2009. március 1., vasárnap

VKF! XXIII - 2in1: Mandula tej és nyers pizza


A nyerskonyha egyik legfontosabb alapanyagai az olajos magvak. Választhattam volna bármelyik édességet, pástétomot, mind mind tartalmaz diót, mogyorót, mandulát, stb.

Mégis a mandulatejet és a nyers pizzát mutatom most be, mert ebből jól látszik, hogyan lehet ugyanabból az alapanyagból kétféle ételt készíteni. A mandulából először mandulatejet készítünk, majd a visszamaradt mandulapépből pedig nyers pizzát. Így semmi sem vész kárba. Mindkét étel élő, vagyis hőkezelés mentes. Semmit sem hevítünk 45 fok fölé, hogy az alapanyagok értékes enzimjei, vitaminjai megmaradjanak. Az enzimekről itt olvashatsz!

Mandulatej


20 dkg mandula
7-8 dl víz
Az ízesítéshez
Fahéj
Datolya vagy agavé szirup, esetleg stévia
Csipet vanília por

A mandulát legalább 12 órára beáztatjuk. Ha a magpépet fel akarjuk használni, akkor a mandula barna héját távolítsuk el. Ha a magpépet kidobjuk, akkor erre nincs szükség.
Turmixgépben a vízzel simára keverjük, majd egy sűrű szövésű nylon zsákon keresztül átszűrjük. A masszából lehetőleg minél több folyadékot nyomjunk ki, amíg a visszamaradó pép szinte száraz nem lesz. A pépet félretesszük.

Így néz ki a mandulatej készítésénél visszamaradó szárazanyag. Ebből bármilyen nyers tészta készíthető, torta alap, édes-gyümölcsös golyók vagy pizza.

A mandulatej már így magában is fogyasztható, kellemes, kicsit markáns ízű ital. Azonban azt ajánlom, hogy aki először kóstolja, ízesítse fahéjjal, édesítőszerrel, csipet vanília porral.
Ha a magpépet nem használjuk fel, akkor az ízesítőkkel együtt turmixolhatjuk. Ebben az esetben nem baj, ha a pép egy kicsit édes. Most én utólag ízesítettem a mandula tejet, mert a pizza alapban nem szeretnék sem fahéj, sem vanília ízt érezni.

A nyers pizzák is sokfélék, ahány ház, annyi pizza. Én magam is ismerek legalább 4-5 féle receptet, ez mégis más. Ezt 2-3 más recept alapján állítottam össze a saját ízlésem szerint.

Nyers pizza

az alaphoz:
1 csésze mandulapép (mandulatej készítéséből visszamaradt)
½ csésze őrölt lenmag
1 kanál psyllium husk (útifű maghéj)
½ csésze csíráztatott fehér hajdina
2 gerezd fokhagyma
Pici só, bors, mediterrán fűszerkeverék

A pizza tésztája: a fűszerek színezik, és látszik néhány hajdina szem is egyben

A hozzávalókat turmixold össze. A hajdinát a legvégén tedd bele, hogy maradjanak egyben hajdina szemek is benne. Miután jól összegyúrtad, aszalógép tálcájára terítsd szét, lehetőleg kör alakúra. Ez akkor fontos, ha másoknak készíted, vagy valamiért lefényképezed. A szögletes pizza is ugyanolyan finom! Aszald majdnem keményre. Ha nincs aszalógéped, akkor sincs baj, tedd villanysütőbe és kapcsold be a legalacsonyabb fokozatra. Az ajtót ujjnyira hagyd nyitva, hogy a felesleges pára el tudjon távozni. Ha állandóan meleg a radiátorod, vagy kandallód van, az is megteszi.

A szószhoz:
1 paradicsom,
2 evőkanál aszalt paradicsom apróra vágva, 2-3 órára beáztatva
1/2 fej lilahagyma
½ kaliforniai paprika
petrezselyem

A hozzávalókat összeturmixoljuk, vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg.
A megszárított pizza lapra rákenjük a szósz felét, és még 1-2 órára visszatesszük az aszalóba. Tálalás előtt rátesszük a másik felét is, majd apróra vágott zöldségekkel meghintjük. (pritamin paprika, cukkíni, retek, petrezselyem, olajbogyó, csírák)

A tetejére őrölt fenyőmagot szórunk (parmezán helyett)

8 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez tenyleg nagyon fincsi lehet. Ki is probalom. A szinek is magukert beszelnek. Fantasztikus egy szoban. Köszönöm nagyon szepen!

Gitta írta...

Hannoka, tényleg nagyon finom volt. Vigyázni kell, hogy az alapot ne áztassa el a paradicsom szósz. Ezért a fél adag szósszal egy két órára vissza kell tenni az aszalóba, mielőtt a szósz másik felét, meg a zöldségeket ráteszed. Ha az alap száraz, a teteje pedig szószos, ropogós zöldséges, teljes lesz a siker.

Unknown írta...

Köszönöm nagyon szepen kedves Gitta a tippet. Ma nem ertem ra megcsinalni, mert többfele kräkert keszitettem. Es igy elment az idö. De a napokban nagyon is megprobalom. Kivancsi vagyok nagyon a pizzara. Majd jelentkezem. Hannoka

Bibe írta...

Örülök, h ide találtam. Ad néhány ötletet, bár mi nem eszünk nyersen, de nem ártana.

Gitta írta...

Kedves Bibe! A recepteket és a tapasztalataimat nem csak nyersen étkezőknek írom. Az a célom, hogy egyre több konyhában legyen természetes, hogy ilyen ételeket is készítenek, fogyasztanak. Hogy a nyers ételekről ne csak a répa meg a fejes saláta jusson az emberek eszébe, hanem az, hogy a nyers ételek is tudnak igazán változatosak, szépek, és főleg nagyon finomak lenni.

Bibe írta...

Van egy-két könyvemm a témában, mármint a nyers étkezésről, de mivel Fro.ban íródtak sokszor az alapanyagok felelhetetlenek v. méredrágák. Mondjuk amúgy sem szeretek szakácskönyvből főzni... De eleinte a Seignalet diéta miatt szükségem volt rá.

Boglárka írta...

Szia Gitta! Én azt szeretném kérdezni, hogy te az aszalt paradicsomot szárazon szoktad eltenni és felhasználás előtt szoktad csak beáztatni? Csak mert én azt gondoltam ( és én is így tettem), hogy olajban kell elrakni kis fokhagymával, oregánóval, oliva-napraforgó olaj keverékébe, pici sóval. Ha így raktam el, akkor is be kell áztatnom, ha fe szeretném használni a receptjeidhez?
Üdv: Bogi

Gitta írta...

Szia Boglárka, ha szárazon teszed el, akkor be kell áztatni (amikor ezt a bejegyzést írtam, még csak ilyen paradicsomot használtam), azóta már az olajban eltett paradicsomot jobban szeretem, és igen, ebben az esetben nem kell beáztatni!