2010. november 20., szombat

Rakott savanyú káposzta

Édesanyám készített nagyon finom rakott káposztát, természetesen azt a sütőben, hússal, rizzsel, savanyú káposztával, kolbásszal, tejföllel. Ez most egy kicsit más - teljesen más - lesz.


Azoknak ajánlom, akik gyorsan szeretnének egyszerű, ám mégis tartalmas, laktató vacsorát az asztalra tenni. Ez a mennyiség egy egyszeri vacsora nekem, és egy sokadagos nagy tál a holnapi potluck-ra. Egy négytagú családnak legalább 2 alkalommal tudja jól megtömni a pocakját!

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 fej fehér saláta hagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (oliva vagy más finom olaj)

30 dkg fehérrépa
10 dkg cukkíni (egy kisebb darab)
pici só

15 dkg tökmag beáztatva
15 dkg dió beáztatva
10 dkg napraforgó mag beáztatva
1 nagyobb sárgarépa
1 fej lilahagyma
3 fél aszalt paradicsom
1 teáskanál só
2 teáskanál pirospaprika
1 csipet őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál olaj

A savanyú káposzta beízesítve

A savanyú káposztát kimossuk, leöblítjük. Hozzáadunk egy evőkanál olajat, pirospaprikát és apróra vágott fehér hagymát.

Jól elkeverjük, és két harmadát egy tál aljára rendezzük. (Egy harmad megy majd a tetejére)

A tál alján

Ezután a "rizs" réteget készítjük el. A répát és a meghámozott cukkínit konyhai robotgépbe tesszük, sózzuk, és morzsásra aprítjuk. (Fehér réteget szerettem volna, ez volt az egyetlen oka annak, hogy megszabadultam a cukkíni héjától.)

rizsréteg fehér répából és cukkíniből

Rásimítjuk a káposzta rétegre.

A magos réteghez az összes hozzávalót beletesszük az aprítógépbe, és morzsásra aprítjuk. Kóstoljuk meg, ennek elég sósnak, fűszeresnek kell lennie. Ha készen vagyunk, ezt is a tálba tesszük, rásimítjuk a répa-cukkíni rétegre.

Látszik a három réteg
A legvégén a félretett savanyú káposztát rátesszük a fűszeres-magos régetre. Jól lenyomkodjuk, és már készen is van. Krékerrel, paradicsommal tálaljuk. (tudom, hogy nincs itt a paradicsom ideje, de nekem olyan jól esett a tömény diós-gyökérzöldséges-káposztás ételhez a lédús paradicsom)

Látszik mind a 4 réteg
Tálalva
Ugyanezekből az alapanyagokból, ugyanilyen ízesítéssel készíthető egy másik étel: a magos masszából gombócokat formázunk, és megaszaljuk. A rizzsel és a káposztával együtt tálaljuk.

3 megjegyzés:

Andi írta...

Szia Gitta!
Ez nagyon jól hangzik, köszönöm! A gombócos káposzta meg egyszerűen zseniális:)

Gitta írta...

Andi, köszönöm!
Ma vittem egy nagy adagot a batyusbálra, és mind elfogyott, gyorsan.

NAGYISTVÁN GÁBOR írta...

sztarszkifoz.blogspot.com