2010. október 20., szerda

Dobostorta ver. 1.0

Régóta gondolkoztam azon, hogyan tudnék szép és finom nyers dobostortát készíteni. Vékony csokirétegek, és a tetején karamella. Ez így elsőre nem is lett rossz, bár van mit továbbfejleszteni, a tésztát lehetett volna vastagabbra, a tetejét pedig meg lehetett volna aszalni. Így még jobban hasonlítana az eredeti dobostortához. De majd legközelebb!
Erre így jobban illik a: "Datolya krémes csoki torta" elnevezés...




Hozzávalók:
a tésztához:
2 közepes alma
1 banán
3 evőkanál csíráztatott hajdina

Turmixgépben simára pépesítjük, és kiterítjük aszalógép tapadásmentes lapjára, és 42 fokon megaszaljuk. Nem lesz olyan hajlékony, mint a csak gyümölcsökből készült lap, de ez is volt a célom, hogy egy kicsit merevebb legyen, hogy megtartsa a tölteléket.

töltelék: 
20 dkg kesudió
2 evőkanál méz
1/2 citrom leve
2 evőkanál bio kakaó (vagy karobpor)
 

Az alapanyagokat kevés vízzel simára turmixoljuk, hogy krémszerű legyen. Lehet hígabbra készíteni, kiönteni egy tálba, és utána 1 evőkanál psyllium husk-kal sűríteni. így nem lesz olyan zsíros, többet tudunk enni belőle.


A gyümölcslapot négyfelé, majd kerekre vágjuk. Az első kerek lapot megkenjük a csokis réteggel, majd rátesszük a következőt. Ezt is megkenjük, és ráhelyezzük a következő lapot. Újra csokis réteg következik, majd legvégül a negyedik lappal zárjuk. A maradék töltelékkel (figyeljünk rá, hogy maradjon, és ne kóstolgassuk el menet közben az összeset) oldalt körbe kenjük a tortát, megpróbáljuk az egyenetlenségeket elsimítani.


A legfelső lapra pedig a következő karamellás réteg kerül:

1 csésze magozott, áztatott datolya,
2 evőkanál agavé szirup,
2 evőkanál citrom,
kevés víz.

A vízbe beáztatjuk a datolyát, beleöntjük a citrom levét. (az áztatás ideje függ a datolya minőségétől. A friss, puha datolyát elég 2-3 percig áztatni, a jól kiszárított datolyának kell 2-3 óra is. Az áztatás idejét lecsökkenthetjük, ha apró darabokra vágjuk a datolyát)

Datolyakrém
A datolyát és az agavét turmixgépbe tesszük, és az áztató vízből lassan engedünk hozzá annyit, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni, de ne legyen túl folyós. A datolyás masszát rákenjük a torta tetejére. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 óra múlva szeleteljük a tortát.


Legközelebb gyümölcslap rétegre kenem a datolya masszát, és 4-5 órára beteszem az aszalógépbe. A tortaszeleteknek megfelelően cikkekre vágom, és úgy teszem a torta tetejére.


(a málna is és az epervirág is friss, október közepén ilyenek vannak a kertben :) )

4 megjegyzés:

Annipanni írta...

Hűűű, ez nagyon finomnak néz ki!!

Gitta írta...

Igen, hamarosan tovább lesz fejlesztve. A krém remek lett, ezt fel lehet használni más édességekhez is, pl fagyitortához, a tésztán és a tetején még finomítok.

Vica írta...

Szia Gitta !
Naturganik útifű maghéj (psyllium husk) 100 g erre a sűrítő anyagra gondoltál ??

Éva.

Gitta írta...

Szia Éva!
Igen, erre!