2008. november 18., kedd

A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 szabálya + lenmagos kenyérke

Az interneten több helyen megtalálható egy 12 pontból álló "egészséges táplálkozás" című cikk, amelynek pl. az ötödik pontja szerint minden nap kellene legalább fél liter tejet inni. :(
Én most itt egy másik 12 pontot szeretnék ismertetni (forrás: Váradi Tibor). Sütő Enikő a modelliskolájában is ezt tanítja a leendő modelleknek.
Azt szeretném, ha ez a következőkben leírt 12 pont is megjelenne a neten, és ezt olvasnátok minél többen.

1. Támogassuk a szervezet hajnaltól délig tartó tisztulási periódusát bőséges folyadékbevitellel, illetve gyümölcsök fogyasztásával! Ebben az időszakban lehetőleg gyümölcsön kívül más ételféleséget lehetőleg ne fogyasszunk!

2. Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél, de inkátt 1 óra szünetet!

3. Napi kb. 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, kb. 2 óránként 2 dl-es elosztásban. Sómentes étrend mellett napi 1-1,5 literes mennyiség is elegendő, illetve a nyers gyümölcsök, zöldségek a magas víztartalmuknál fogva beszámíthatók az elfogyasztott folyadékmennyiségbe. Étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést, az étekzés közben, illetve a közvetlenül utána fogyasztott folyadék viszont megzavarja az emésztési folyamatot.

4. Lehetőleg frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldségleveket fogyasszunk! Közvetlen fogyasztásra és sütés-főzés céljára is használjunk tiszta vizet, forrásvizet, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet, pí-vizet, tisztított vizet. Gyógynövényekből készített teákat igyunk! Lehetőleg egyféle gyógynövényből készítve méz, citromlé hozzáadása nélkül, testmeleg hőmérsékletűen, lassan elkortyolgatva.

5. Használjunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező mérgező anyagok mennyisége! A legtöbb embernek mára sajnos nem tökéletes az emésztése. Ilyen fűszerek pl a fajéj, szegfűszeg, kömény, édeskömény, ánizs és pirospaprika.

6. Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! (Lassan rágj, tovább élsz)

7. Ügyeljünk a rendszeres széklet meglételére! Ahány főétkezés, legalább annyi alkalommal kell székletnek is a nap folyamán megjelennie.

8. "Nem jóllakni kell, hanem megelégedni". Jóllakás tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.

9. Délben a gabona, este a zöldség nomináljon étkezésünkben! A gabona táplál, a zöldség tisztít, a gyümölcs frissít.

10. Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!

11. Étkezések között (kivéve a gyümölcsétkezést) várjunk legalább 4-5 órát!

12. Nyugodt lelkiállapotban együnk, és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve, illetve a stresszállapotban történő étkezést. (Kellemes zene, gyertyafény segítheti a harmonikus étkezést)


Hát ennyi. Fel sem merül a hús és a tej fogyasztása... Talán csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy szerintem a táplálékbevitelünk legalább 80%-a legyen nyers-élő étel.

És mit alkottam ma?


Lenmagos kenyérke, marinált zöldségek mustáros kesumajonézzel.


A fényképet akkor készítettem, mielőtt a majonézt rácsöpögtettem az ételre.

Lenmagos kenyérke
1 csésze napraforgómag beáztatva, majd megszárítva
1 csésze lenmag kevés vízben beáztatva
2-3 evőkanál őrölt szezámmag
1 ek mazsola
1 pici zellergumó lehetőleg a zöldjével
2 fokhagymagerezd
1 vöröshagyma
1 fél sárgarépa
1-1 tk koriander és kömény, vagy provance-i fűszerkeverék
Nagyon pici só (én egyáltalán nem használok sót, de te tehetsz bele 1 picit)

Előző este beáztatod a napraforgómagot és a mazsolát.

A zöldségeket és a mazsolát beleteszed a turmixgépbe, és annyi vízzel, amit még elbír a gép, jól összeturmixolod. Ezt a sűrű masszát átöntöd egy keverő tálba, és beleteszed a lecsöpögtetett lenmagot, és a megszárított napraforgó magot, valamint a fűszereket. Jól összedolgozod. A legvégén kell hozzáadni az őrölt szezámmagot, annyit, hogy a massza sűrű, tészta állagú legyen.

Hagyod fél-egy órát állni, majd sütőpapíron (vagy aszalógépben tapadásmentes lapon) elteríted kb fél cm vastagságban. A légkeveréses sütőben a legalacsonyabb fokozaton, résnyire nyitott ajtónál így szárítod kb 6 óráig, majd megfordítod és még 4-5 óráig (vagy amíg nem lesz olyan, mint a keksz, jó ropogós :)). Amikor kicsit megszáradt, akkor kell szépen felvágni (én ollóval szoktam), mert ha teljesen megszárad, akkor már csak törik.

Ebben a kenyérben az a lényeg, hogy a zöldségek nagyon finomra vannak őrölve, turmixolva, a magokat pedig egyben hagyjuk. A napraforgó magot azért kell leszárítani, hogy minél kevesebb nedvességet vigyünk a tésztába, mert ha túl vizes a tészta, akkor a szárítás során szét fog repedezni, és nem lesz gusztusos. Ezért tettem bele az őrölt szezámmagot is.

Egy másik változatban a zöldségeket az aprítógépben víz nélkül durvára, darabosra aprítjuk. Ehhez viszont a magokat megőrölve kell használni, ellenkező esetben túl darabos, durva kenyeret kapunk. A lenmagot akár egyben hagyjuk, akár megőröljük, be kell áztatni, mert a nedvesség hatására alakul ki az a nyákos anyag, ami összetartja a lenmagos kenyérkénket.


Marinált zöldségek

1 cukkíni,
1 kisebb padlizsán,
4-5 fej gomba,
1 gerezd fokhagyma,
1 fél reszelt sárgarépa,
2 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
2 evőkanál frissen facsart citromlé
pici só (elhagyható)
kiskanál őrölt paprika
kiskanál fűszerkeverék tetszés szerint (én most borskeveréket használtam)
pár csepp szójaszósz
egy marék kézzel összetört dióbél

Az olajból, citromléből és a fűszerekből marináló levet készítünk. Ebbe tesszük a kis darabokra felaprított zöldségeket (minél kisebbek, annál jobban be tudják szívni a marináló lében található fűszerek ízét) Kézzel jól összedolgozzuk. A végén hozzáadjuk a diót. Fogyasztás előtt állni hagyjuk legalább egy órát, de ideális a fél-egy nap.
Egyszer kipróbáltam, hogy a felét a hűtőbe tettem, a másik felét pedig az aszalóba (bocs, nincsen aszalóm, a kenyérke mellé tettem be a sütőbe, amikor az készült, aszalódott). És fél nap után mind a kettőt megkóstoltam, és hallatlan nagy volt a különbség. Az aszalt változatban sokkal jobban beivódtak az ízek a zöldségekbe, kicsit meg is puhultak, sokkal finomabb volt.


Mustáros kesumajonéz

1 csésze kesudió
fél csésze napraforgó mag
fél citrom leve
1 kiskanál agavé szirup
1 kiskanál őrölt mustármag
pici frissen őrölt bors
só, vagy szójaszósz (elhagyható)

A hozzávalókat a turmixgépben simára keverjük annyi vízzel, hogy majonéz sűrűségű legyen. Nagyon finom!

Mustármag nélkül sima majonéz, mustármag helyett friss reszelt tormát vagy fokhagymát is lehet beletenni. Kisérletezz bátran!


Nincsenek megjegyzések: