2010. november 11., csütörtök

Céklás hajdina ropogós


Az eddig készített krékerek alkalmasak voltak önálló fogyasztásra is, csak úgy magukban is elrágcsáltam őket, egy kis vízzel, vagy anélkül. A zöldségek, a fűszerek és a só önálló ízvilágot adtak nekik. Volt velük egy bajom: nem illettek főételhez, salátához, pontosan a domináns ízviláguk miatt. Vagy ez - vagy az.
De ez most egy kicsit más.
Nagyon ropogós, nagyon hajdinás, kicsit csúnyácska, de kiváló kenyér-kiváltó annak, aki most ismerkedik a nyers ételekkel. A hajdina javítja a keringést, az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást (az alacsonyat nem bántja)


Nulla sóval készült, ezért inkább ízesebb salátákhoz, töményebb főételekhez remek kiegészítő.
Nulla  zsiradékkal készült, ezért nagyon egészséges.
Az állaga ropogós, ezért nagyon .... gyorsan el fog fogyni. Még szerencse, hogy most ebből több tálca is készült.
A formára igazítás most kimaradt, és sajnos szárítás után már nem lehet vágni, csak törni, így ez most nem kerül az "ünnepi" asztalra, de addigra el is fog fogyni. 

Hozzávalók:
1 db cékla
1 db répa
1 db cukkíni
1/2 db hagyma
1/2 kg hajdina beáztatva, csíráztatva
10 dkg lenmag (fele sárga, fele barna)

A zöldségeket tisztítás után turmixgépben kevés vízzel péppé dolgozzuk, a lenmagot megőröljük. A hajdina egy részét szintén turmixgépben pépesítjük, a másik felét egyben adjuk hozzá a masszához. A többit már tudjátok: aszalógép tapadásmentes lapjára kell teríteni, és jól kiszárítani.

Ebben a változatban sem só, sem fűszerek nincsenek.

Ezt a krékert sem indítanám a "legszebb ételfotó" pályázaton, inkább megeszem

 Hamarosan összeállítok egy listát, pontos hozzávalókkal, hogy milyen krékereket lehet majd rendelni. A ti visszajelzéseitekből fogom tudni, hogy melyiket érdemes még fejleszteni, és melyik jó úgy, ahogy van.

Nincsenek megjegyzések: