2009. március 19., csütörtök

Medvehagymás pesto

Itt a medvehagyma szezonja! Innen (is) lehet tudni, hogy nemsokára itt a tavasz!

A medvehagyma hatalmas gyógyerőt képvisel, lehet ugyan tartósítani, meg lefagyasztani, de az a legjobb, ha ilyenkor, amikor hozzáférhető, lehetőleg minél többet fogyasztunk belőle!


Az interneten lehet találni recepteket, pástétom, leves, stb. Én azonban azt ajánlom, hogy bármilyen formában is eszed, NE SÜSD, NE FŐZD MEG! A legteljesebben úgy tudod hasznosítani a medvehagyma erejét, ha nyersen, salátához keverve, turmixolva, vagy krém formájában eszed. DE NYERSEN!

A Házipatika gyógynövény tárában ezt írják a medvehagymáról:
Mire jó? Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

Medvehagyma pesto

Hozzávalók:
2 csésze napraforgó mag
1/2 csésze (vagy egy kis zacskó) fenyőmag
25-30 levél medvehagyma
1 evőkanál oliva olaj (elhagyható)
1 kávéskanál só
1 evőkanál friss citromlé
pici víz (a turmixoláshoz)

A medvehagymát megmossuk, és késsel feldaraboljuk. A többi hozzávalóval együtt turmixgépben pépesítjük.
Tipp: A napraforgó magot külön megőröltem kávédarálón, a többi hozzávalót tettem csak a turmixgépbe egy pici vízzel. Az én gépem csak hígabb dolgokkal tud dolgozni, úgyhogy csak miután kivettem a gépből, a napraforgó magot utána kevertem bele. A fenyőmag helyett is használhatunk más magot, pl diót, de fenyőmaggal az igazi.
Az oliva olajtól krémesebb lesz, de ha odafigyelsz a zsíradék beviteledre, akkor el is hagyható.


És még egy dolog: ha az étkezésedbe belefér a nem nyers kesudió, akkor azzal is próbáld ki! Hát... kesudió + fenyőmag = sokkal finomabb. (ha valaki tud szerezni nyers kesudiót, az szóljon, vevő lennék rá)

Így pesto formájában rátehetjük cukkíni csíkokra, krékerre, tölthetünk vele paradicsomot, paprikát, a lehetőségek száma csak a fantáziádon múlik. Az én uzsonnám tegnap ez volt:

12 megjegyzés:

starfi írta...

szia Gitta! medvehagymás kencét készítettem én is tegnap, próbáld ki, ha van kedved (ha ajókát nem eszel, szerintem nyugodtan kihagyhatod, max kicsit sózni kell a cuccot, de csak fogyasztáskor, mert szerintem különben levet ereszt).

http://starfokker.blogspot.com/2009/03/medvehagymas-tapenade.html

Gitta írta...

Megnéztem a receptet, tetszik. Nem fogom sózni, mert az olajbogyó is sós, szerintem az elég lesz.
köszi, Gitta

Szabó Gábor írta...

Nagyon jól hangzik! Medvehagymát hol lehet beszerezni? honnan lehet felismerni? Tavaly kirándultunk és meg nem tudtam mondani hogy az az e...

Bibe írta...

Köszi Gitta ezt a receptet. Annyira el vagyok most varázsolódva (fogzásügyileg), hogy fel sem tűnt már itt is a medvehagyma, főleg, hogy ma Pécsett havazik és nemis akárhogy.
Ha nem baj feltettem a receptedet linkként a blogomra, mert tökéletes ehhez a diétához.

Gitta írta...

Giyandeva, én spec a bio boltban vettem, de már láttam sima zöldségesnél is. Hasonlít a gyöngyvirág levelére, de nem lehet összetéveszteni, mert az majd csak 1 hónap múlva fog kibújni.
Ha erdőben jársz, nem lehet eltéveszteni, mert letéped, megszagolod, és hamisítatlan hagyma (a fokhagyma és az újhagyma között van valahol) illata van. Mindjárt lefényképezem és felteszem.

Gitta írta...

Bibe, megnéztem, a Seignalet diéta tényleg eléggé hasonlít a nyers diétához.
Próbáld ki a hajdinát, azt nem kell főzni, csak áztatni, és a gyerekek is nagyon szeretik!

starfi írta...

giyandeva, pont most akartam beírni, hogy ilyenkor még semmi mással nem lehet összetéveszteni, de Gitta megelőzött. egyébként a gyöngyvirággal lehetne, de azoknak "kerekebbek" és soha nem hagymaszagúak a levelei. ilyen megkülönböztetős dolgokat a wikipedián és sok más oldalon is találsz. én egyébként a mecsekben még soha nem láttam egymás mellett a két növényt, nem tudom, te honnan írsz:)

Unknown írta...

Hat nem tudom hogy Zürichben hol kapok en medvehagymat, de spenottal probalom helyettesiteni. Köszönöm nagyon szepen nektek Gitta es Starfokker hogy körülirtatok a medvehagymat, szerintem össze sem lehet teveszteni. Szep es derüs napot!

Gitta írta...

Hannoka! Menj ki a piacra, ott talán lesz. Miért pont Zürichben ne lenne medvehagyma? Ha spenót van...
Spenóttal is biztos nagyon finom.
Most kísérletezek medvehagymás fasírttal, és egy másik fajta pesto-val, intenzív, nagyon finom ízek!
Neked is szép napot, Hannoka.
Zürichben nincsenek nyers étel programok, potluck, meg ilyesmi?

Bibe írta...

Szia Gitta!

Köszi a tippet. Eszünk hajdinát, de meg szoktam főzni. Kipróbálom csak áztatva is.

Unknown írta...

Kedves Gitta
Most lesz ezen a heten egy potluck Bonstettenben, ez közel Zürichhez, es mar nagyon türelmetlenül varom. Arra gondoltam hogy valami edesseget keszitek, talan tortat vagy valami pudingot. Te mit ajanlanal nekem hogy keszitsek, mert nagyon szeretnek hogy a blogodbol egyet kivalasszak. Nagyon köszönöm neked! Szep es derüs napot!

Gitta írta...

Hannoka, én a Valentin napi tortát ajánlom, azzal biztosan sikert aratsz. Ha nincs eper, csak almából is nagyon finom.
Ha írsz nekem a gitta@wisoft.hu-ra, meg tudjuk beszélni...
puszi, Gitta