2010. november 9., kedd

Áfonyás muffin

A legújabb Boutenko könyvből készítettem el ezt a finomságot, ajánlom mindenkinek kipróbálásra.
A mennyiségeket lecsökkentettem, és megmértem.


1 csésze sárgarépa (10 dkg, 1 közepes répa)
1 csésze alma (10 dkg, 1 közepes alma)
1 csésze dió (8 dkg)
1/2 csésze mazsola (5 dkg)
1/2 csésze datolya (5 dkg)
1 csésze aszalt vörös áfonya (8 dkg) 
1/2 csésze őrölt lenmag (4 dkg)
1 teáskanál agavé szirup
1/2 evőkanál oliva olaj
csipet só
1-2 evőkanál szezámmag (itt kendermag)

Sorban egymás mellett az aszalóban

A répát, a kicsumázott almát és a diót együtt betesszük a késes aprítógépbe, és durvára összeaprítjuk. Egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a többi hozzávalót: a mazsolát, apróra vágott datolyát, áfonyát, lenmagot, édesítőt, a sót és az olajat. Kézzel jól összedolgozzuk, az olaj és a szirup jusson mindenhová, és sehol se maradjon a massza száraz.

Így nézett ki aszalás előtt az áfonyás muffin
Kis gombócokat formázunk belőle, lelapogatjuk, és aszalógép tapadásmentes lapjára tesszük. Inkább hasonlít a formája egy fasírtra, mint muffinra. Ebből a mennyiségből 16 helyes kis lapos-gombóc lett. A tetejére szórjunk apró magot, szezámmagot, kendermagot.
Az első két órában mehet az aszaló 55 fokon, majd tekerjük le a hőfokszabályzót 42 fokra. Néhány óra után fordítsuk meg a gombócokat, és helyezzük át a rácsos lapra. Nekem estétől (11 óra) száradtak reggelig (6 óra), finom, nem túl száraz, ehető állagúak lettek.

(A férjem nézte, nézte, majd megkóstolta. Te, ez édes! Hát persze, hogy édes, áfonyás muffin. Jó, de akkor miért néz ki úgy, mint egy fasírt?)
Legközelebb valami más formát kell adni ennek a finomságnak, nem nézhet ki úgy, mint egy sós étel! Lyukat a közepébe, mint egy fánknak, vagy valami muffinhoz hasonló alak, még kísérletezem...


 Kellemes csalódás ért, mert NAGYON FINOM LETT! Igazi tartalmas főétel egy kis mandulatejjel, vagy csak úgy magában is csudajó. Legközelebb nem teszek bele plusz édesítőszert (agavé szirupot), mert a datolyától, mazsolától, áfonyától elég édes így is. Almával és plusz áfonyával ettem, alig bírtam abbahagyni. Ja, és legközelebb elkészítem a könyvben írt teljes adagot, vagyis ennek a dupláját. A muffinok maradnak ilyen kis méretűek, mert hamarabb kiszáradnak, de biztosan el fognak fogyni.

7 megjegyzés:

duende írta...

Szerintem gyönyörű! :) Akár fasírt, akár muffin - mindegy. Szép. :)

sedith írta...

Valami hengeres formát nem lehetne adni neki? Vagy a massza nem tartja annyira az alakját? Szívesen kipróbálnám, csak sajnos a sütőm nem állítható hőmérsékletű, és nem is néz ki úgy, hogy belátható időn belül kicserélhetném. :( Pedig már alig várom.
Ja, mi lene, ha miután elkészült, muffinpapírba raknád. Az már egyértelmű jele a muffinságnak. :)

És még szeretnék kérdezni valamit, tanácsot kérni, de at majd mailben megírom. :)
Puszi

Ami írta...

Hogy ez milyen guszta!
El fogok készíteni :)

Gitta írta...

duende, köszönöm! És még finom is nagyon!

sedith, ez nagyon jó ötlet, a muffinpapír! Legközelebb abba fogom tenni!
De lehet bármilyen formát adni neki, jó állagú a massza. Hát ebben is van mit fejlődni.

Ami, ajánlom, mert tényleg finom!

Winklerné Vámosi Nóra írta...

Fantasztikusan jól néz ki! Kipróbálom! :)

é írta...

szia gitta! hmm.. ez jól néz ki nagyon, és szuper h nem nagyon magos!
tipp: forgasd egy kevés darált dióba, és nyomkodd bele muffinformába (ha nem forgatod meg beleragad, és nem lehet szépen hivenni. így egy pici aszalás után kiemelheted és megfordíthatod)
tipp2: gyönyörű muffinpapírokat szereztem a lehel piacon.
na, talán ki is próbálom, és megmutatom, mire jutottam, úgyis épp aszlani készülök :)
puszi

Gitta írta...

Évi, köszi a tippeket!
A lehelen hol? közel van, meg tudom nézni.
Kíváncsian várom, mit alkotsz ! :)
puszi