2010. január 26., kedd

Csicsókás-diós alma


Gina első potluck-jára hozta ezt az almás finomságot. Jó sokat, szerintem tényleg 10 adag volt! A maradékból vittem haza, és másnap ez volt az ebédem. Nem csak finom, hanem tartalmas, laktató volt, bár ezt nem is várná el az ember egy almás ételtől :).

Hozzávalók: (ebből jó nagy adag lesz... )
1,5 kg alma
3 marék dió (beáztatva)
Egy nagy összmaréknyi csicsóka
1 citrom
Méz, agavé vagy datolya, ízlés szerint (kb 3 evőkanálnyi agavével készült)
1 lapos evőkanálnyi őrölt fahéj (szerintem csak ezzel jó, de lehet még más téli fűszer)
20 dkg aszalt fekete cseresznye vagy mazsola vagy aszalt szilva (itt fekete cseresznye volt)

Az almát felkockázzuk, a diót összetörjük (mozsárban, nem aprítóban), a csicsókát aprítógépben apróra vágjuk, citromlével meglocsoljuk, (biocitromnál mehet egy pici héjreszelék is), majd az egészet összekeverjük az édesítővel és a fahéjjal. A cseresznyét/szilvát aprítjuk, de ezt ne áztassuk be, hanem csak tálaláskor szórjuk rá. Ez megdobja az ízét. (Nyárom mandulával és sok kis apróra vágott menta és citromfű levéllel teljes ebéd.)

Gina még ezt írta a recepthez:
"Tudom, ebben semmi csoda, de nem ázik, elrakható a hűtőben 2-3 napra, és mindig ehető, mert semleges… szerintem. "

Szerintem is.

2 megjegyzés:

zsuzsa írta...

még nem készítettem csicsókás ételt, de ezt szívesen kipróbálnám. milyen formában kellene megvenni a csicsókát és hogyan kellene előkészíteni ehhez a finomsághoz?

Gitta írta...

Zsuzsa, a csicsókát piacon tudod megvenni, jól megmosod, kefével letisztítod, vagy meghámozod. http://gittarawfood.blogspot.com/2009/12/csicsoka-sztar.html itt találsz róla fényképet is, bár időnként jobban hasonlít a gyömbérre, mert nem ilyen szép szabályos az alakja. Ha beírod keresőbe, sok képet találsz róla a neten.