2008. november 19., szerda

Olvasnivalók

Kedves Olvasóm!

Szeretnék néhány könyvet a figyelmedbe ajánlani. Talán a sorrend mindegy, de ezeket a könyveket feltétlen szerezd be, olvasd el!
Ha ismersz, akkor szólj, és szívesen kölcsön adom akármelyiket.

Talán a legfontosabb könyv, ami ebben a témában fellelhető, szinte alapmű:

B.R. Clement-DiGeronimo: Élő Ételek Az Egészségért

Az emberi test egy önmagát folyamatosan gyógyítani és megújítani képes szervezet, mely életerejét az elfogyasztott élelemből meríti. Ám amíg egyes ételek táplálják és energiával töltik fel, mások mérgekkel, vegyi anyagokkal és élettelen hulladékkal mérgezik.

Különösképpen az enzimek és az oxigén az, ami hiányzik a túlfinomított, túlfőzött, vegyszerekkel telített élelmiszerekből. Az élő, vagy nyers ételek friss, vegyszermentes, nem főtt és nem hőkezelt ételek, melyek képesek mindennel ellátni a testet, ami az egészséghez és a megfelelő életerőhöz szükséges.
Az élő étrend számtalan embert hozzásegített ahhoz, hogy olyan, életüket veszélyeztető betegségeket győzzenek le, mint a rák, a szívbaj és, hogy olyan krónikus betegségekből gyógyítsák ki magukat, mint az asztma, vagy az arthrítís. Ez az étrend méregteleníti a szervezetet s egyben a testsúly szabályozás természetes módját is.

Ez volt az a könyv, aminek hatására elindult bennem valami. A következő könyv pedig végleg megváltoztatta az életem:

Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

A szerzõ két könyve található egy kötetben: A nyers család (Raw Family) az orosz származású Boutenko családról szól, akik 1990-ben emigráltak az USA-ba. Évekig a szokványos amerikai ételeket ették, aminek az lett a következménye, hogy mindannyian megbetegedtek. A végsõ rúgást az adta, amikor Viktória megtudta, hogy 9 éves fiának gyógyíthatatlan gyermekkori cukorbetegsége van, és élete végéig inzulin injekciókat kell kapnia. Kétségbeesve kereste az alternatív megoldást. A nyers ételek fogyasztásában megtalálta.

A könyvben mind a négy családtag a saját szemszögébõl mondja el, hogyan változott meg örökre az élete...

Az Életet adó zöldek-ben (Green for Life), mely néhány évvel késõbb íródott, Viktória a zöld levelekrõl és a belõlük készült turmixokról közöl meghökkentõ információkat. Új nézõpontból közelíti az emberi táplálkozást, összehasonlítva csimpánzok és az emberek étrendjét. A Roseburgi kísérlet, melyet Viktória és Dr. Fieber végeztek el, feltárja a zöld turmix-ivás egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

2007 novemberében olvastam el ezt a könyvet, és azóta én is élő, nyers ételeket fogyasztok. A könyv hatására nem tudtam lenyelni a főtt ételt, a mai napig nem kívánom. (halott étel, ami nem táplál, csak betegséget és halált okoz)


Dr. Ralph Bircher: Szigurúan bizalmas

A modern orvostudomány csodákra képes. Gyógyszerrel, műtéttel, lézerrel, besugárzással, a technika legújabb vívmányaival toldoz és foltoz. Szükség van-e azonban minderre? Nem lehetne-e sokkal egyszerűbben, veszélytelenebbül, hatásosabban és olcsóbban is megőriznünk illetve visszanyernünk egészségünket?

Dr. Ralph Bircher Szigorúan bizalmas - A táplálkozástan titkos dokumentumai című könyve erre a kérdésre keres és talál is választ. A táplálkozástan titkos dokumentumai között a betegség-egészség nagy kérdéséről, a bantukról, az eszkimókról, az új-guineai batátaevőkről, a mexikói "alultáplált" gyerekekről, a svájci hegylakókról, a háború előtti Kínáról, a fehérjeminimum kérdéséről, a permeabilitás-patológiáról, a böjtről, a természetgyógyászat és a hagyományos orvoslás több éves összehasonlító vizsgálatáról található leírás.

A könyv a Wendepunkt nevű folyóiratból tallózó, amely folyóirat az elmúlt évszázad folyamán 50 éven keresztül gyűjtötte a világ szaklapjaiban megjelent cikkeket és tanulmányokat a táplálkozásról és az egészségről.

A Wendepunktban összegyűjtött teljesen egyedülálló néprajzi megfigyelések egyértelműen bizonyítják: civilizációs táplálkozás nélkül nincsenek civilizációs betegségek. A mi civilizációnktól valamilyen módon elzárva élő népeknek kiegyensúlyozottabb a szociális rendjük, stresszmentesebb az életük, tisztább a környezetük és egészségesebb az ételük. Táplálékuk a miénknél lényegesen egyszerűbb: csak azt eszik, amit megtermelnek. Skóciában a Hebridákon zabot és halat, Svájcban a hegyek között tejet és tejtermékeket, rozst, zöldséget és húsfélét, Új-Guineában egy édesburgonyafajtát a batátát, Kínában szinte kizárólag rizst és zöldséget, Mexikóban babot és kukoricát. Élvezeti cikkek mint cukor, alkohol, kávé és egyebek nem léteznek. Húst a legtöbb helyen csak ünnepnapokkor vagy még akkor sem fogyasztottak, sőt számos helyen semmiféle állati eredetű élelmiszer nem létezett.

Ezek a munkák azonban valamilyen kifürkészhetetlen okból eltűntek a színről. Mintha titkosították volna őket. Holott gyakran olyan felismeréseket tartalmaztak, amelyek megváltoztathatták volna nézeteinket a gyógyításról, az egészségről. Azonban valószínűleg nem illettek bele a hivatalos koncepcióba, így nyomtalanul és megcáfolatlanul eltűntek.


Dr Edward Howell: Enzimtáplálkozás

Dr. Edward Howell, Amerika egyik vezető biokémikusa és táplálkozás-kutatója szerint az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire. Ennek egyik fő bizonyítéka, hogy a természetben élő állatok statisztikailag hosszabb életűek, mint az ember, és csak néhány természetes halálok okozza elmúlásukat.

Az enzimeknek három osztálya létezik:
-
az anyagcsere enzimek, amelyek a testünket működtetik;
- az emésztőenzimek, amelyek a táplálékunkat emésztik;
- és a nyers ételekben található táplálék-enzimek, amelyek megkezdik az étel megemésztését.

A főtt étellel baj van?
Dr. Howell elmélete szerint a táplálék elfogyasztásakor a nyers ételekben lévő enzimek – vagy az enzimpótlók – jelentős mértékű emésztést végeznek el, s így csökkentik a szervezet saját enzimpotenciáljának felhasználását. A főzéshez használt hő tönkreteszi az összes táplálék-enzimet, s emiatt az organizmus arra kényszerül, hogy több enzimet termeljen. Ettől pedig megnagyobbodnak az emésztőszervek, legfőképpen a hasnyálmirigy. Ha túl nagy mennyiségű emésztőenzimet kell előállítania, az enzimpotenciál esetleg már nem képes elegendő anyagcsere-enzimet kitermelni, hogy helyrehozza a szerveket ért károkat, és a test legyőzze a betegségeket.

Dr. Howell szerint egészségünk legjobb megőrzéséhez, élettartamunk meghosszabbításához a táplálékokban rejlő enzimek jelentik a kulcsot, amelyeket az élő ételekből nyerhetünk, mint például a friss nyers zöldségek, gyümölcsök, csírák és pótlólagos táplálék-enzimek.


Angela Stokes: Élő ételfinomságok receptkönyve

Fedezd fel, hogy az élő ételek egyik legnagyobb öröme, hogy visszatérhetsz egy jóval egyszerűbb és természetesebb életformához. Ez a könyv több mint 150 olyan egészséges, tápláló és ízletes receptet tartalmaz, mellyel bárki elkezdheti ezt az egyszerű életformát akár már ma.

Ennyi a hivatalos ajánló. Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nagyon sok ötlet és ehető, tényleg finom recept található a könyvben. Hát persze, hogy én is ebből "főzök", vagyis ezek azok az alapreceptek, amiket tovább lehet variálni, alakítani a saját izlésvilágunkhoz.

Angela Stokes weboldala: http://www.rawreform.com/index.php
A fiatal, túlsúlyos, mindenféle betegséggel küszködő Angela áttért a nyers ételek fogyasztására, és 70 kilót fogyott, és láss csodát, meggyógyult. A képek magukért beszélnek, egy más ember néz ránk a második képről, nem?

Dr. Douglas N Graham: 80/10/10


"Az olvasó olyan könyvet tart a kezében, amely tartalmazza a táplálkozással kapcsolatos, valamennyiünk számára szükséges információkat. Nem kell, hogy mindenki vasember legyen, vagy azzá akarjon válni, de annyival tartozik önmagának, hogy elolvassa ezt a könyvet." (Dr. Ruth E. Heidrich)

Mindössze ennyi olvasható az Alexandra internetes könyváruház oldalán. Hogy ettől mennyire kap kedvet az olvasó, nem tudom. Dr Graham nem állít mást, mint hogy az egészséges táplálkozás egyetlen (!) módja a 80/10/10. A napi kalória bevitelünk 80%-a egyszerű szénhidrát, vagyis gyümölcs legyen, a maradék 10-10 pedig a fehérje, zsír. Mindez persze nyers növényi táplálékokból.

Lehet benne valami, főleg nyáron megvalósítható a dolog. Eddig mindössze egyetlen embert ismerek itthon, aki így táplálkozik, és az nem más, mint Sáfár Iván a könyv kiadója. A Vibráló egészség honlapon többet is lehet erről olvasni. http://vibrantegeszseg.lapunk.hu/

Iván lelkesedése magával ragadó, látogasd őt meg a honlapján, érdemes.

Tetszett a könyvben a sok szám adat, a sok táblázat, a sok gyakorlati segítség és útmutató, ami az elméleti ismeretanyag mellett megtalálható.

Az viszont nem tetszett, ahogy ezt az étrendet értékeli a szerző. Én úgy gondolom, hogy ez egy mód a sok közül, amit választhat az ember, ha egészséges szeretne lenni. A nyári hónapokban én könyv nélkül is ezt követtem, még mielőtt ismertem volna Douglas doktor útmutatásait. Ő viszont úgy próbálja beállítani, mint az egyetlen, kizárólag egyetlen helyes utat. Minden más rossz, és elvetendő. Éppen ezért tűnik ez nekem szélsőségesnek, és nem igazán szimpatikusnak. Ennek ellenére a könyvben található tények igazak, érdekesek, olvasd el!

-------------------------- * * *-------------------------
Vannak még könyvek, amiket nem szeretnék ennyire részletesen tárgyalni, de a címüket mégis meg kell említeni:

Young, Robert O. Dr. - Young, Shelley Redford: A PH Csoda
William Dufty: Cukor blues
Eva Kapfelsperger – Udo Pollmer: Halál a konyhában
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

És a lista még bővíthető, most fog megjelenni a China Study magyarul, már alig várom.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is ajánlanék neked néhány könyvet, kedves Gitta. Olvasd el Edmond Bordeaux Székely könyveit. Szerintem bennük van a lényeg, tisztán, világosan. És az ő eredményei számomra meggyőzőbbek, mint azok a most divatos külföldi szerzők, akiket említesz.

Nahira írta...

Üdv mindenkinek!
Én nem olvastam még ezeket a könyveket Manócska, de az biztos, hogy divatosság ide vagy oda, hatalmas igazságok vannak Victoria Boutenko könyvében, Az Élő ételek az egészségért című, vagy az Enzim táplálkozásról szóló könyvben vagy a többiben ami fel van sorolva itt. De kinek melyik stílus jön be inkább :)
Angyal veletek :)