2009. december 17., csütörtök

Nyers étel irányzatok


Többen kérdezték tőlem, hogy milyen nyersétel irányzatokat ismerek, szerintem melyik jobb, melyiket ajánlom. Úgy gondolom, erről tényleg érdemes írni, és várom a véleményeteket is.

Először említeném az Ann Wigmore által alapított Hipocrates Intézet által képviselt irányzatot. Alapja a búzafűlé rendszeres fogyasztása, sok sok csíra, zöldségek, magok, savanyított zöldségek, pl savanyú káposzta. A gyümölcsöket nem ajánlja a túlzott cukortartalmuk miatt. Bővebben olvashatsz erről az "Élő ételek az egészségért" című könyvben. 100% nyersétkezés időszakok között egészségesnek tartott, és megengedett a 80-90%-os nyerskoszt arány az étkezésben. Megengedettek a levesek, főtt, párolt zöldségek. Célja az egészség megőrzése, visszaszerzése. A Hipocrates Intézetben sokan gyógyultak ki komoly betegségeikből. (ilyen félig főtt, félig nyers, és ezzel együtt élőnek tekintett finom ételeket olvashatsz Bendegúz blogján. És bár nem 100%-os, mégis egészséges és tartható, ajánlom mindenkinek! )

Egy másik nagy névhez, Victoria Boutenkóhoz kötődik a következő nyers étel irányzat. Viktória tette népszerűvé a zöld turmixot, mellyel szinte forradalmasította a nyersétkezést. A "Nyers étel csodája" című könyv második részében erről magyarul is olvashatsz. (a könyv eredeti címe a "Green for Life")
Ennek az irányzatnak az alapja a zöld turmix, sok sok zöld növény, gyümölcs, zöldségek, magok. Viktória találmánya (szóljatok, ha rosszul tudom) a lenmagos kréker, szerencsére, kenyér helyett nagyon jól jön, finom ropogtatnivaló. Célja ennek is az egészség visszaszerzése, minél egyszerűbb és egészségesebb ételekkel.
Pl.: a zöld turmix csak gyümölcsöt és zöld leveleket tartalmaz, semmi mást.


Nem tudom, hogy köthető-e névhez az általam következőként említett irányzat, én ezt "népszerű amerikai nyersétkezés"-nek hívnám. Eszerint minden megengedett, ami nyers. Mindent lehet enni mindennel, szuperételek, kakaó, csoki, sosem hallott nevű porokból kevert italok, stb. Néha úgy érzem, hogy itt nem az egészség a legfontosabb, hanem az illatok, az ízek, a kinézet, a kreativitás. Sok kritikát kap a nyersétkezés, főleg ezek miatt a zsíros, nehéz ételek miatt, kréker olajos magból, magból készült sajt a tetejére, és hozzá jó olajos öntetes saláta. Persze, így a laktató, de ezzel nagyon kell vigyázni, gyomorfájás lesz a vége... és azt gondolhatod, hogy ez a nyerskoszt hibája. (pedig csak egy kicsit oda kellene figyelni.)
Pl.: a zöld turmixba aszalt gyümölcsöt és szuperételeket, esetleg magokat is kevernek.

Vibráló egészség, vagyis 80/10/10 a következő... Kidolgozója és kitalálója Dr. Douglas N. Graham, magyarországi képviselője Sáfár Iván. Szerintük CSAK ezzel a módszerrel lehet tökéletes egészséget elérni, minden más módszer egészségtelen. Napi étrendünk 80%-a legyen szénhidrát, vagyis gyümölcs, és csak 10-10% legyen a fehérje és a zsír. A 80/10/10 című könyvben logikusan le van vezetve, hogy miért is kell ennek így lenni. Olvassátok el! Semmi olyat nem ajánl, amiből nem lehet mennyiséget enni, vagyis a fűszerek, fűszernövények kizárva. És nincs szükség ételkészítésre, aszalásra pláne nem (!!), a gyümölcsöket magukban kell enni, és a magokat is úgy kell magukban elrágcsálni, néhány szemet naponta. Látjátok, az első, Ann Wigmore- féle irányzattal ellentétben itt ajánlott a sok gyümölcs fogyasztása! (akkor most igazodj el...)

És itt van az a nyersétel irányzat, amit én követek, mindegyikből egy kevéske. (ajánlom alakítsd ki magadnak TE is a számodra legkedvezőbb, saját irányzatot...) Vagyis rendszeresen fogyasztok búzafű levet és zöld turmixot, alkalmanként kevésbé egészséges, de nagyon szép és nagyon finom gourmet ételeket. Nagyon sok gyümölcsöt eszem, de az étrendem részei a fűszerek és a fűszernövények és a csírák is. A zöld turmixba csak gyümölcsöt és zöld levelet teszek. Túl azon, hogy egészséges egy étel, nekem igenis fontos az is, hogy finom legyen! (és azt hiszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül)

Megpróbálok arra figyelni, hogy minél kevesebb zsír legyen az ételekben, amiket készítek.


A legtöbbször egyszerűen étkezem, van, hogy csak úgy magukban eszem a feldarabolt a zöldségeket, vagy egész nap csak almát eszem, vagy egész nap zöld turmixot iszom. A krékerem csak lenmagot és zöldségeket tartalmaz, nehezebb magokat már nem. Sőt, egyre szívesebben eszem a hajdinából készült, kevésbé zsíros hajdina kenyeret.

Kedves Olvasóm, arra kérlek, hogy próbáld úgy összeállítani a napi nyersétkezésed, hogy minél egyszerűbb legyen. Minél több hazai és idény zöldség, gyümölcs legyen az asztalon. Az összetettebb ételeket tartogasd a hétvégére, ünnepekre.

És ha ezzel a témával kapcsolatban van még infód, amivel kiegészíthetném ezt a postot, akkor kérlek írd meg! És ha van még kérdésed, azt is szívesen fogadom, akár itt a blogon, akár privátban itt: gitta@wisoft.hu

1 megjegyzés:

kazerniel írta...

Köszönöma cikket, jó összefoglalás! :)