a tálcák közé hogyan megy be, és a szárító hatását hogyan tudja kifejteni, azt nem tudom elképzelni. Az biztos, hogy nem fogja egyenletesen megaszalni a lapokat.

Ez csak feltételezés, én nem próbáltam. Ha van valakinek tapasztalata ebben a témában, kérem írja meg, mert lehet, hogy én gondolom rosszul, és működik a dolog. Eszembe jutott most egy ötlet, akinek van ilyen aszalója, az kipróbálhatja. A cuccot úgy terítem szét a tálcákon, hogy minden emeletnek csak a harmadát, vagy a felét foglalja el, így a levegő a fennmaradó felen fel fog tudni haladni. Ha a különböző szinteken eltolva, elforgatva, vagyis nem egymás alatt helyezzük el ezeket a kihagyásokat, akkor a levegőt rákényszerítjük arra, hogy mozogjon a tálcák között. Mit szóltok, jó ötlet?

Egy aprócska kellemetlenség is társul a művelethez, hogy a sütőpapírt formára kell vágni, és a kréker, gyümölcslap alakja sem lesz szabályos, de végülis ez már elhanyagolható körülmény, ha a végeredmény finom.

A sajátom 5 tálcás, meg van pakolva mind az 5

Amilyen aszalót én használok, és a nyersétkezés világában ezt ajánlják, ez az Excalibur. Hőfokszabályzós, van 5 tálcás és 9 tálcás változata is. Most úgy tudom, hogy Magyarországon egyetlen beszerzési forrása van az Élet virága bioboltban a XI. kerület Andor utcában.
Az ára sajnos nagyon magas, nálunk az egész család összefogott, és karácsonyra, születésnapra, nőnapra összevont ajándék lett.

Miért jobb ez a fajta aszalógép? Hangsúlyozom, hogy zöldségek, gyümölcsök, apródolgok aszalására a kör alakú is alkalmas, de működési elve miatt a kenyérfélék készítése macerás lehet.

Az Excalibur aszalógép úgy néz ki, mint egy nagy doboz, és mint a fiókokat, úgy lehet ki és behelyezni a tálcákat. A melegítés a készülék hátuljában történik, a tálcák mögött. A ventillátor a meleg levegőt a tálcák között fújja előre, biztosítva az egyenletes szárítást még akkor is, ha a tálcán épp egy massza van kiterítve. A tapadásmentes lap biztosítja, hogy a rácsok között a massza ne folyjon le, és szép, guszta lapokat készítsünk.

A készülék annyira egyszerű, hogy szerintem egy ügyes kezű vállalkozó le is koppinthatná, és gyárthatná itthon is, és talán nem lenne ennyire drága. Ha én barkácsoló kedvű pasi lennék, egy kiszuperált sütőből, és egy hajszárítóból meg is csinálnám...:) De szerencsére nem vagyok sem ez, sem az :)



Ezen a tálcán karácsonyi csillagok készülnek éppen.

Két hátrányát tudnám megemlíteni, na jó hármat.
1. drága
2. elég hangos
3. jó nagy helyet foglal

Egyébként meg én már nem is tudnék meglenni nélküle, szinte minden nap használom.

Hát ennyit tudtam összeszedni. Kérlek benneteket, ha van saját tapasztalatotok, osszátok meg velünk, írjátok meg nekem. És ha még kérdésetek van, azt is.

Ez itt egy mazsolás, magos, répás édes "lapos ropogós", energia szelet.

39 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Szia!
Nekem egy egyszerű, kerektálcás van.
Az általad felvetett problémára a használati utasítás is azt írja, hogy ne töltsük tele a tálcákat minden oldalon (pl. ha püréket szárítunk), vagyis azt javasolja, amit Te is felvetettél.
Sajnos hőfokszabályozója tényleg nincs, én is hiányoltam, de ez egy olcsónak mondható termék volt. Ja, meg van még a napfény...azt is használom.

Gitta írta...

Köszönöm napmátka a commentet, látod, nem is volt olyan rossz az ötletem! És kipróbáltad, működik?

A napfény valóban a legolcsóbb, csak nincs egész évben...

Gitta írta...

Na jó, napfény van egész évben, csak nem lehet vele aszalni csak nyáron...

erős ildikó írta...

Hát én tényleg nem használom annyit, mint Te. De kipróbáltam, nekem működik a módszer. Mondjuk nem szoktam túl vastagon kenni a püréket, és az aszalni való gyümölcsöt, zöldséget sem.
Így nem volt vele gondom.

harmony írta...

Köszönöm Gitta hogy megírtad ezt a posztot. Úgy nézem ilyen aszalóm nem mostanában lesz. Persze napi szinten használva és nyersevőknek megéri feltétlen...

Gitta írta...

Harmony, azért írtam a kerek aszalókról is, mert azok is használhatók, megfizethetők...

harmony írta...

Igen, ha alkalmam lesz vásárolok is egyet, aztán meglátjuk mit tud...

Unknown írta...

TIszteltem!

Érdeklődnék mia különbség egy fix és egy forgótárcsás (olcsóbb) változat között.

Köszönöm

gépek: Hauser FD-520, Hauser FD-510

Gitta írta...

Sajnos nem értek a Hauser aszalógépekhez, talán a forgótárcsás egyenletesebben szárít, mint a fix kiépítettségű.
Az én aszalóm is fix, és bizony többször forgatni és cserélgetni kell a tálcákat, hogy mindenhol egyenletes legyen a szárítás.
Talán a boltban többet tudnak a szakemberek. Vagy meg kellene keresni a Hauser honlapján, és ott kérdezni...

Vanofor írta...

Szia Gitta!

Párom és én barátkozunk a gondolattal, hogy áttérjünk nyersétkezésre. Ezzel kapcsolatban egy olyan kérdésem lenne, hogy a légkeverős sütők a megfelelő hőfokra beállítva nem alkalmazhatók aszaláshoz?

Gitta írta...

Szia Erika!
Sokáig használtam én magam is a légkeveréses sütőmet aszalásra. Engem zavart, hogy csak 3 tálcát tudok használni, és az is zavart, hogy az enyém 3 óra után magától leállt, mert azt hitte, hogy bekapcsolva felejtettem... Az ajtaját nyitva kell picit hagyni, hogy a pára el tudjon távozni... ez pedig pazarlás... más bajom nem volt, tökéletes krékereket, fasírtokat csináltam.

Andi írta...

Kedves Gitta!

Köszönöm ezt a bejegyzést (mindegyiket). Nagyon elgondolkodtatott. Most gondolkodom egy aszalógép vásárlásán, egyelőre egy pici, kereket szeretnék, a barátságos ára miatt. Azt szeretném kérdezni, lehet-e ezeknél megoldás a magas hőfok elkerülésére, ha időről időre kikapcsolja, hagyja hűlni az ember? Vagy ez árt az aszalásnak?
Köszönöm előre is a választ.

Gitta írta...

Andi, Azt hiszem már lehet kapni olyan hőmérőt, ami méri a sütő (itt az aszalógép) belső hőmérsékletét, talán ezzel meg lehet oldani a problémát. Ezzel az eszközzel ki tudod ismerni a gépedet, pl. hogy a legalacsonyabb fokozaton 3 óra alatt felmegy 50 fokra... vagy valami hasonlót, és ilyenkor azzal lehet kísérletezni, hogy ha az ajtaját kinyitod, mennyire csökken vissza, vagy ha 3-4 percre kikapcsolod mi történik... Várom a tapasztalataidat!

Monika írta...

Szia Gitta!

Egy bioboltban talaltam olyan aszalogepet, ami a kovetkezo 3 hofokozaton mukodtetheto: 35 fok, 50-55 fok, 65 fok. Akkor ha kizarolag az elso hofokozatot hasznalnam, elo tudnek allitani, tesztalapot, krekert, mindent, vagy akkor ez meg tul alacsony? sajnos pont 40-45 fokra nem lehet beallitani...
ja, es kerektalcas persze, de akkor egy tesztalapot hogy keszitsek el benne vajon? hmm..
A markajara nem emlekszem,de az ara olyan 25.000 ft korul van, tehat elfogadhato, de nem tudom akkor, hogy megeri-e a penzt.
Gitta, mi a velemenyed?

Elore is koszi a valaszt!

Udvozlettel,
Monika

Gitta írta...

Kedves Mónika, nehéz helyzetben vagyok, lehet, hogy én nem venném meg ezt az aszalógépet. A 35 fok elég alacsony, megszáradnának benne a dolgok, csak sokkal lassabban. Az 50 fok pedig szerintem magas. Biztosan nagyon finom gyümölcslapot tudnál készíteni így is, csak nem lesz már élő.
A másik énem viszont azt mondja, hogy mégis csak meg kellene venni ezt az aszalót, és kikisérletezni, hogy lehet vele mégis finomakat alkotni. Az aszalás elején 1-2 óra időtartamban normál esetben is szokták ajánlani a kicsit magasabb hőfokot. Amíg az aszalnivaló nedvességtartalma magas, nagy a kipárolgás, hiába 50 fokos az aszaló, maga az anyag nem fog erre a hőfokra felmelegedni, mert a párolgás hűti (fizika). Amint a felső réteg megszáradt, le lehet venni az alacsonyabb fokozatra, és még 10-12 órát aszalni. Sztem ez így jó lesz.
Tésztalapot úgy tudsz készíteni, hogy sütőpapírt formára vágsz, és arra teríted a masszát.
sok sikert!

Unknown írta...

Szia!
Mi tegnap aszaltunk padlizsános krékert... nem olvastuk el a körtálcás, hiperolcsó aszalónk utasítását, így 4 szinten, teljes alapterületen aszaltunk, és működött...
a hőfok tuti magasabb sajna mint kéne... vagy én kentem nagyon vékonyan a cuccot, de a legalsó rétek 4-5 óra altt kiszáradt... bár hajszál vékony lett... a többi tálcát egyszer átforgattam, és reggelre egész egyenletes lett.

Gitta írta...

Szilda, örülök!
Teljesen lefedted a tálcákat, és megaszalódott rendesen? Ez nagyszerű! Az igaz, hogy ha a hőfok magasabb, akkor finom lesz ugyan a kréker, de nem marad élő. De ha a többi tálcának több idő kellett, lehet, hogy ott már 45 fok alatt volt a hőmérséklet!
Nagy nagy gratula! Próbáld ki a többi krékert is, hamarosan jön a sárgarépás!
puszi!

Andi írta...

Kedves Gitta!
Köszönöm a válaszodat! Nem írtam hamarabb, pedig azután részletes húshőmérős kísérleteket folytattam:)
A forgótálcás aszalót teszteltem, mert nekünk végül ilyen lett. Az alsó lapokon magasabb, felfelé egyre alacsonyabb hőfokon aszal. Sajnos krékert, süteményt nagyobb lapban nem érdemes rajta készíteni, a levegő nem járja át rendesen, így néha 55 fokra vagy kicsit fölé is emelkedett. A gyümölcsök, zöldségek, fűszerek teljesen jól, 40 fok körül aszalódnak, a krékereket most kicsi kerek lapokban sütöm, így jobban áramlik a levegő, a lapok sorrendjét pedig időnként változtatom. Köszönöm a hasznos tanácsokat.

Andi írta...

Persze, nem sütöm, bocsánat, aszalom, hiszen pont ez a lényeg...

Panna írta...

Kedves Gitta!

Örömmel olvastam, ezt a bejegyzésedet. Mióta rátaláltam a blogodra arra vágytam, hogy nekem is legyen egy saját aszalóm. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok mindenre lehet használni, mint amikre Te is használod! A napokban vettem egy olcsóbb aszalót, egyenlőre csak erre tellett... Gondoltam gyorsan be is avatom. Kiválasztottam a receptjeid közül az energia szeletet. Bár kicsit átfazoníroztam az én konyhámban megtalálható alapanyagokra. Nagyon finom lett, de én csak simán a tálcára tettem a masszát. Arra lennék kíváncsi, hogy tehetek e tapadásmentes felületnek a tálcára sütőpapírt? Tud így is szellőzni az aszalni valóm? Egyáltalán Te mit értesz tapadásmentes felület alatt?

Üdvözlettel, Panna

Gitta írta...

Panna, örülök, hogy sikerült aszalógépet venni, meglátod, nagyon fogod szeretni!
Tapadásmentes lap a sütőpapír, vagy a szilikonos sütőpapír. Csak a sima sütőpapír beleragadhat az aszalványba, és nem tudod levenni róla, beleszakad, és ehetetlen lesz.
Kérlek, írj nekem levelet ide: gitta@wisoft.hu, és akkor tudok részletes tanácsot adni.

Agi írta...

Szia Gitta, nekem egy kerek talcas Ezidri gepem van es van rajta hofokszabalyozo is. Eddig csak gyumolcsoket aszaltam, jol megraktam a talcakat, de meglepetesemre mindenhol egyenletesen aszalodott. Ki akarom probalni a gyumolcslapokat is.
koszi a bejegyzest! A blogod nagyon tetszik es sokat segit nekem.

Éva írta...

Szia Gitta!
Hát el vagyok ájulva. Én idáig azt hittem az aszalógép csak gyümölcsök és zöldségek aszalására jó. Nem is gondoltam hogy ennyi mindent lehet készíteni vele. Már régóta szemezek az aszalógépekkel, de azt hiszem most eljött az ideje, hogy ne csak nézegessem :)

Unknown írta...

Szia Gitta!

Gratulalok a blogodhoz!
Szetnek venni aszalot, csak nem tudom, hogy megeri-e. Nekem egy elektromos legkevereses sutom van. Azt halottam, hogy az aszalo sokat fogyaszat? Te hogy latod a suto utan az aszalot? Megeri?
Elore si koszonom a valaszod!

Kriszta

Gitta írta...

Kedves Krisztina, megéri aszalógépet venni, több okból is.
Az aszalógépben több tálca van, egyszerre 6-9 emeletet tudsz megtölteni, attól függően, milyen gépet veszel. A sütőbe pedig max 2-3 tálcát tudsz betenni.
Az aszalógép még úgy is kevesebbet fogyaszt, mint egy sütő... a nagy Excalibur 600 Wattos, 1 óra alatt kb 25 forintot... ez nem sok.
Szóval ha használod minden héten, és nem áll üresen a szekrényben, akkor megéri!

Nahira írta...

Sziasztok, én pénteken nagy lelkesen megrendeltem az Ezidri ultra 1000-es aszalót (kb 50 ezer hőfokszabályozós stb), ami jónak tűnik, meg olvastam itt is, hogy valaki azt használja. Ja persze a fickó azt állította hogy Urbán Valinak is ilyen van... amikor rákérdeztem hogy Ő nem Excaliburt használ, akkor meglepődött... na mindegy. A lényeg hogy nagyon lelkes voltam, de ma elolvastam a használati utasítást a netről...idézem: " Az Ezidri ultra 1000-es modell rendelkezik egy egyedül álló tulajdonsággal, úgy programoztuk be, hogy két órán át csúcshőmérsékleten működik a felső három hőmérsékleti sávban..." A csúcshőmérséklete 60 fok... akkor most ezt hogy értsem? Hétfőn hívom a fickót remélem én értelmezem rosszul... pedig direkt kifejtettem hogy ÉLŐ ételeket akarok készíteni tehát no 42 fok fölött...

Gitta írta...

Szia Nahira,
Urbán Valinak is Excalibur-ja van!
Sajnálom, hogy így jártál, ráadásul nem is egy 5 ezer forintos olcsó kerek aszalót vettél. 50 ezer forintért már lehet használt excaliburt is venni időnként...
Az egyébként nem baj, ha az aszalás elején 1-2 órát (de nem hármat) 50-60 fok körüli hőmérsékleten aszalunk, mert ilyenkor magas még a nedvesség tartalma a cuccnak, és erősen párolog, ezzel hűtve magát. Így az aszalandó étel nem lesz 42 fok fölötti, ezt a kezeddel tudod ellenőrizni.

Gitta írta...

Ha már a felszíne megszáradt, akkor már le kell venni a hőfokot 42-re, és a teljes száradásig ezen a hőfokon aszalni.

Nahira írta...

Szia Gitta, nagyon köszönöm a gyors válaszod. Még nem jött meg, így hát megírtam a kerskedőnek, hogy nem fogom átvenni. Eléggé felhúzta a dolog, főleg amikor kijavítottam az enizmek elhalálozásának hőfokában, ő tudomása szerint 67C fok... na de nem lovagolok rajta.
Lehet hogy, jó kis gép volt amúgy, de szertem én irányítani, hogy mikor mit csinál egy masina...szóval nincs más hátra mint összespórolni az Excalibur árát... :) Szép napot mindenkinek!

Unknown írta...

Sziasztok, aszalot szeretnék venni, de anyagilag olcsóbb típusú férne bele. Ezt ismeri vki? Scarlett SC421 aszaló. Állítható a hőfok 35-70 fok között és ahogy néztem 5 fokonkent. Előre is köszönöm a segítségeteket! Timi :)

Gaddemon írta...

Mi is vettünk ilyen Excalibur aszalót, a férjem megvette a legnagyobbat, remekül elterveztem, hogy miket fogok vele készíteni, de mikor először bekapcsoltuk, észrevettük, hogy borzasztó hangos. Csukott ajtónál is simán lehetett hallani még a másik szobában is, és ha 10-15-20 órát megy egyfolytában, az irtó zavaró. Ezt csak azoknak írom, akik esetleg ennek a vásárlását tervezik, mert ez olyanoknak való, akiknek van pl. egy kis sufni vagy egy tároló, ahol elzörög magában a gép, és nem zavar senkit. Szükségem lenne egy jó aszalóra, ami teljesen halk. Ötletek esetleg?

Unknown írta...

Szia Gitta!
A segítségedet szeretném kérni ebben a témában. A szüleim kb 1 éve vettek egy Kitchenware do 2011 , 250CW-os aszalógépet, de amikor először próbálkoztak (sárgabarackkal, ami túlsült), nem voltak megelégedve vele, ezért nem használták többet. De én ihletet kaptam a blogodat olvasva és szeretnék ilyen keksz szerű dolgokat készíteni vele. Egy problémám van: ez a gép teljesen fix, egy on/off gomb van csak rajta, és annyit tudunk hogy 250Won működik. Meg lehet így állapítani, hogy 45C° alatt marad e a hőmérséklet? vagy próbáljak inkább beszerezni egy hőfokszabályozósat?
Köszönöm a segítségedet előre is,
Betti

Gitta írta...

Kedves Bernadett, az aszalógépbe kell tenni egy hőmérőt, és ki kell mérni a hőfokot!
Csak így tudod megállapítani, hogy milyen hőmérséklet van benne.

gabi írta...

Kedves Gitta,

én két aszalógépet próbáltam, egy fixet és egy keverőtálcásat, mind a kettő jelentősen túlmelegítette a zöldségeket, krékereket, akkor is, ha az alső lapokra nem tettem és ha nagyon ritkán tettem a rétegeket.
Ezzel az Excalibúrral kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő alatt aszalja meg pl a krékereket, ha mind az öt tálca tele van. Tapasztalatod szerint megéri-e megvenni a 9 tálcásat, (elvileg akkor fele annyi ideig kell csak menni a gépnek)?
Tudsz-e abban tanácsot adni, hogy hol érdemes körülnézni használt gépért?
Használódik-e annyit egy gép, esetleg hangosabb lesz-e vagy romlik a teljesítménye, ami miatt inkább megéri egy új gépet venni.
Én egyelőre sütőben aszalok, de egyszerre csak egy tepsinyit tudok, nagyon hangos, sokáig tart és attó tartok sokat is fogyaszt.


Gitta írta...

Kedves Gabi,
mennyi idő alatt aszalja meg a krékereket az excalibur?
Ez nagyon sok mindentől függ. Milyen vastagon kened ki, mennyire száraz vagy nedves a massza, hány fokot állítasz be, milyen idő van az aszalógépen kívül, mekkora a levegő páratartalma... szóval összetett dolog, kb 10-12 óra alatt már általában megvan. (de előfordul, hogy még 20 óra sem elég)
Igen, a 9 tálcásba be tudod tenni egyszerre a 9 tálcát, nem kell kétszer indítani, mint az 5 tálcásban, igen így megéri.
Nem tudom, hol érdemes a használt gépet megnézni, talán a vaterán.
Ezek a gépek nem romlanak, teljesen jó használt gépet venni.
A sütőben aszalás nem éri meg, hangos, sokat fogyaszt, és csak 1 tálca van, igazad van. Vegyél aszalógépet!!
Sok sikert!
Hamarosan megjelenik az aszalós könyvem, sok recepttel, jótanáccsal!!
üdv: Gitta

Danikó írta...

Kedves Gitta!
Megjelent a piacon egy új aszaló, BIOVITA DEH450. 6 tálcás, 45 ezer Ft, és be lehet állítani a hőmérsékletet. Így elsőre szimpatikus, de nem látok hozzászólást. Se pozitív, se negatív megjegyzést. Kérdésem, hogy hallottál-e róla, érdemes-e megvenni? Nagyon szeretnék vásárolni egyet viszonylag jó áron, de befürödni sem szeretnék.
A válaszodat előre is köszönöm.
Danikó

Gitta írta...

Kedves Danikó, sajnos nem ismerem ezt az új aszalógépet, sajnos mindig kell lenni úttörőknek, akik kipróbálják az új dolgokat. De ha hátulról fűtős, szögletes tálcás, és lehet a hőfokot szabályozni, akkor nem lehet rossz. Lehet hozzá tapadásmentes lapot kapni? Mert ha igen, akkor én kipróbálnám :)

üdv: Gitta

Unknown írta...

Kedves Gitta!

Az aszalás és szárítás területén meglehetősen tapasztalatlan vagyok. Viszont én nem gyümölcsöt, vagy tésztát szeretnék szárítani, hanem húst. Elsősorban a kutyám részére, mint jutalom falat, de természetesen mi sem vetjük meg a finom szárított fűszeres marhahúst sem (beef jerky).

A hús szárítását két lépcsőben szoktam elvégezni légkeveréses sütőben. 70 fok C és 5 fok C, majd hagyom a légkeverést további 2-3 órán át (a meleg és "langyos" szárítás 4-3 óra) mindezt kissé nyitott sütőajtóval.

Elméletileg lehetséges olyan gép a piacon ami erre is alkalmas lehet? Ugyanis mindegyik esetében csak gyümölcs aszalást promótál (természetesen könnyen lehet, hogy nem megfelelően keresek, de az adatlapok jórészt hallgatnak a hőmérsékletekről)

Tisztelettel:

Tamás

Gitta írta...

Kedves Tamás, az Excalibur aszalógép alkalmas hús szárítására is, bár valóban nem ez az első, amit megemlítenek vele kapcsolatban.
Bár a 70 fok C és 5 fok C számomra annyira nem világos, az az 5 fok mit is akar jelenteni...
Az Excalibur aszalógépnek van hőfokszabályzója.
Bővebben itt találod: http://juicers.hu/excalibur-amerikai-szarito-aszalo-keszulek/
üdv: Gitta