2010. október 18., hétfő

Sárgarépás ropogós kréker

Gyártom a krékereket, készülök az őszre, a hidegebb napokra, bizony nem annyira kívánom a gyümölcsöket, mint nyáron. Érdekes próbálkozások vannak, padlizsános, sütőtökös... most egy finom, ropogós kréker jön, sós, a sárgarépától kicsit édeskés, pikáns. Inkább a zöldségek dominálnak, kevés benne az olajos mag. De ez nem baj, ettől kicsit morzsolódósabb, de egyben finomabb is.


Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
1 kisebb fej zeller (5-6 dkg lehetett)
1 evőkanál oliva olaj
1 húsos paradicsom leturmixolva
5 dkg csírázott-szárított hajdina megőrölve
5 dkg sárga lenmag megőrölve
2 kávéskanál Himalája só
1 evőkanál szójaszósz


A zöldségeket aprítógépben pici morzsásra aprítjuk. Hozzákeverjük az őrölt magokat, a turmixolt paradicsomot és a sót, szójaszószt, és már mehet is az aszalógépbe. (a tapadásmentes lapon egyenletesen szétterítjük. Az aszalógépet az első órában lehet 45 fokra állítani, utána vissza kell venni 42 fokra. 4-5 óra után, amikor teljesen száraz a teteje, meg lehet fordítani, akkor már nem kell a tapadásmentes lap)
A fenti mennyiség 1 tálcára elegendő.

A képen látszik, hogy a színében is a sárgarépa dominál, jó kis ropogós kréker lett.

Ez egy kicsit vastagabb, mint amit eddig készítettem, de jó! Most ebbe nem tettem semmilyen zöld vagy egyéb fűszert, mégis finom volt. A zöldségek teszik a dolgukat, megvan a saját ízük, tényleg nincs is szükség másra.

4 megjegyzés:

Norka írta...

Mi a tapasztalatod a téli étkezéseket illetően. Mivel február környékén ugrottam bele ebbe a nyers, élő világba, nem is tudom, mit várjak, hogyan készüljek. Az biztos, hogy mostanában jobb étvágyam volt, ahogyan lehűlt a levegő, de nem szeretnék medve módjára felkészülni a télre. Van valami tanácsod?
Előre is köszönöm!

Gitta írta...

Szia Norka! Én 3 évvel ezelőtt októberben kezdtem...
Ezen én nem is gondolkozom. A természet adja magát, azt kell enni, ami épp van.
Kívánom a hajdinát, krékernek, pástétomnak, gyümölcskásának. Több a brokkoli, káposzta, cékla, sütőtök, kevesebb a gyümölcs.
Zöldeket addig eszem (iszom) amíg van, télen előfordul, hogy nem kapok friss zöldet, akkor sincs gond, legalább jobban fog esni, ha újra lesz.
Ilyenkor talán több meleg levest készítek...
És jönnek majd a mindenféle krékerek, sütőtökös, hagymás, céklás... salátával, avokádóval teljesen jó ebéd, vacsora.
Ha fázol, egyél csípőset, gyömbéreset, vagy melegítsd meg az ételt. Én nem szeretek teázni, de ihatsz meleg gyógyteákat is, az is felmelegít :)
Vagy egy-két kör futás... az mindig bevált.

Norka írta...

Köszönöm! Ilyesmikre gondoltam én is. Kedvet is csináltál a télhez -bár amúgy is szeretem-, egy új kaland lesz.
Puszi!

Gitta írta...

Norka, a blogra mindig azok az ételek kerülnek fel, amiket akkor készítek, így ha visszanézed az őszi, téli hónapokat, sok használható receptet találsz! Télen sosem csinálok paradicsomos vagy epres ételt (kivétel volt egy epres torta a Valentin napra...)