Szeretném megismertetni az olvasókkal az élő ételek csodálatos világát. Változatos, szemet gyönyörködtető, és ínycsiklandozóan finom ételek csak növényekből, sütés, főzés nélkül!
2010. január 22., péntek
Fűszeres pizza és céklás hajdina kolbász
A potluck-ra céklás hajdina kolbászt vittem, jó sokat. A bekevert adagból két tálca kolbász lett, és még mindig maradt a tésztából. Gondoltam egyet, és a maradékból egy kerek lapot készítettem.
Erre egy dióból készített finom krémet kentem, majd apróra vágott zöldségekkel hintettem meg.
Hozzávalók: (ez két tepsi kolbászka és egy pizza alaphoz elég, vagy 2-3 pizza alaphoz)
1 sárgarépa
1 cékla
1/2 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csésze őrölt sárga lenmag
1-1 csésze csíráztatott hajdina
ízesítés: só, bors, pirospaprika, chili
a szószhoz:
1 csésze beáztatott dió
1/2 citrom leve
néhány levél petrezselyem (pici csokor)
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
pici só, tiszta víz
paprika, uborka feldarabolva...
A lenmagot előre megdaráljuk (pl. kávédarálón), és kevés vízzel tésztaszerű masszává dolgozzuk. Legalább 1 óráig állni hagyjuk.
A zöldségeket és egy csésze hajdina csírát aprítógépben jó morzsásra daraboljuk, összekeverjük a lenmag-tésztával. Legvégül tesszük hozzá a második csésze hajdinát, ekkor már nem aprítjuk, egyben hagyjuk. Ízesítjük, lehet bátran, azért nem írtam mennyiségeket, mert ezt kóstolni kell. (nem kell sajnálni a fűszereket... )
Tetszés szerinti formájú fasírtokat lehet belőle formázni, de mivel olyan az állaga, mint egy kolbásznak, legjobb forma a kis "hurka"...
A maradékból pizza alap lesz:
Addig kell szárítani, amíg a külseje megszárad, de belül egy picit még puha marad. A pizza alapot kicsit tovább... ezt meg is kell egyszer fordítani, hogy az alja is megszáradjon.
dió krém: az összes hozzávalót turmixgépben simára keverjük. Ha a kolbászkrémhez esszük, akkor nagyon jó mártogatósnak, a pizzára pedig rá lehet kenni.
A többféle színű paprikát és az uborkát kockákra vágjuk, és rászórjuk a pizza tetejére.
Így lesz egyféle tésztából kétféle étel. Jó étvágyat hozzá.
Ne felejtsétek el, hogy sütőben, vagy radiátor tetején is ki lehet szárítani, légkeveréses villanysütőben a legalacsonyabb fokozaton, ujjnyira nyitott ajtónál.
Így néz ki a kiszárított kolbász, ennek már a belseje is megszáradt... Nem annyira szép, mint amennyire nagyon finom.
A fűszeres pizza alaphoz nagyon megy ez a kicsit citromos, fokhagymás, petrezselymes krém, és a ropogós zöldségek a tetején... ezt is ki kell próbálni!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Nekem csak a kolbászkából jutott, de isteni finom volt! Azt hiszem ez lesz a legközelebbi Gittás recept, amit kipróbálok :)
Megjegyzés küldése