2010. január 16., szombat

Mennyei alma puding


A nevet a kislányom (bocs, nagylányom) adta ennek a gyümölcsös édességnek, nagyon szereti. Eredetileg alma torta tölteléke, de annyira finom, hogy önállóan is megállja a helyét. Semmi különös nincs benne, többféle almából, dióból kell készíteni, sok sok szeretettel :)


Hozzávalók:
5-6 szem közepes méretű alma, lehetőleg többfajta, édes, savanyú vegyesen!
1 narancs leve
1/2 citrom leve
a nagyobb datolya apróra vágva
néhány szem beáztatott dió
1 kanál psyllium husk (utifűmag héj)
ízesítés: kiskanál fahéj, reszelt citromhéj, kanál méz



Az almát három részre osztjuk. Az egyik részt kislyukú, a másik részét nagylyukú reszelőn lereszeljük. A harmadik részt kisebb kockákra vágjuk. Így lesz pépesebb, és darabosabb része is a pudingnak. Belevágjuk a datolyát és a diót is, ráöntjük a narancs és a citrom levét. Ha nem elég édes, egy pici mézet is tehetsz hozzá. Ízesítjük fahéjjal, citromhéjjal, esetleg vaníliával. Egy kevés psyllium husk (utifűmag héj) is mehet bele, ez egy picit megszilárdítja, és még puding-szerűvé teszi az alma masszát, az ízén nem változtat. Jól átkeverjük, és már készen is van.

Teheted mandula-datolya alapra, remek tölteléke lehet egy komolyabb tortának, de így önálló ételként is fogyaszthatod, akár vendégek asztalára is teheted. Gyümölcslap, gyümölcspalacsinta tölteléknek is kiváló. Igazi, téli csemege.
Én most alig várom, hogy megegyem.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Gitta, Te friss datolyát használsz? Én csak csomagoltat tudtam venni.Még frisset nem is láttam.

Gitta írta...

Szia Bea! Friss datolyát piacon lehet kapni, de sajnos nem mindig (és biztosan nem minden piacon). Decembertől tavaszig szokott lenni, most is van. A lecsomagolt is lehet jó, csak meg kell nézni a csomagolást, ne legyen telenyomva mindenféle cukorsziruppal, tartósítószerrel. Általában a bio datolyák ilyenek. A csúcs szuper finom datolya a medjool, friss és dundi és puha és hatalmas és édes, és nagyon drága :). Kimérve lehet kapni...